Σφοδρές συγκρούσεις στο βορρά με 25 νεκρούς.
Ο απερχόμενος πρόεδρος της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ επέστρεψε χθες στη χώρα του από την Σαουδική Αραβία, όπου υπέγραψε τη συμφωνία με την οποία εκχωρεί την εξουσία στον αντιπρόεδρό του, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Saba.
Η επιστροφή του συνέπεσε με την πραγματοποίηση μαζικών διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου εναντίον της παροχής αμνηστίας στον ίδιο και την κυβέρνησή του βάσει της συμφωνίας που κατήρτισαν οι μοναρχίες του Κόλπου.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν είχε δηλώσει την Τετάρτη ότι ο Σάλεχ θα ταξίδευε στη Νέα Υόρκη μετά την υπογραφή της συμφωνίας. Δημοσιεύματα διαφόρων ΜΜΕ -τα οποία δεν επιβεβαιώθηκαν- ανέφεραν ότι θα μετανάστευε σε κάποια αραβική χώρα μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ.
Η ξαφνική επιστροφή του εξόργισε τους διαδηλωτές, που τον κατηγορούν για την αιματηρή καταστολή του κινήματος αμφισβήτησης στη χώρα, όπου εκατοντάδες διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από το Φεβρουάριο, και απαιτούν ο Σάλεχ -ο οποίος κυβέρνησε επί 33 χρόνια- και κορυφαίοι συνεργάτες του να προσαχθούν στην δικαιοσύνη.
«Ο Σάλεχ παίρνει ρίσκα επιστρέφοντας», είπε ένας διαδηλωτής στη Σαναά. «Του αξίζει να σταλεί στην αγχόνη για τα εγκλήματά του», πρόσθεσε.
Την Τετάρτη, ο Σάλεχ και η αντιπολίτευση υπέγραψαν τη συμφωνία μεταβίβασης της εξουσίας στον Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι. Ο Χάντι ανακοίνωσε το Σάββατο ότι οι προεδρικές εκλογές θα γίνουν την 21η Φεβρουαρίου, ενώ χθες ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Υεμένης, Μοχάμεντ Μπασιντάουα, έλαβε εντολή να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα κυβερνήσει ως την οριστική αποχώρηση του Σάλεχ από την εξουσία.
Ωστόσο η αναταραχή συνεχίστηκε, με σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε σιίτες αντάρτες και σουνίτες ισλαμιστές να αναφέρονται στο βορρά. Πληροφορίες έκαναν λόγο για τουλάχιστον 25 νεκρούς, περιλαμβανομένων 6 ξένων, κατά σουνιτικές πηγές.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.