Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Προσέγγιση με τη Ρωσία στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

AFP, A.P., Reuters

Επιτυχημένη κρίνεται, τουλάχιστον σε επίπεδο διακήρυξης προθέσεων, η σύνοδος κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, η οποία φιλοξενήθηκε στη Λισσαβώνα την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο. Η σημαντικότερη ίσως απόφαση που ελήφθη, τουλάχιστον από συμβολικής απόψεως, ήταν εκείνη που αφορούσε τη μελλοντική συνεργασία του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας για την κατασκευή αντιπυραυλικής ασπίδας που θα προστατεύει την Ευρώπη. Αν και όπως ξεκαθάρισε ο Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, απομένουν ακόμη πολλές λεπτομέρειες να αποσαφηνιστούν, μεσοπρόθεσμος στόχος είναι η ασπίδα να διασυνδεθεί και με το ρωσικό σύστημα αεράμυνας, δημιουργώντας έτσι μια γιγαντιαία αντιπυραυλική ομπρέλα η οποία θα προστατεύει την Ευρασία από διηπειρωτικούς πυραύλους αλλά και πυραύλους μέσου βεληνεκούς.



Στη διάρκεια της συνόδου, οι ηγέτες των κρατών-μελών της Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένου και του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, διαβεβαίωσαν ότι βλέπουν τη Ρωσία ως εταίρο, όχι ως αντίπαλο. «Το γεγονός ότι μιλάμε με τη Μόσχα για την αντιμετώπιση κοινών απειλών είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα, ενδεχομένως και απόδειξη ότι ο Ψυχρός Πόλεμος επιτέλους τελείωσε», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. Ο κ. Μεντβέντεφ συμφώνησε να αυξηθεί ο όγκος των εφοδίων που διοχετεύεται διαμέσου Ρωσίας στο Αφγανιστάν, προς υποστήριξη των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στη χώρα.

Το ζήτημα του Αφγανιστάν βρέθηκε επίσης στην κορυφή της ατζέντας των Συμμάχων, καθώς ο πόλεμος με τους Ταλιμπάν βρίσκεται ήδη στον δέκατο χρόνο του, χωρίς ορατά σημάδια βελτίωσης της κατάστασης που επικρατεί στο μέτωπο. Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ότι μέχρι το τέλος του 2014 θα ξεκινήσουν τη σταδιακή μεταβίβαση του ελέγχου της ασφάλειας της χώρας στην κυβέρνηση της Καμπούλ, αποσύροντας παράλληλα τον κύριο όγκο των δυνάμεών τους. Απαντες παραδέχονται ότι το Αφγανιστάν δεν θα είναι μέχρι τότε έτοιμο να επιβιώσει χωρίς την παρουσία ισχυρών στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην επικράτειά του, τα οποία, επομένως, θεωρείται βέβαιο ότι θα παραμείνουν για αρκετά χρόνια ακόμη.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_23/11/2010_423443
(23/11/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.