Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Tο SPD φοβάται την άνοδο των Πρασίνων



Για πρώτη φορά έχουν ισοψηφία, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση


Ανησυχία κατέλαβε τα ηγετικά κλιμάκια των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) της Γερμανίας, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία τους οι Πράσινοι ισοψηφούν μαζί τους. Σύμφωνα με την τελευταία σφυγμομέτρηση του Ινστιτούτου Forsa, συγκεντρώνουν το 24% των προτιμήσεων, όπως και το SPD, γεγονός που προβληματίζει τον πρόεδρο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και την αντιπρόεδρο Αντρεα Νάλες.

Ομως, ούτε στο αντίπαλο στρατόπεδο των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) είναι καλά τα νέα. Το CDU συγκεντρώνει μόλις 29% και το FDP ένα πενιχρό 5%. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι όλο και πιο ευδιάκριτη γίνεται η προοπτική ίδρυσης νέου συντηρητικού κόμματος, το οποίο σύμφωνα με προγενέστερη σφυγμομέτρηση του Ινστιτούτου Emnid ενδέχεται να συγκεντρώσει έως και 20%.


Και οι δύο έχουν 48%

«Το υψηλό ποσοστό των Πρασίνων δημιουργεί ανασφάλεια στο SPD», σημείωνε χθες ο Spiegel, καθώς ενδέχεται στις επόμενες εκλογές οι δύο βασικοί αντίπαλοι να είναι το CDU και οι Πράσινοι αντί των Σοσιαλδημοκρατών. Υπενθυμίζεται ότι Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι υπήρξαν για έξι χρόνια εταίροι στις δύο κυβερνήσεις του Σρέντερ. Αυτή τη στιγμή οι δύο συγκεντρώνουν 48%, ενώ οι κυβερνώντες μόλις 34%. Η επιτυχία τους αποδίδεται στην αρνητική στάση τους έναντι της κυβερνητικής πρότασης για παράταση της χρήσης πυρηνικής ενέργειας για 12 ακόμη χρόνια, προς την οποία αντιδρά μεγάλο ποσοστό Γερμανών, απομακρύνοντας κεντρώους από το FDP.

Διαρροές από τους Χριστιανοδημοκράτες προκαλεί η δυσφορία της συντηρητικής πτέρυγας της εκλογικής τους βάσης για την απομάκρυνση του κόμματος από τις βασικές αρχές του. Ετσι ερμηνεύεται εν μέρει η μείωση της δύναμής του, τη στιγμή που διαφαίνεται η προοπτική ίδρυσης νέου κόμματος, την οποία δεν απέκλεισε η Ερικα Στάινμπαχ, πρόεδρος της Λέγκας των Εκτοπισμένων, δηλαδή των δύο εκατομμυρίων Γερμανών που προέρχονται από περιοχές της ανατολικής Ευρώπης.

Η κ. Στάινμπαχ έκανε ορισμένες «εμπρηστικές» δηλώσεις περί ευθύνης της Πολωνίας στην έκρηξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στη συνέχεια παραιτήθηκε από το προεδρείο του CDU, και αμέσως μετά αναφέρθηκε στο νέο κόμμα. Ενδιαμέσως είχε υποστηρίξει τον Τίλο Σαρατσίν, που αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το διοικητικό συμβούλιο της Bundesbank, λόγω των θέσεών του εναντίον των μουσουλμάνων και των μη ενταγμένων μεταναστών στο βιβλίο του «Η διάλυση της Γερμανίας», που έγινε ανάρπαστο. Εξι στους δέκα Γερμανούς συντάσσονται εν μέρει με τις θέσεις του Σαρατσίν.

Ολα αυτά οδηγούν Γερμανούς αναλυτές στο συμπέρασμα ότι το έδαφος είναι έτοιμο για την ίδρυση νέου λαϊκού κόμματος, στα δεξιά του CDU, «που θα τολμήσει να θέσει θέμα Ισλάμ και μετανάστευσης».

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.