Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Πιέσεις από τις ΗΠΑ για συνέχιση συνομιλιών Ισραήλ- Παλαιστινίων



Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις πιέσεις ώστε να προχωρήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες Ισραηλινών- Παλαιστίνιων.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον είχε συνομιλία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου λίγες ώρες μετά την εκπνοή του μορατόριου για το πάγωμα των ισραηλινών εποικισμών στη Δυτική Όχθη, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Κρόουλι.

Νωρίτερα ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είχε εκ νέου δηλώσει ότι δεν θα παραμείνει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων με τον κ. Νετανιάχου εάν το Ισραήλ συνεχίσει την εποικιστική του πολιτική στη Δυτική Όχθη.

«Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε ώστε να προχωρήσουν οι συνομιλίες», ανέφερε ο κ. Κρόουλι σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) στην Ουάσινγκτον.


Καταλήγοντας ο κ. Κρόουλι τόνισε ότι η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε χθες μακρά συνομιλία και με τον Τόνι Μπλερ που είναι επικεφαλής του κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή.

Έκκληση για παράταση του παγώματος των εποικισμών


Οι ΗΠΑ επανέλαβαν χθες την έκκλησή τους στο Ισραήλ να παρατείνει το πάγωμα των κατασκευών στους νέους εβραϊκούς οικισμούς, υπογραμμίζοντας πως η αμερικανική θέση στο θέμα αυτό «δεν έχει μεταβληθεί».

«Η θέση μας για τις κατασκευές στους εβραϊκούς οικισμούς δεν έχει μεταβληθεί», τόνισε ο Π.Τζ. Κρόουλι, στα πλαίσια των διπλωματικών προσπαθειών να αποφευχθεί ένα πρόωρο ναυάγιο του άμεσου διαλόγου μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων μόλις ένα μήνα μετά την επανέναρξή του.

«Παραμένουμε σε στενή επαφή με τα δύο μέρη και πρόκειται να έχουμε συνάντηση μαζί τους στις επόμενες ημέρες», τόνισε ο Κρόουλι.

«Παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο να φέρουμε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις προς τη λύση των δύο κρατών και παροτρύνουμε τα δύο μέρη να προβούν σε εποικοδομητικές χειρονομίες προς αυτήν την κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Το μορατόριουμ που είχε θεσπίσει το Ισραήλ στις οικοδομικές δραστηριότητες στους οικισμούς εξέπνευσε σήμερα στη 01.00, ώρα Ελλάδος, και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει ήδη αποκλείσει νέα παράτασή του, παρά τις διακηρύξεις του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς για τερματισμό του διαλόγου.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.