Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Eνα βήμα πριν από την αντιπυραυλική ασπίδα πάνω από την Ευρώπη

A.P.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Πολύ κοντά σε μια συμφωνία για την ανάπτυξη αντιπυραυλικής ασπίδας πάνω από την Ευρώπη είναι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ, οι οποίοι θα επεξεργαστούν το σχετικό σχέδιο κατά την επικείμενη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στη Λισσαβώνα, όπως ανέφεραν χθες Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από την Τουρκία να εγκρίνει την πρόταση και να φιλοξενήσει κάποια μέρη του αντιπυραυλικού συστήματος, ωστόσο η Αγκυρα αξιώνει τη διοίκηση ορισμένων τομέων προκειμένου να απαντήσει θετικά. «Το ποιος έχει τη διοίκηση είναι σημαντικό.

Εάν θέλετε να εγκαταστήσετε το σύστημα από πάνω μας, τότε θα πρέπει να πάρουμε τον έλεγχο», φέρεται να δήλωσε ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν. Παράλληλα, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ρασμούσεν, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ότι η Συμμαχία θα κάνει μια «νέα αρχή» στις σχέσεις της με τη Ρωσία αυτή την εβδομάδα και θα επιχειρήσει να άρει τις ανησυχίες της Μόσχας για την ευρωπαϊκή αντιπυραυλική άμυνα.

Η επίμαχη συμφωνία, σύμφωνα με αμερικανική πηγή, ενδέχεται να επισφραγιστεί στη σύνοδο της Λισσαβώνας, στο πλαίσιο της αποκαλούμενης «νέας στρατηγικής» του ΝΑΤΟ.

Πρόσκληση στη Ρωσία

Με βάση το υπάρχον σχέδιο, ένα περιορισμένο σύστημα ραντάρ και πυραύλων αναχαίτισης, που προοριζόταν έτσι κι αλλιώς για την Ευρώπη, θα συνδεθεί με την ευρωπαϊκή άμυνα προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο σύστημα που θα προστατεύει κάθε χώρα του ΝΑΤΟ έναντι επίθεσης με πυραύλους μέσου βεληνεκούς. Η Συμμαχία ναι μεν σκοπεύει να προσκαλέσει τη Ρωσία να συμμετάσχει στην προσπάθεια, αλλά δεν θα της επιτρέψει πρόσβαση στον κοινό έλεγχο.

Η υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας θα αποτελέσει ιστορικό γεγονός για το ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα όμως, θα υποβάλει τις αμερικανορωσικές σχέσεις σε μεγάλη δοκιμασία, σε μια περίοδο που ήδη η αποκαλούμενη «αναθέρμανση» επί Ομπάμα αντιμετωπίζει προβλήματα, ειδικά μετά την ενίσχυση των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο. Η κυβέρνηση Ομπάμα, όπως είναι γνωστό, ακύρωσε το αρχικό σχέδιο για την εγκατάσταση αντιπυραυλικού συστήματος στην Τσεχία και την Πολωνία, προτείνοντας ένα αναδιαμορφωμένο σύστημα, που θα αναπτυχθεί στη Ρουμανία έως το 2015 και στην Πολωνία έως το 2018.

Αυτός πρόκειται να είναι ο πυρήνας της αμερικανικής συνεισφοράς στο ευρωπαϊκό αντιπυραυλικό σύστημα του ΝΑΤΟ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_17/11/2010_422719
(17/11/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.