Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Tο PΚΚ εξήγγειλε παράταση εκεχειρίας



Παράταση τουλάχιστον μιας εβδομάδας στη μονομερή εκεχειρία, που έληγε χθες, έδωσε με ανακοίνωσή της η ηγεσία του ΡΚΚ, γεγονός που το κουρδικό Κόμμα για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία (BDP) θεωρεί σημαντική ευκαιρία για την έναρξη του διαλόγου μεταξύ του ίδιου και της κυβέρνησης Ερντογάν, όπως δήλωσε χθες στη «Χουριέτ» η αντιπρόεδρος του BDP, Γκιουλτάν Κισανάκ. «Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και να αρχίσει το διάλογο», είπε, ενώ το ΡΚΚ κάλεσε τους μαθητές των σχολείων σε πενθήμερη αποχή από τα μαθήματα, που άρχισαν χθες, ως μέσο πίεσης για την καθιέρωση της διδασκαλίας της κουρδικής γλώσσας.


Κατά τη «Χουριέτ» πάντα, η κυβέρνηση σχεδιάζει την εκπόνηση νέου οδικού χάρτη για το Κουρδικό, που θα περιλαμβάνει πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά μέτρα. Ο νέος χάρτης και ο κοινός αγώνας ΗΠΑ - Τουρκίας κατά του ΡΚΚ θα συζητηθούν στη διάρκεια συνάντησης του νέου αρχηγού των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) Χακάν Φιντάν με Αμερικανούς στην Ουάσιγκτον. Ο κ. Φιντάν αναχώρησε για τις ΗΠΑ, αφού πήρε μέρος σε έκτακτη σύνοδο για θέματα ασφαλείας στην Αγκυρα, την Κυριακή.

Η νέα προσπάθεια για τη διευθέτηση του Κουρδικού επανέρχεται λίγες ημέρες μετά την έκρηξη νάρκης με εννέα νεκρούς σε λεωφορείο με Κούρδους χωρικούς στο Χάκαρι της NA Τουρκίας. Σύμφωνα με τη «Ζαμάν», που επικαλείται στοιχεία τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, η επίθεση αυτή, όπως και άλλες που σημειώθηκαν από τις 13 Αυγούστου και μετά, οφείλονται στην πάλη εξουσίας μεταξύ του Μουράτ Καραγιλάν, διοικητή των δυνάμεων στην Τουρκία και του Φεχμάν Χουσεγίν, διοικητή του συριακού κλιμακίου, που απομακρύνθηκε με παρέμβαση του Οτσαλάν, όταν διεκδίκησε το αξίωμα του Καραγιλάν. Η νάρκη στο Χάκαρι πυροδοτήθηκε από το «βαθύ ΡΚΚ» του Χουσεγίν, ισχυρίζεται η «Ζαμάν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.