Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Εναλλακτικές μορφές σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας

Αναζητώντας μία λύση στο Ευρωτουρικό πρόβλημα


Χρήστος Ιακώβου
Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥΚΕΜ)

Ο σοβαρότερος κίνδυνος, για τις σχέσεις Ευρώπης – Τουρκίας, προέρχεται μέσα από την καλλιέργεια εξωπραγματικών προσδοκιών και την μετέπειτα διάψευσή τους, αν οι συνομιλίες, από κάποιο σημείο και μετά, δεν θα καταλήγουν σε αυτό που θα θεωρεί δεδομένο η Τουρκία, δηλαδή στην πλήρη ένταξη. Άρα, είναι άκρως επιβεβλημένη η εκπόνηση μιας στρατηγικής εξόδου από το επερχόμενο αδιέξοδο και η αναζήτηση εναλλακτικών μορφών σχέσεως ΕΕ – Τουρκίας.

Η εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων είναι επιτακτική ανάγκη, πλέον, για την ΕΕ, για τους εξής λόγους:

Α) Διότι η ένταξη της Τουρκίας θα έχει βαρύτατες και μη αναστρέψιμες συνέπειες για την Ένωση (ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη εκείνο το οποίο εκφράζεται εσχάτως πολύ έντονα από πολιτικούς και τεχνοκράτες ότι δηλαδή το ζήτημα δεν είναι πλέον η Τουρκία αλλά η Ευρώπη).

Β) Διότι η απόρριψη της τουρκικής ένταξης, σε κάποιο μεταγενέστερο στάδιο, από ένα ή περισσότερα κράτη-μέλη, θα προκαλέσει επιπλοκές πιο κρίσιμες από τις τριβές που θα ανεφύοντο εάν έγκαιρα και με τρόπο κατηγορηματικό οι ευρωπαίοι εταίροι διεμήνυαν στην Άγκυρα ότι δεν πρόκειται να ενταχθεί ως πλήρες μέλος στης ΕΕ, καταθέτοντας ταυτοχρόνως μία ολοκληρωμένη αντιπρόταση.

Δύο θα ήταν οι εναλλακτικές αντιπροτάσεις προς την Τουρκία: α) Σχέση Ενισχυμένης Συνεργασίας («Προνομιακή Σχέση») και β) Διευρυμένη Εταιρική Σύνδεση. Πιο συγκεκριμένα, η Προνομιακή Σχέση σημαίνει ενισχυμένη οικονομική και πολιτική συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας εκτός των κοινοτικών Οργάνων και αποκλειομένων των τομέων των σχετικών με την Ασφάλεια και την Οικονομική Συνοχή της ΕΕ. Ιδιαίτερα και με έμφαση αποκλείεται κάθε πρόσβαση της Τουρκίας στους τομείς: της Συνθήκης του Σέγκεν (ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων κλπ), της Πολιτικής Συνοχής, των Διαρθρωτικών Ταμείων και Γεωργικών Επιδοτήσεων και τέλος της ΟΝΕ

Η Διευρυμένη Εταιρική Σύνδεση, όπως πρότεινε το Γερμανικό Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, προβλέπει την ενσωμάτωση της Τουρκίας στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (με ειδικές ρήτρες περί περιορισμού στην ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων) αλλά και την σταδιακή ενσωμάτωσή της στις Κοινοτικές Πολιτικές καθώς και στα θεσμικά Όργανα της ΕΕ. Σε αυτή τη μορφή σχέσης, προβλέπεται ιδιαιτέρως η ενσωμάτωση της Τουρκίας στην Πολιτική Συνοχής και την Διαρθρωτική Πολιτική της ΕΕ, στις πολιτικές δομές και το θεσμικό εποικοδόμημα της ΕΕ (τακτική συμμετοχή Τουρκίας στις συνεδριάσεις των Οργάνων, χωρίς δικαίωμα ψήφου)

