Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Δεν χαλάνε τις σχέσεις Βρετανίας-ΗΠΑ οι διαρροές του Wikileaks

Αμερικανική κατασκευή θεωρεί τις διαρροές του Wikileaks o Iρανός πρόεδρος επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται να επηρεαστούν οι σχέσεις με τις αραβικές χώρες. Βερολίνο και Καμπούλ καθησυχάζουν για τις σχέσεις τους με ΗΠΑ, δυσαρέσκεια εκφράζει η Ρωσία.

Η Βρετανία θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τις Ηνωμένες Πολιτείες παρά τη διαρροή απόρρητων αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων τα οποία είναι ουδόλως κολακευτικά για τον πρωθυπουργό της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον και για τουλάχιστον ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας.

«Συνεργαζόμαστε στενά με τις ΗΠΑ και με άλλες κυβερνήσεις και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», είπε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού. Ερωτώμενος για τις πιθανές συνέπειες που θα έχει για τον Κάμερον το περιεχόμενο των εγγράφων, ο εκπρόσωπος απάντησε: «Η αμερικανική πρεσβεία μας είχε ενημερώσει για το περιεχόμενό τους. Δεν θα σχολιάσουμε όλες τις λεπτομέρειες».


Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο σε κάποια από τα εν λόγω τηλεγραφήματα ο Κάμερον χαρακτηρίζεται «ρηχός» ενώ ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας θεωρείται «κακομαθημένο». Συγκεκριμένα, η εφημερίδα Ντέιλι Εξπρές -η οποία ωστόσο δεν έχει προνομιακή πρόσβαση στα απόρρητα έγγραφα του ιστοτόπου Wikileaks- αναφέρει ότι ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μέρβιν Κινγκ, χαρακτήρισε «ρηχούς» τόσο τον Κάμερον όσο και τον υπουργό Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν σε συνομιλία που είχε με τον Αμερικανό πρεσβευτή στο Λονδίνο.

Η εφημερίδα Γκάρντιαν, που έχει πρόσβαση στα έγγραφα του Wikileaks, δεσμεύτηκε σήμερα να δημοσιεύσει προσεχώς τα απόρρητα τηλεγραφήματα που περιέχουν «ενοχλητικούς» χαρακτηρισμούς τόσο για τον Κάμερον όσο και για τον προκάτοχό του, τον πρωθυπουργό των Εργατικών Γκόρντον Μπράουν.

«Προφανώς, καταδικάζουμε την πρωτοφανή δημοσιοποίηση απόρρητων πληροφοριών. Οι διαρροές και η δημοσιοποίησή τους θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, στη Βρετανία και αλλού», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Όσον αφορά το «κακομαθημένο μέλος της βασιλικής οικογένειας», τόσο η Ντέιλι Εξπρές όσο και η εφημερίδα Σαν είναι πεπεισμένες ότι πρόκειται για τον πρίγκιπα Άντριου, τον δευτερότοκο γιο της βασίλισσας Ελισάβετ. Οι εφημερίδες Ντέιλι Μίρορ και Ντέιλι Μέιλ κάνουν επίσης αναφορά στην «ανάρμοστη συμπεριφορά» του πρίγκιπα ο οποίος ταξιδεύει συχνά στο εξωτερικό στο πλαίσιο των καθηκόντων του ως ειδικός απεσταλμένος της Βρετανίας για το διεθνές εμπόριο.

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, που ρωτήθηκαν σχετικά, αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για το θέμα.

Αχμαντινετζάντ: Δεν παίρνουμε στα σοβαρά τα έγγραφα του Wikileaks


Το Ιράν θεωρεί ότι τα χιλιάδες αμερικανικά έγγραφα που διέρρευσαν από τον ιστότοπο Wikileaks είναι «άνευ αξίας» και δεν πρόκειται να έχουν επιπτώσεις στις σχέσεις της Τεχεράνης με τις αραβικές χώρες.

