Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Δικαίωμα «ύπαρξης» στο Ισραήλ από τον Φιντέλ Κάστρο


Ο ιστορικός Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο είπε σε συνέντευξή του σε αμερικανικό περιοδικό ότι το Ισραήλ έχει «αναμφίβολα» το «δικαίωμα να υπάρχει».

Ο Φιντέλ Κάστρο, ιστορικός ηγέτης της Κούβας ο οποίος εγκατέλειψε την προεδρία λόγω ασθένειας αλλά εξακολουθεί να διευθύνει το Κομμουνιστικό Κόμμα της χώρας, δήλωσε στον δημοσιογράφο Τζέφρι Γκόλντμπεργκ του αμερικανικού περιοδικού The Atlantic ότι το Ισραήλ ασφαλώς έχει δικαίωμα ύπαρξης.

«Ναι, έχει, χωρίς καμιά αμφιβολία», είπε ο 84χρονος Κάστρο στον δημοσιογράφο, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε χθες Τετάρτη.

Στη συνέντευξή του ο Κάστρο επικρίνει τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ που αρνείται το Ολοκαύτωμα και τονίζει ότι η Τεχεράνη πρέπει να αναγνωρίσει το φόβο του Ισραήλ για την ύπαρξή του.

Ερωτηθείς εάν η Κούβα είναι έτοιμη να αποκαταστήσει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ ο Κάστρο φέρεται να απάντησε ότι «αυτά τα πράγματα παίρνουν καιρό».

Ο Κάστρο είπε ότι η Τεχεράνη θα πρέπει να αντιληφθεί τις συνέπειες ενός αντισημιτισμού με θεολογικό χαρακτήρα.

«Αυτό το πράγμα συνεχίζεται επί δυο χιλιάδες χρόνια», φέρεται να είπε. «Δε νομίζω ότι έχει συκοφαντηθεί κανείς περισσότερο από τους Εβραίους. Θα έλεγα πολύ περισσότερο κι από τους Μουσουλμάνους. Συκοφαντήθηκαν περισσότερο από τους Μουσουλμάνους διότι τους κατηγορούν για τα πάντα. Ουδείς κατηγορεί τους Μουσουλμάνους για τα πάντα».

«Πάνω από 2.000 χρόνια υπέστησαν φρικτές διώξεις ως και τα πογκρόμ. Θα υπέθετε κάποιος ότι θα έπρεπε να έχουν αφανιστεί• νομίζω ο πολιτισμός και η θρησκεία τους ήταν αυτά που τους κράτησαν μαζί ως έθνος. Οι Εβραίοι έζησαν, υπήρξαν, υπό όρους πολύ πιο δύσκολους από τους δικούς μας. Δεν υπάρχει τίποτε που να μπορεί να συγκριθεί με το Ολοκαύτωμα», τόνισε ο Κάστρο.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.