Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Συνέδριο διαδοχής στη Βόρεια Κορέα



Επικρατέστερος για το χρίσμα ο μικρότερος γιος του Κιμ

Reuters, A.P., AFP


ΣΕΟΥΛ. Ως προετοιμασία για την έλευση της τρίτης γενιάς Κιμ στην εξουσία της Βόρειας Κορέας θεωρείται η σύνοδος του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος της χώρας, που αρχίζει σήμερα. Η τελευταία τέτοια σύνοδος είχε συγκληθεί το 1980, προκειμένου ο ιδρυτής του κράτους, Κιμ ιλ Σουνγκ, να χρίσει διάδοχό του τον γιο του, νυν πρόεδρο, Κιμ Γιονγκ Ιλ.

Εξαιτίας της μυστικοπάθειας που περιβάλλει τον ηγετικό πυρήνα της Βόρειας Κορέας, δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες διαδοχής. Φημολογείται ευρέως ότι ο 68χρονος Κιμ έχει επιλέξει τον νεότερο γιο του, τον 26χρονο Κιμ Γιονγκ Ουν, παρακάμπτοντας τα τρία μεγαλύτερα παιδιά του, δύο γιους και μία κόρη. Κάθε συζήτηση για παράδοση της εξουσίας σε άτομο έξω από τη δυναστεία των Κιμ είναι φυσικά εκτός σκέψης.

O ρόλος της θείας

Λόγω του νεαρού της ηλικίας του διαδόχου, θεωρείται πιθανό ότι θα παίξει ρόλο «αντιβασιλέα» η θεία του, η Κιμ Γιονγκ Χούι, μοναδική αδελφή του Κιμ Γιονγκ Ιλ. Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ πραγματοποιεί τον τελευταίο καιρό πολλές δημόσιες επιθεωρήσεις σημαντικών εγκαταστάσεων μαζί με την αδελφή του, στοιχείο που δείχνει να επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για συμμετοχή της στον στενότερο πυρήνα της ηγεσίας.

Εξάλλου, ρόλο–κλειδί εδώ και χρόνια παίζει ο σύζυγός της, Τζανγκ Σονγκ Τάεκ, ο οποίος πρόσφατα πήρε και νέα προαγωγή.

Παραμένει άγνωστο ποια ακριβώς μορφή θα πάρει το νέο ηγετικό σχήμα, δηλαδή πόσα και ποια δημόσια αξιώματα θα ανατεθούν στους προαναφερθέντες. Σημαντική, πάντως, από τη σκοπιά της ομαλής διαδοχής, είναι η πληροφορία ότι ο στρατός της χώρας, ο ισχυρότερος θεσμός που απορροφά δυσανάλογο μερίδιο των ισχνών κρατικών εσόδων, προσέφερε τη στήριξή του στον νεότερο Κιμ. Σύμφωνα με νοτιοκορεατικές πληροφορίες, ο στρατός στέλνει τον νεότερο Κιμ στη σύνοδο ως σύνεδρο.

Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, ο οποίος υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο το 2008, φέρεται αποφασισμένος να ετοιμάσει το έδαφος για τον γιο του, χωρίς ωστόσο να παραδώσει πλήρως τα ηνία. Μετά την προηγούμενη σύνοδο, του 1980, ο 38χρονος τότε Κιμ χρειάστηκε και ο ίδιος να παραμείνει δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια στη σκιά του πατέρα του μέχρι να αναλάβει την εξουσία.

Στη διάρκεια της δικής του διακυβέρνησης, το κυβερνών Εργατικό Κόμμα είχε περάσει σε δεύτερη μοίρα, προς όφελος της Εθνικής Στρατιωτικής Επιτροπής, μια αντανάκλαση της πρωτοκαθεδρίας του στρατού.

Η πρωτοκαθεδρία αυτή οδήγησε τη χώρα των 23 εκατομμυρίων στην απόκτηση έξι έως οκτώ πρωτόλειων πυρηνικών βομβών και στη διατήρηση του πέμπτου μεγαλύτερου στρατού στον κόσμο, παράλληλα όμως, συνέτεινε στην εξαθλίωση του πληθυσμού. Ο Κιμ συγκάλεσε τη σημερινή σύνοδο επιζητώντας να επιβάλει τη διαδοχή και στους κόλπους της μη προερχόμενης από τον στρατό ελίτ. Χθες, οι σύνεδροι προετοιμάστηκαν για τη σπάνια συνάντηση τιμώντας τον «αιώνιο πρόεδρο» της χώρας, Κιμ Ιλ Σουνγκ, με μια επίσκεψη στο ανάκτορο Κουμσουσάν, το οποίο τα κρατικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν «ιερό ναό του Τζούτσε», δηλαδή ναό της κορεατικής αυτάρκειας.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.