Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Σύνοδος για την εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων στην Αρκτική




Έκκληση προέδρου της Ισλανδίας για αποφυγή «ψυχρού πολέμου».


Έκκληση να εκτονωθούν οι γεωπολιτικές εντάσεις στην Αρκτική, οι οποίες φέρνουν μνήμες από «την περίοδο του ψυχρού πολέμου» απηύθυνε σήμερα ο πρόεδρος της Ισλανδίας Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον, μιλώντας στο διεθνές φόρουμ «Η Αρκτική: περιοχή διαλόγου» που διοργανώνεται σήμερα και αύριο στη Μόσχα.

Στόχος του φόρουμ, το οποίο διοργανώνει η Ρωσική Γεωγραφική Εταιρία, είναι να προσφέρει σε περίπου 300 έγκριτους ειδικούς και διακεκριμένους επιστήμονες από όλο τον κόσμο πλαίσιο διαλόγου - και «περιεκτικής συνεργασίας», όπως τόνισε ο Ρώσος υπουργός Επείγουσων Καταστάσεων Σεργκέι Σόιγκου - για τους ενεργειακούς πόρους της Αρκτικής, οι οποίοι αποτελούν το μήλο της έριδος για τις ΗΠΑ, τη Ρωσίας, τον Καναδά, τη Νορβηγία και τη Δανία μέσω Γροιλανδίας.


«Η εποχή του ψυχρού πολέμου, όταν η Αρκτική ήταν περιοχή εντάσεων, έχει παρέλθει», είπε ο πρόεδρος της Ισλανδίας, όπως μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «οι χώρες της περιοχής δεν πρέπει να συζητούν για εδαφικές διεκδικήσεις, η μία εις βάρος της άλλης, αλλά να εμπλακούν σε διάλογο».

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου για θέματα κλίματος Αλεξάντερ Μπεντρίτσκι υπογράμμισε τη σημαντική εξάρτηση της ρωσικής οικονομίας από τη συγκεκριμένη περιοχή.

«Ο ρωσικός τομέας της Αρκτικής, στον οποίο ζει το 1,5% του πληθυσμού της χώρας, αντιστοιχεί περίπου στο 11% του ρωσικού ΑΕΠ και στο 22% του συνολικού όγκου των εξαγωγών ρωσικών προϊόντων», είπε ο κ. Μπεντρίτσκι. Κατά την άποψη του, στην Αρκτική απαντάται το 20 με 25% των παγκόσμιων αποθεμάτων υδρογονανθράκων.

Οι γεωλόγοι του αμερικανικού οργανισμού US Geological Survey εκτιμούν, από την πλευρά τους, ότι η περιοχή μπορεί να κρύβει το 13% των αποθεμάτων αργού πετρελαίου και το 30% των αποθεμάτων φυσικού αερίου που δεν έχουν προς το παρόν ανακαλυφθεί στον πλανήτη.


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.