«Οι χώρες της περιοχής έχουν όλες φιλικές σχέσεις μεταξύ τους. Αυτός ο θόρυβος δεν θα έχει επιπτώσεις στις σχέσεις των χωρών», υποστήριξε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Τεχεράνη ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Ιρανό πρόεδρο, δεν υπήρξε διαρροή εγγράφων γιατί «κάποιο τμήμα της αμερικανικής κυβέρνησης» τα κατασκεύασε. Και «αποτελούν τμήμα μιας εκστρατείας στον πόλεμο της πληροφόρησης (κατά του Ιράν), αλλά δεν θα έχουν το επιθυμητό πολιτικό αποτέλεσμα», είπε, και πρόσθεσε: «Δεν πιστεύουμε ότι οι πληροφορίες αυτές διέρρευσαν. Νομίζουμε ότι είχε οργανωθεί η διαρροή τους σε τακτική βάση και ότι οι στόχοι που επιδιώκονται είναι πολιτικοί», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με κάποια από τα έγγραφα που διέρρευσαν, η Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν παρότρυναν τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με οποιοδήποτε τρόπο, ακόμη και με στρατιωτική επίθεση.

«Δεν παίρνουμε αυτά τα έγγραφα στα σοβαρά και δεν θα έχουν επιπτώσεις στις σχέσεις μας», τόνισε ο Αχμαντινετζάντ.

-Στη Γαλλία, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «δεν επιβεβαιώνει καμία από τις δηλώσεις που αποδίδονται στις γαλλικές αρχές και τους Γάλλους διπλωμάτες» στα έγγραφα που διέρρευσαν στον ιστότοπο. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Μπερνάρ Βαλερό, εξέφρασε τη λύπη της γαλλικής κυβέρνησης για τη «σκόπιμη και ανεύθυνη κοινοποίηση της αμερικανικής διπλωματικής αλληλογραφίας» υποστηρίζοντας ότι η δημοσιοποίηση τέτοιων εγγράφων αποτελεί «πλήγμα για την κυριαρχία των κρατών και το απόρρητο της αλληλογραφίας τους».

Από την πλευρά της, η γαλλική προεδρία έκανε γνωστό ότι δεν επιθυμεί να αντιδράσει αναφορικά με τη διαρροή των εγγράφων. Σε ορισμένα από τα τηλεγραφήματα που δημοσιεύτηκαν στο Wikileaks και σε πέντε μεγάλες εφημερίδες, μεταξύ των οποίων και η γαλλική Le Monde, η αμερικανική πρεσβεία στο Παρίσι φέρεται να χαρακτηρίζει τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί «εύθικτο και αυταρχικό». Γίνεται επίσης αναφορά σε συνομιλία που είχε ο διπλωματικός σύμβουλος του Σαρκοζί, Ζαν-Νταβίντ Λεβίτ, με υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο. Σε αυτήν ο Λεβίτ φέρεται να χαρακτήρισε «τρελό» τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, ο οποίος ετοιμάζεται να μετατρέψει τη χώρα του σε «άλλη Ζιμπάμπουε», ενώ χαρακτηρίζει και «φασιστικό κράτος» το Ιράν.

-Τη δημοσιοποίηση των εγγράφων επέκρινε και ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ, λέγοντας ότι η διαρροή «καθιστά τον κόσμο λιγότερο ασφαλή» επειδή είναι «ανάγκη» να τηρείται το απόρρητο των επικοινωνιών. «Αυτό θα αποδυναμώσει τη διπλωματία σε όλο τον κόσμο (...) γενικά, αλλά κυρίως την αμερικανική διπλωματία», είπε. «Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περιοριστούμε στη «διπλωματία του μεγαφώνου» η οποία, όπως γνωρίζω εκ πείρας, μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες συγκρούσεις και περισσότερα προβλήματα», πρόσθεσε.

Θα απευθυνθεί στην Κλίντον ο Νταβούτογλου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να θέσει σήμερα στην υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, το ζήτημα των αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων που διέρρευσαν στον ιστότοπο Wikileaks και τον αφορούν.

Ο Νταβούτογλου, έχοντας στο πλάι του την Κλίντον, δήλωσε ότι θα συζητήσει με την Αμερικανίδα ομόλογό του «πολλά θέματα της ημερήσιας διάταξης», συμπεριλαμβανομένου και του θέματος των εγγράφων που αποκάλυψε την Κυριακή ο ιστότοπος.

Στα τηλεγραφήματα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ένας πληροφοριοδότης των Αμερικανών διπλωματών στην Άγκυρα χαρακτηρίζει «ιδιαίτερα επικίνδυνο» τον Τούρκο υπουργό και προειδοποιεί για την ισλαμική επιρροή του στον πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν.

