Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

ΗΠΑ: Tο Ιράκ θα είναι ανίκανο να υπερασπιστεί τον εναέριο χώρο του

Αμερικανός στρατηγός αναφέρει ότι το Ιράκ θα είναι ανίκανο να υπερασπιστεί τον εναέριο χώρο του για κάποια χρόνια μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

Το Ιράκ θα είναι ευάλωτο έναντι μιας αεροπορικής επιδρομής τουλάχιστον για ένα και πάνω χρόνο μετά την αναχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων στα τέλη του 2011, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στη χώρα αυτή.

«Το Ιράκ θα γνωρίσει μια ανεπάρκεια ως προς την πλήρη αμυντική ικανότητά του. Θα πρόκειται για την αδυναμία κυριαρχίας του στον αέρα αφού δεν διαθέτει πολεμικά αεροσκάφη πολλαπλών χρήσεων. Για το λόγο αυτό έχουν προταθεί τα F-16 αλλά δεν πρόκειται να μπορέσει να τα αποκτήσει πριν από το 2013», τόνισε ο στρατηγός Τζέφρι Μπιουκάναν.

Οι ιρακινές αεροπορικές δυνάμεις που συγκαταλέγονταν στις πλέον ισχυρές της Μέσης Ανατολής, έχουν αποδεκατιστεί μετά τον πόλεμο του Κόλπου το 1991 και φυσικά μετά την αμερικανική εισβολή στη χώρα το 2003 και μόνο το τελευταίο διάστημα άρχισαν να στέκονται και πάλι στα πόδια τους, ενώ η χώρα έχει παραγγείλει 18 αεροσκάφη τύπου F16 για την προστασία του εναέριου χώρου της.

Σε ερώτηση, τι θα μπορούσε να κάνει το Ιράκ για να αποφύγει αεροπορική επίθεση εναντίον του ο στρατηγός απάντησε: «Εκείνο που πραγματικά χρειάζεται είναι να αποφύγει μια πραγματική απειλή από αέρος και για να το κάνει πρέπει να προσπαθήσει να έχει φιλικές σχέσεις με αυτούς που δυνητικά μπορεί να το απειλήσουν. Και για το ζήτημα αυτό η διπλωματία παίζει ένα πολύ μεγάλο ρόλο».

«Εάν κανείς δεν σε απειλεί, δεν έχεις ανάγκη να διαθέτεις κυριαρχία αέρος» πρόσθεσε ο Aμερικανός στρατηγός.

Σε έκθεση της Διεθνούς Ομάδας μελέτης Κρίσεων που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο με τίτλο «Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και η αποτελεσματικότητά τους μετά την αμερικανική αποχώρηση» αναφέρεται ότι «το Ιράκ είναι ανίκανο να υπερασπιστεί τον εναέριο χώρο του πριν το 2014 λόγω απουσίας ικανοποιητικού συστήματος αεράμυνας».

Σημειώνεται ότι το Ιράν διαθέτει 312 πολεμικά αεροσκάφη, η Ιορδανία 102, η Σαουδική Αραβία 280, η Συρία 555 και η Τουρκία 426, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών που εδρεύει στο Λονδίνο.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (17/11/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.