Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Αντισημιτισμό στη Γερμανία προκαλεί το Μεσανατολικό



Ωθείται σε άνοδο ο αντισημιτισμός στη Γερμανία, κυρίως επειδή το Μεσανατολικό μένει ανεπίλυτο, ακούστηκε σήμερα στη δεύτερη ημέρα των εργασιών ενός τριήμερου συνεδρίου ειδημόνων για τις μειονότητες και την κοινωνική τους ένταξης στη σημερινή Γερμανία». Τίτλος του: «Ο αντι-σημιτισμός μεταξύ της κοινωνίας των Μεταναστών», και τόπος διεξαγωγής το Ρέχμπουργκ Λόκουμ, κοντά στο Ανόβερο.

Κοινωνιολόγοι και ειδικοί για την κοινωνική ένταξη προϊδέασαν στις ομιλίες τους στο εν λόγω συνέδριο ότι «οι νεαρής ηλικίας Μουσουλμάνοι επηρεάζονται από τη μη λύση του Μεσανατολικού, επηρεαζόμενοι από τους γονείς τους, ή και τους παππούδες τους».

«Τόσο το δίκτυο του Αλ Τζαζίρα, όσο και το δίκτυο της Χεζμπολάχ τυγχάνουν μεγαλύτερης εμπιστοσύνης από τους νεαρούς Μουσουλμάνους, σε σύγκριση με τα γερμανικά μμε», τόνισε στη δική του παρέμβαση ο κ. Γιόχεν Μίλερ, στέλεχος της οργάνωσης υπέρ της κοινωνικής ένταξης «ufuq.de». Ο ίδιος σημείωσε οτι όλοι οι ειδικοί συμφωνούν οτι «τα γερμανικά μμε στερούνται αντικειμενικότητας».


«Η Παλαιστίνη» είναι ένα σύμβολο αλλά και ορόσημο, για κάθε νεαρό Παλαιστίνιο, που δεν την έχει επισκεφθεί ποτέ, υπογράμμισε από την πλευρά του ο κ. Ελκε Γκρίγκλιουσκι, στέλεχος σήμερα του «Κέντρου Μνήμης» της «Διάσκεψης του Wannsee», δηλαδή εκεί ακριβώς όπου, στα χρόνια του Ολοκαυτώματος, σχεδιάστηκε η «Τελική λύση»...

Ογκώδεις αντι-ισραηλινές διαδηλώσεις έλαβαν χώρα στη Γερμανία, τόσο κατά τον πόλεμο του Λιβάνου του θέρους του 2006, όσο και κατά τη φονική επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα Γάζας «Συμπαγές μολύβι», τέλη 2008-αρχή 2009, οπότε οι διαδηλωτές κινητοποιήθηκαν «γιά την αδικία που ένοιωσαν, και όχι από αντι-σημιτισμό», όπως συμφώνησαν πολλοί σύνεδροι.

Αναλύθηκε, επίσης, από τον Γκρίγκλιουσκι η ικανοποιητική κοινωνική ένταξη των Τούρκων στη Γερμανία, «καθώς εκεί ζούσαν οι γονείς τους ή και οι παππούδες τους». Επισημάνθηκε, ακόμα, ότι «στις σχολικές αίθουσες δεν γίνονται σφαιρικές αναλύσεις του Μεσανατολικού, δεδομένου ότι οι αναφορές κατά μεγάλη πλειοψηφία αφορούν τους Εβραίους και μόνον».

Στο τι συμβαίνει ειδικά στο πολυ-πολιτισμικό Kreuzberg district αναφέρθηκε με τη σειρά του ο κοινωνιολόγος Μίρκο Νίχοφ, που τόνισε ότι «φαίνεται πως η Γερμανία γενικά στηρίζει το Ισραήλ και τους Εβραίους, σήμερα», υπογραμμίζοντας ωστόσο τον «αυξημένο αντι-σημιτισμό ειδικά της σημερινής γερμανικής νεολαίας» (...) «που δεν ανέχεται ότι δεν λύνεται το Μεσανατολικό» με τρόπο αρμονικό και πολιτισμένο.

«Η αυξημένη επιθετικότητα των Ισραηλινών σήμερα, αμβλύνει τις 'συλλογικές ενοχές' της γερμανικής νεολαίας γύρω από το 'Ολοκαύτωμα», υποστήριξε ο ίδιος αναλυτής.

Τέλος η κυρία Τζούλιαν Βέτζελ, ερευνήτρια για τον αντι-σημιτισμό, απέδωσε το φαινόμενο αυτό στους Γερμανούς ακροδεξιούς και όχι στους Μουσουλμάνους μετανάστες. Επίσης υπολόγισε «στο ποσοστό 15-20% το υφέρπον αντι-σημιτικό συναίσθημα όλων των Γερμανών, ανεξαρτήτως καταγωγής και κοινωνικής ομάδας».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.