Οι Αμερικανοί διπλωμάτες εμφανίζονται να δυσπιστούν απέναντι στον Ερντογάν, για τον οποίον θεωρούν ότι είναι κακά πληροφορημένος και απομονωμένος. Επιπλέον, δεν είναι σίγουροι για τη σταθερότητα της τουρκικής κυβέρνησης, σύμφωνα πάντα με τα τηλεγραφήματα που διέρρευσε το Wikileaks και ανέλυσε το γερμανικό περιοδικό Ντερ Σπίγκελ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Αντιδράσεις από Αφγανιστάν, Γερμανία, Ρωσία

Η δημοσίευση αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων για το Αφγανιστάν από τον ιστότοπο WikiLeaks δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ανακοίνωσε σήμερα η Καμπούλ, όσον αφορά τα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν και περιγράφουν τον Αφγανό πρόεδρο Καρζάι ως «αδύναμο» και τον αδελφό του Άχμεντ Ουάλι ως διεφθαρμένο βαρόνο των ναρκωτικών.

«Αυτό δεν θα έχει αντίκτυπο στις στρατηγικές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Αφγανιστάν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αφγανού προέδρου Ουαχίντ Όμερ σε συνέντευξη Τύπου στην Καμπούλ, κρίνοντας «ατυχή» τη δημοσίευση των εγγράφων αυτών και σημειώνοντας ότι οι υπηρεσίες του εξακολουθούν να μελετούν τους φακέλους.

«Δεν έχουμε βρει μέχρι στιγμής πράγματα που να είναι αληθινά σημαντικά, τα οποία θα προκαλούσαν την αντίδρασή μας αν τα βρίσκαμε», προσέθεσε ο Όμερ.

Σε ερώτηση για τις επικρίσεις που διατυπώνονται για τον πρόεδρο Καρζάι, ο οποίος περιγράφεται ως ένας «αδύναμος ηγέτης» σε ένα από τα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο Όμερ απάντησε ότι τα σχόλια αυτού του είδους δεν είναι «κάτι καινούργιο».

«Ο πρόεδρος θα συνεχίσει να κάνει αυτό που πιστεύει ότι είναι καλύτερο για το Αφγανιστάν», σημείωσε.

Η WikiLeaks αποκάλυψε χθες το περιεχόμενο 250.000 αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων, τα πρώτα αποσπάσματα από τα οποία δεν περιέχουν συγκλονιστικές αποκαλύψεις για το Αφγανιστάν.

Τα πιο προσβλητικά σχόλια ωστόσο έχουν στόχο τον Άχμεντ Ουάλι Καρζάι, αδελφό του προέδρου και επικεφαλής του επαρχιακού συμβουλίου της Κανταχάρ, στο νότιο Αφγανιστάν, ο οποίος περιγράφεται ως «ευρέως διεφθαρμένος και αναμεμειγμένος στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών». Οι κατηγορίες αυτές εξαπολύονται τακτικά τα τελευταία χρόνια από πηγές των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών και τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Τα διπλωματικά αυτά τηλεγραφήματα τα οποία γράφτηκαν ως επί το πλείστον το 2008 και το 2009 δεν φέρουν καμία απόδειξη για τις κατηγορίες αυτές.

Στο ίδιο πνεύμα και ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι η δημοσίευση των εμπιστευτικών αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων δεν έβλαψε τις σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ.

Οι σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Ουάσινγκτον είναι «υγιείς, στενές και δεν σκιάστηκαν κατά κανέναν τρόπο από τη δημοσίευση αυτή», σημείωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Παράλληλα και η Ρωσία εξέφρασε σήμερα τη λύπη της μετά τη δημοσίευση των εγγράφων αυτών από τη WikiLeaks, αλλά σημείωσε ότι δεν αποτελεί και καμιά τραγωδία.

«Αισθανόμαστε λύπη και ενόχληση», δήλωσε ρώσος αξιωματούχος που πρόσκειται στους διπλωματικούς κύκλους και ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Δεν είναι τραγωδία», προσέθεσε ωστόσο η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, Αμερικανοί διπλωμάτες μιλούν για τη Ρωσία ως ένα «εν δυνάμει μαφιόζικο κράτος» και χαρακτηρίζουν τον πρόεδρό της Ντμίτρι Μεντβέντεφ «ασήμαντο και διστακτικό».

«Η διπλωματία στηρίζεται στην εμπιστοσύνη, μερικές φορές λέγονται πράγματα τα οποία δεν λέγονται παρουσία του Τύπου», συνέχισε η ίδια πηγή, υπογραμμίζοντας ότι οι ρώσοι διπλωμάτες ήταν «πιο προσεκτικοί».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (29/11/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.