Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Μειώνονται οι επενδύσεις στην Κωνσταντινούπολη για το 2012

05.02.2013
Οι ξένες επενδύσεις φέτος στην Κωνσταντινούπολη  παρουσίασαν μείωση κατά 17,5% σε σχέση με  πέρυσι, ενώ ο αριθμός των επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 2%. Την ίδια στιγμή, οι ιρανικές επενδύσεις στην Πόλη σημειώνουν τεράστια άνοδο.




Σύμφωνα με στοιχεία από μελέτη του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κωνσταντινουπόλεως, ο αριθμός των ιρανικών επιχειρήσεων στην Κωνσταντινούπολη αυξήθηκε κατακόρυφα το 2012, γεγονός οξύμωρο, καθώς πρόκειται για μία χρονιά στην οποία οι επενδύσεις ξένων κεφαλαίων στην Πόλη παρουσίασαν μείωση 17,5%..

Ο αριθμός των επενδυτών φτάνει τους 4.539,  με εταιρείες, οι επενδύσεις των οποίων, ανέρχονται σε περίπου 1,5 δισ. τουρκικές λίρες.  Σημειώνεται ότι, το 2010, ο αριθμός των ξένων επενδυτών ήταν 4.639 και το ύψος των επενδύσεων έφτασε τα 1,8 δισ. λίρες.

Πέρυσι, η αύξηση των ξένων επενδύσεων στην Κωνσταντινούπολη είχε εκτιναχθεί στα ύψη με άνοδο 110,77% σε σχέση με το 2010.

Ωστόσο, παρά την πτώση των μεγεθών, σε σύγκριση με το 2011, οι εισροές ξένων κεφαλαίων "αναδεικνύουν" την Κωνσταντινούπολη για δεύτερη χρονιά, μέσα σε επτά χρόνια, στην πόλη με τις υψηλότερες επενδύσεις. Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι αυτό συμβαίνει διότι οι κίνδυνοι στην παγκόσμια οικονομία ωθούν τους ξένους παράγοντες να επενδύσουν στην Τουρκία, που διαθέτει μια ισχυρή οικονομία.

Σημειώνεται ότι, ανάμεσα στους ξένους επενδυτές στην Κωνσταντινούπολη, ξεχώρισαν οι  Ιρανοί, παρουσιάζοντας εντυπωσιακή αύξηση στις επενδύσεις τους, κατά 8%.

Μόνο για το 2012, 1.335 Ιρανοί επενδυτές ίδρυσαν επιχειρήσεις στην Κωνσταντινούπολη, ενώ οι επενδύσεις τους ανέρχονται σε περίπου 125 εκατομμύρια λίρες.

Ως προς την αξία-μέγεθος των επενδύσεων, οι Λιβανέζοι έρχονται πρώτοι, με 39 επιχειρήσεις (534 εκατομμύρια λίρες), ενώ δεύτεροι έρχονται οι επενδυτές από το Λουξεμβούργο, οι οποίοι έχουν συστήσει 30 επιχειρήσεις (επενδύσεις 235 δισεκατομμυρίων λιρών).


Ομάδα Ειδήσεων e-afipnisi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.