Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Νέο επεισόδιο έντασης μεταξύ Κίνας - Ιαπωνίας



Reuters

ΠΕΚΙΝΟ. Εκκληση για ηρεμία απηύθυνε χθες το Τόκιο στο Πεκίνο, σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο κρατών με αφορμή τη συνεχιζόμενη κράτηση Κινέζου αλιέα από τις ιαπωνικές αρχές. Το Πεκίνο αντέδρασε στην κράτηση του πλοιάρχου αλιευτικού σκάφους, το οποίο συγκρούστηκε με ακταιωρό της ιαπωνικής ακτοφυλακής σε αμφισβητούμενα χωρικά ύδατα της Θάλασσας της Aνατολικής Κίνας στις 7 Σεπτεμβρίου.

Αργά την Κυριακή, το Πεκίνο ανακοίνωσε την αναστολή επίσκεψης Κινέζων υπουργών στην Ιαπωνία, ενώ χθες το πρωί η Κίνα ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψη 1.000 μελών ιαπωνικής οργάνωσης νεολαίας στη Σαγκάη, απαιτώντας την άμεση αποφυλάκιση του κυβερνήτη που κρατείται από τις ιαπωνικές αρχές για δύο εβδομάδες. Αν και τα 14 μέλη του πληρώματος του κινεζικού αλιευτικού αποφυλακίσθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ο κυβερνήτης του κρατήθηκε από την ιαπωνική ακτοφυλακή για περαιτέρω ανάκριση. Το αλιευτικό εντοπίστηκε από το ιαπωνικό ναυτικό ανοικτά των νήσων Σενκακού, τις οποίες διεκδικεί και η Κίνα.

Η κινεζική εφημερίδα «Global Times» δημοσίευσε χθες δημοσκόπηση που δείχνει ότι 96% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν τη χρήση στρατιωτικής βίας για τη λύση του αδιεξόδου γύρω από τα νησιά Σενκακού ή Ντιαογιού, όπως τα ονομάζουν οι Κινέζοι. Παρότι αναλυτές εκτιμούν ότι οι πιθανότητες ένοπλης διένεξης μεταξύ των δύο κρατών είναι απειροελάχιστες, η οργίλη κινεζική ρητορική που συνοδεύεται από εκκλήσεις για μποϊκοτάζ ιαπωνικών προϊόντων, αποτελεί σημάδι οπισθοδρόμησης των προσπαθειών και των δύο πλευρών να περιορίσουν τη δυσπιστία και να ξεπεράσουν τη βαριά ιστορική κληρονομιά αντιπαλότητας που τις χωρίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.