Κυριακή, 2 Ιουνίου 2013

Βίαια επεισόδια στην ΤουρκίαΑμετακίνητος ο Ερντογάν στις αποφάσεις του
Reuters, A.P.
Για δεύτερη ημέρα συνεχίστηκαν, χθες Σάββατο, οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη, όπως εξάλλου και οι συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία. Αργά το απόγευμα χθες ξεκίνησε νέα διαδήλωση, αλλά αυτή τη φορά χωρίς την παρουσία της αστυνομίας. Ολα άρχισαν την Παρασκευή, όταν η τουρκική αστυνομία, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα, προσπάθησε να διαλύσει ειρηνική συγκέντρωση στο πάρκο Γκεζί της πλατείας Ταξίμ. Χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και ρίχνοντας εναντίον των διαδηλωτών νερό υπό πίεση, οι Τούρκοι αστυνομικοί προσπάθησαν να αποτρέψουν τους διαδηλωτές να προσεγγίσουν την πλατεία Ταξίμ στο κέντρο της Πόλης, από όπου και ξεκίνησαν τα επεισόδια την Παρασκευή. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ έγιναν και δεκάδες συλλήψεις. Το Σάββατο, οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές με μαντίλια και χειρουργικές μάσκες βγήκαν στους δρόμους φωνάζοντας «Ενωμένοι ενάντια στον φασισμό» και «Κυβέρνηση παραιτήσου». Σύμφωνα με αναλυτές, οι διαδηλώσεις πλέον έχουν λάβει σαφώς αντικυβερνητικό χαρακτήρα και δεν περιορίζονται στο αρχικό ζήτημα της ανάπλασης του πάρκου Γκεζί στην πλατεία Ταξίμ.
Χθες το πρωί, χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές προσπάθησαν να διασχίσουν τη γέφυρα του Βοσπόρου προκειμένου να φτάσουν στην πλατεία Ταξίμ, αλλά η αστυνομία τούς απέτρεψε κάνοντας χρήση δακρυγόνων και νερού, ενώ συνελήφθη και μια ομάδα νεαρών που κατέφυγαν σε ξενοδοχείο προκειμένου να προστατευτούν από τα δακρυγόνα και την αποπνικτική ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί. Επίσης το Σάββατο συγκεντρώθηκαν στην Αγκυρα εκατοντάδες διαδηλωτές Πολλοί έπιναν επιδεικτικά κρασί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πρόσφατη κυβερνητική απαγόρευση στην πώληση και διαφήμιση των αλκοολούχων ποτών, και φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα. Η προσπάθειά τους να φθάσουν και να περικυκλώσουν το Κοινοβούλιο ανακόπηκε από την επέμβαση της αστυνομίας, η οποία τους διέλυσε με τη χρήση βίας.
Ο Οζτούρκ Τουρκντογκάν, επικεφαλής της Τουρκικής Οργάνωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατήγγειλε την υπερβολική χρήση βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις.
Τούρκοι γιατροί, επίσης, κατήγγειλαν ότι δεκάδες άνθρωποι έχουν προβλήματα με την όρασή τους ύστερα από πλήγματα από δακρυγόνα. Ανησυχία για τους βαρύτατους τραυματισμούς εξέφρασαν ακόμη το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Διεθνής Αμνηστία.
Τέλος, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες ότι, παρά τα επεισόδια, το πρόγραμμα ανάπλασης της πλατείας Ταξίμ θα συνεχιστεί όπως είχε αποφασιστεί, αν και η κυβέρνηση εμφανίστηκε γενικά πιο διαλλακτική, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίνκ, να παραδέχεται ότι ήταν λάθος η αστυνομική επιχείρηση διάλυσης της ειρηνικής συγκέντρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.