Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Δεν υπογράφει την εκτέλεση του Ταρέκ Αζίζ

Ο Ιρακινός πρόεδρος δήλωσε ότι «συμπονά» τον πρώην αντιπρόεδρο

A.P., AFP, Reuters


ΒΑΓΔΑΤΗ. Ο πρόεδρος του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, διεμήνυσε χθες ότι δεν προτίθεται να συναινέσει στην εκτέλεση της θανατικής ποινής που επιβλήθηκε στον πρώην αντιπρόεδρο και υπουργό Eξωτερικών της χώρας, Ταρέκ Αζίζ. «Οχι, δεν θα υπογράψω το διάταγμα, διότι είμαι σοσιαλιστής», δήλωσε ο κουρδικής καταγωγής κ. Ταλαμπανί στο ειδησεογραφικό δίκτυο France 24 και προσέθεσε: «Συμπονώ τον κ. Αζίζ γιατί είναι χριστιανός του Ιράκ και γιατί είναι ηλικιωμένος άνθρωπος». Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αζίζ διετέλεσε αντιπρόεδρος και επικεφαλής της ιρακινής διπλωματίας, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Σαντάμ Χουσεΐν. Υπήρξε μάλιστα ο πιο υψηλόβαθμος χριστιανός αξιωματούχος στο σχεδόν αμιγώς σουνιτικό καθεστώς του πρώην δικτάτορα, ενώ ήταν ιδιαίτερα γνωστός στους διπλωματικούς κύκλους. Μετά την κατάληψη της Βαγδάτης, το 2003, συνελήφθη από τις αμερικανικές δυνάμεις και αργότερα παραδόθηκε στις ιρακινές αρχές.

Σε ηλικία 74 ετών σήμερα, εκτίει ήδη ποινή κάθειρξης 24 χρόνων με την κατηγορία της ανάμειξης σε διώξεις κατά σιιτών του Ιράκ, στη δεκαετία του 1980. Στις 26 Οκτωβρίου όμως, καταδικάστηκε και σε θάνατο δι’ απαγχονισμού για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ο ίδιος εξάλλου είχε προβλέψει σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι θα πεθάνει στη φυλακή.

Εκκληση του Βατικανού

Τόσο η Ρωσία όσο και το Βατικανό, αλλά και άλλοι Δυτικοί αξιωματούχοι, απηύθυναν έκκληση στη Βαγδάτη να μην εκτελεστεί η ποινή του θανάτου, για ανθρωπιστικούς λόγους. Ο Ταλαμπανί εμφανίστηκε με τις δηλώσεις του να συμμερίζεται τα εν λόγω επιχειρήματα, αλλά δεν είναι σαφές αν θα ασκήσει βέτο στην εκτέλεση. Ο πρόεδρος του Ιράκ άλλωστε έχει υπογραμμίσει ότι δεν συμφωνεί με τη θανατική ποινή. Οι δικηγόροι του Αζίζ ισχυρίζονται ότι το Σύνταγμα προβλέπει πως οι θανατικές καταδίκες δεν εκτελούνται χωρίς τη συμφωνία του προέδρου, αλλά σε προηγούμενες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης του Σαντάμ Χουσεΐν, δεν είχε ζητηθεί η γνώμη του. Οπως διευκρίνισε μάλιστα χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Δικαιοσύνης της χώρας, «η άρνηση υπογραφής από τον πρόεδρο δεν ισοδυναμεί με βέτο».

Πέραν των ανθρωπιστικών ζητημάτων που εγείρονται πάντως, η εκτέλεση πρώην στελεχών του καθεστώτος Σαντάμ εκλαμβάνεται από τους σουνίτες Ιρακινούς ως πολιτική δίωξη από πλευράς της σιιτικής πλειοψηφίας. Οι σουνίτες ήδη θεωρούν εαυτούς περιθωριοποιημένους από τις πολιτικές διαδικασίες, ενώ, σύμφωνα με ορισμένες ενδείξεις, πολλοί στρέφονται εκ νέου στο αντάρτικο. Εξ ου και ο κ. Ταλαμπανί ζήτησε να σταματήσει η τακτική των θανατώσεων ούτως ώστε να εκτονωθεί η τεταμένη τους τελευταίους μήνες κατάσταση.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_18/11/2010_422843
(18/11/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.