Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Διάσταση ΕΕ – Γαλλίας στο θέμα των Ρομά



Των Kathrin Bennhold και Stephen Castle
The New York Times


Παρίσι – Με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε «ντροπή» την απόφαση της Γαλλίας να απελάσει τους Ρομά, ενώ απηύθυνε μάλιστα σκληρή προειδοποίηση προς την Γαλλική κυβέρνηση για την λήψη νομικών μέτρων, υποστηρίζοντας ότι παραπλάνησε τους Ευρωπαίους αξιωματούχους και ότι παραβιάζει κατάφωρα τον Ευρωπαϊκό νόμο.

Ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, του οποίου η δημοτικότητα βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλό σημείο, έχει δηλώσει ότι οι καταυλισμοί των Ρομά αποτελούν εστίες εγκλήματος και πορνείας. Στη διάρκεια του Καλοκαιριού η κυβέρνηση του απέλασε περίπου 1.100 Ρομά, γνωστούς και ως Τσιγγάνους, ενέργεια που έτυχε έντονης καταδίκης τόσο από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και από την Σοσιαλιστική αντιπολίτευση.

Έξαλλη η ΕΕ

Κατά το περασμένο σαββατοκυρίακο διέρρευσε οδηγία της Γαλλικής αστυνομίας σε σχέση με την επιχείρηση καταστολής και στην οποία υπάρχει σαφής και ξεκάθαρη αναφορά στους Ρομά, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί από την κυβέρνηση Σαρκοζί.

Η Ευρωπαία επίτροπος για θέματα δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέτιγκ τόνισε ότι είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι οι διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί στις Βρυξέλλες από Γάλλους υπουργούς ήταν διαμετρικά αντίθετες με τις ίδιες τις ενέργειες του Παρισιού. «Η υπομονή μου εξαντλείται. Αρκετά, μέχρις εδώ» επισήμανε με οργίλο ύφος η κ. Ρέτιγκ σε διάσκεψη τύπου στις Βρυξέλλες. «Κανένα κράτος-μέλος δεν μπορεί να αναμένει ειδική μεταχείριση ότι οι θεμελιώδεις αρχές και οι Ευρωπαϊκοί νόμοι τίθενται σε κίνδυνο» τόνισε. Παρομοίασε μάλιστα την επιχείρηση ως εθνικό ξεκαθάρισμα, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για μία κατάσταση την οποία ήλπιζα ότι η Ευρώπη δεν θα ξαναζούσε ποτέ μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.»

Δεν υπαναχωρεί το Παρίσι
Τα σχόλια της Ευρωπαίας επιτρόπου δικαιοσύνης συνιστούν κόλαφο για την κυβέρνηση Σαρκοζί και ενδέχεται να οδηγήσουν σε επιδείνωση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το Παρίσι. Αν και οι όποιες νομικές διαδικασίες θα είναι χρονοβόρες, εντούτοις το ενδεχόμενο της δημόσιας κατακραυγής φαίνεται ότι εξανάγκασε το Παρίσι να υπαναχωρήσει.

Την Δευτέρα, ο υπουργός Εσωτερικών Μπρίς Χορτεφέ υπέγραψε νέα οδηγία στην οποία δεν υπάρχει καμία αναφορά στους «Ρομά». Η διάκριση μεταξύ εθνικών ομάδων αντιβαίνει όχι μόνο τους Ευρωπαϊκούς νόμους και κανονισμούς αλλά και το ίδιο το Γαλλικό σύνταγμα.

Η Gisti, μία επιφανής Γαλλική οργάνωση που υποστηρίζει τα δικαιώματα των μεταναστών, ανακοίνωσε ότι εξετάζει την άσκηση δίωξης κατά της Γαλλικής κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της οργάνωσης Στεφάν Μοζέντρ διερωτήθηκε «τι θα γινόταν αν μία οδηγία έκανε σαφή αναφορά στους Εβραίους ή τους Άραβες.»

Από πλευράς τους Γάλλοι αξιωματούχοι αν και στο παρασκήνιο έδειξαν να τηρούν υποχωρητική στάση, εντούτοις δημοσίως δεν τήρησαν ούτε καν τα προσχήματα.

«Η πραγματικότητα είναι ότι οι Γαλλικές αρχές ενήργησαν υπεύθυνα και με πλήρη σεβασμό του νόμου» δήλωσε ο Ζαν Φρανσουά Κοπέ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κεντροδεξιού κυβερνώντος κόμματος, ενώ από πλευράς του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάτ Βαλερό εξέφρασε «έκπληξη» για την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής επιτροπής.

«Δεν πιστεύουμε ότι τέτοιου ύφους ανακοινώσεις μπορούν να οδηγήσουν στην βελτίωση της κατάστασης των Ρομά οι οποίοι βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των ενεργειών μας» ανέφερε ο κ. Βαλερό.

Μέτρα κατά της Γαλλίας
Στις Βρυξέλλες πάντως η κ. Ρέτιγκ δήλωσε ότι θα εισηγηθεί στην ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναγκάσει την Γαλλία να συμμορφωθεί με τον νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, επειδή η Γαλλία έχει ήδη αλλάξει την οδηγία που είχε αρχικά εκδώσει, η όποια μορφής νομική δράση δεν θα έχει σημαντική επίπτωση στην ακολουθητέα πολιτική.

Ο διπλωματικός χειρισμός του θέματος μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του θεματοφύλακα της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και της Γαλλικής κυβέρνησης υπήρξε μία επίπονη διαδικασία που διήρκησε μάλιστα αρκετές εβδομάδες.

Επαφές δεν έγιναν μόνο μεταξύ της κ. Ρέτιγκ και Γάλλων αξιωματούχων, αλλά και απευθείας μεταξύ του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν.

Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα, ο Γάλλος υπουργός μετανάστευσης Ερίκ Μπεσόν υποσχέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι «η Γαλλία δεν προέβηκε στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων ειδικά για τους Ρομά.» Ωστόσο μετά την διαρροή της οδηγίας της αστυνομίας ο κ. Μπεσόν περιορίστηκε να δηλώσει ότι δεν το γνώριζε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.