Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Τουρκία: Καμία χώρα στο στόχαστρο της αντιπυραυλικής ασπίδας

Η Τουρκία ζητεί το πρόγραμμα αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ να μην βάζει στο στόχαστρο καμιά χώρα, ειδικά, όπως το Ιράν και φαίνεται ότι μια συμφωνία υπάρχει σε αυτό το σημείο, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ πριν αναχωρήσει για τη Λισσαβώνα όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στο γεγονός μια χώρα να αναφέρεται ονομαστικά και το αίτημά μας προς αυτή την κατεύθυνση δείχνει να γίνεται αποδεκτό», δήλωσε ο Γκιούλ στον Τύπο πριν αναχωρήσει από την τουρκική πρωτεύουσα.

«Η Τουρκία δεν μπορεί να συναινέσει σε ένα σχέδιο που βάζει στο στόχαστρο μια συγκεκριμένη χώρα», υπογράμμισε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους λέγοντας, ωστόσο, ότι το ΝΑΤΟ είναι ένας «αμυντικός οργανισμός» που έχει ως αποστολή την προάσπιση των χωρών μελών του κυρίως έναντι κάθε βαλλιστικής απειλής και δεν είναι «ένας οργανισμός εκφοβισμού και απειλής».

«Το πρόγραμμα αντιπυραυλικής προστασίας θα καλύπτει όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ, ανεξαιρέτως. Δεν θα προσδιορίζει το Ιράν, αυτό το είπαμε», υπογράμμισε ο Γκιούλ προσθέτοντας ότι η χώρα του ελπίζει πως τα αιτήματά της θα γίνουν αποδεκτά από τους άλλους συμμάχους-εταίρους της Ατλαντικής Συμμαχίας κατά τη σύνοδο κορυφής της Λισσαβώνας.

Οι ηγέτες των 28 χωρών μελών του ΝΑΤΟ αναμένεται να επικυρώσουν σήμερα και αύριο, Σάββατο, στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας την απόφαση επί της αρχής η συμμαχία να εξοπλίσει με μια αντιπυραυλική ασπίδα την Ευρώπη για την προστασία της γηραιάς ηπείρου. Το πρόγραμμα δεν θα θέτει στο στόχαστρο καμιά συγκεκριμένη χώρα, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν υπονοώντας έμμεσα το Ιράν, σε συνέντευξη που δημοσίευσε χθες Πέμπτη η εφημερίδα Financial Τimes.

Η Τουρκία, ένα σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ, προειδοποίησε κατά του προσδιορισμού ειδικά του Ιράν ως της απειλής κατά την οποία το σύστημα αυτό προορίζεται να προστατεύσει την Ευρώπη.

Η Τουρκία φοβάται ότι το σύστημα θα επιδεινώσει τις σχέσεις της με το Ιράν και τη Ρωσία δύο χώρες με τις οποίες έχει ολοένα αυξανόμενα εμπορικά και οικονομικά οφέλη.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (19/11/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.