Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Aεροπλανοφόρο των ΗΠΑ σπεύδει στη Νότια Κορέα

Μεμονωμένο επεισόδιο στην κορεατική χερσόνησο, δηλώνει ο ναύαρχος Μάλεν

A.P., Reuters, AFP


ΣΕΟΥΛ. Ως μεμονωμένο περιστατικό και όχι ως εναρκτήριο σάλπισμα ευρύτερης σύρραξης θεωρεί την ανταλλαγή πυρών πυροβολικού μεταξύ των δύο κορεατικών κρατών που συνέβη την Τρίτη ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ΗΠΑ, ναύαρχος Μάικ Μάλεν. Ο ναύαρχος Μάλεν εκτίμησε πως η απόφαση της Βόρειας Κορέας να κλιμακώσει την αντιπαράθεση βάλλοντας εναντίον κατοικημένης περιοχής έχει σχέση με εσωτερικές διεργασίες αλλαγής φρουράς στη βορειοκορεατική ηγεσία.

Κοινά γυμνάσια

Παράλληλα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι το αεροπλανοφόρο USS George Washington, που αποτελεί βάση για 75 πολεμικά αεροσκάφη, καθώς και τα 4 πλοία της συνοδείας του αναχώρησε από βάση στην Ιαπωνία και θα λάβει μέρος σε κοινές ασκήσεις με τη Νότια Κορέα από την Κυριακή. Οι ΗΠΑ υποστήριξαν ότι η άσκηση ήταν προγραμματισμένη, αλλά αυτό δεν θα θεωρηθεί καθησυχαστικό ούτε από το Πεκίνο ούτε από την Πιονγιάνγκ. Εν τω μεταξύ, στις έρευνες στα συντρίμμια του οικισμού στη νοτιοκορεατική νήσο Γεονπιεόγκ ανασύρθηκαν δύο πτώματα αμάχων, που προστίθενται στους δύο νεκρούς πεζοναύτες και στους δεκαοκτώ τραυματίες. Οι Νοτιοκορεάτες ανακοίνωσαν ότι ο Βορράς εξαπέλυσε συνολικά 170 βλήματα, εκ των οποίων τα 80 έπληξαν το νησί καίγοντας 19 σπίτια και ανάβοντας φωτιές σε δάση και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Τουλάχιστον 700 άτομα εγκατέλειψαν το Γεονπιεόγκ, το οποίο έχει πληθυσμό 1.500 κατοίκων και φιλοξενεί μόνιμη στρατιωτική βάση. Η Νότια Κορέα εξαπέλυσε 80 βλήματα πυροβολικού με στόχο τα βορειοκορεατικά πυροβόλα. Οι απώλειες στη βορειοκορεατική πλευρά από τους νοτιοκορεατικούς βομβαρδισμούς δεν ανακοινώθηκαν.

«Η επίθεση είχε στόχο τη χώρα μας και είχε στόχο αμάχους», είπε ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Λι Μιουγκ Μπακ. «Ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να είναι μικρός, αλλά η σημασία είναι πολύ μεγαλύτερη». Η Βόρεια Κορέα ισχυρίζεται ότι επιδεικνύει «υπεράνθρωπη αυτοσυγκράτηση» και ότι προεκλήθη από τις ναυτικές ασκήσεις που εκτυλίχθηκαν σε αμφισβητούμενα ύδατα κοντά στα παράλιά της. Η Νότια Κορέα ισχυρίζεται ότι οι βολές στις ασκήσεις αυτές δεν είχαν κατεύθυνση προς Βορράν.

«Εκτιμούμε ότι, αφού αποκάλυψαν την ύπαρξη νέων εγκαταστάσεων εμπλουτισμού ουρανίου στις 12 Νοεμβρίου, οι Βορειοκορεάτες προχώρησαν στην επίθεση με το πυροβολικό προκειμένου να δώσουν στον Κιμ Γιογκ Ουν το καθεστώς του ισχυρού ηγέτη», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της Νότιας Κορέας Κιμ Τάε Γιουγκ.

Σχέση με τη διαδοχή

«Θεωρούμε ότι αυτό σχετίζεται με τη διαδοχή του 27χρονου που θα αναλάβει τα ηνία της χώρας κάποια στιγμή στο μέλλον», δήλωσε ο Αμερικανός ναύαρχος Μάλεν. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν ζήτησε από την Κίνα, «που ασκεί σημαντική επιρροή στον Βορρά, να κάνει προσπάθειες για να συγκρατήσει τις βορειοκορεατικές ενέργειες».

Ομως, η επικείμενη άφιξη του αμερικανικού αεροπλανοφόρου δεν πρόκειται να χαροποιήσει την Κίνα. «Η Κίνα δεν θα καλωσορίσει τη συμμετοχή του αμερικανικού αεροπλανοφόρου στις ασκήσεις, γιατί αυτή η κίνηση μπορεί να κλιμακώσει τις εντάσεις αντί να τις εκτονώσει», δήλωσε ο Κινέζος απόστρατος αντιστράτηγος Ξου Γκουαγκιού.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_100015_25/11/2010_423698

(25/11/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.