Και οι δύο προτεινόμενες εναλλακτικές λύσεις απαντούν κατά τρόπο ορθολογικό στο ερώτημα ως προς το ποια είναι η ενδεδειγμένη μορφή της μελλοντικής σχέσης της ΕΕ με την Τουρκία, αλλά αποτρέπουν την πρόκληση αρνητικών επιπτώσεων στο εν εξελίξει οικοδόμημα της ΕΕ, τις οποίες θα επιφέρει η ενδεχόμενη ένταξη του Τουρκίας ως πλήρους μέλους στην Ένωση.

Είναι όμως φανερό ότι η δεύτερη εναλλακτική πρόταση (Διευρημένη Εταιρική Σύνδεση) έχει ένα σοβαρό μειονέκτημα. Αυτό έγκειται στο ότι έχει ημερομηνία λήξης. Μακροπρόθεσμα δεν θα είναι πολιτικά δυνατόν για την ΕΕ να συνεχίζει να αποκλείει το συνδεδεμένο μέλος από τα δικαιώματα του πλήρους μέλους, και συνεπώς, κάποια στιγμή θα υποχρεωθεί να αποδεχθεί την πλήρη ένταξη – οπότε, όμως, το πρόβλημα (του οποίου η επίλυση ήταν το ζητούμενο) τελικά θα τεθεί εκ νέου.

Αντίθετα, ο ρητός καθορισμός μιας Προνομιακής Σχέσης κρίνεται προτιμότερος – αποτελώντας μάλιστα ένα καλό παράδειγμα και για μία σειρά άλλων κρατών που επίσης ζητούν στενότερες σχέσεις με την Ευρώπη, και των οποίων μάλιστα η απόρριψη θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη μετά το τουρκικό προηγούμενο, των οποίων όμως η πλήρης ένταξη θα επέφερε εξίσου σοβαρές και ανεπιθύμητες επιπτώσεις στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική συνοχή της Ε.Ε.

Σε περίπτωση ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, οι επιπτώσεις θα είναι έντονες και μη αναστρέψιμες για την συνοχή, την φυσιογνωμία και το μέλλον της Ευρώπης. Το όραμα της Πολιτικής Ευρώπης θα πληγεί ανεπανόρθωτα. Η διεύρυνση προς τον Ισλαμικό Κόσμο, απαρχή μόνον της οποίας θα αποτελέσει τυχόν ένταξη της Τουρκίας, θα οδηγήσει, εν τέλει, σε μία Ευρω-Ισλαμική Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών, στόχο τον οποίο σταθερά επιδιώκουν οι ΗΠΑ και η Βρετανία ή σε ένα ΟΗΕ σε σμίκρυνση. Επιπλέον, το όραμα δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Πόλου διεθνούς ισχύος, με συνοχή και ολοκλήρωση θα καταστεί δύσκολο να υλοποιηθεί ακόμη και σε βάθος χρόνου. «Ένωση» δηλαδή κοινότητα πολιτικής βούλησης, στρατηγικής φιλοδοξίας και αποτελεσματικής πρακτικής δράσης, αποκλείεται με την ΕΕ από το Δουβλίνο μέχρι το Ντιγιαρμπακίρ.

www.geopolitics-gr.blogspot.com

1 σχόλιο:

  1. Signomi, I have to use English because I only speak baby's Greek!

    I have been trying to locate Christos Iakovou, Director of the Cyprus Studies Centre (KYKEM).

    Can anyone help with a URL or an email address?
    Mine is "david . cade (at) virgin . net"
    (remove space and substitute @)

    I have read the reference to Christos in a recent article in the newspaper "Sigmalive" about the strange death of the British reporter in Athens in 1971. And I would like to ask him about the absence of information in British governmental archives about this affair. How far did he manage to penetrate? Did he feel obstructed? Did he feel information exists but is being hidden from public scrutiny?

    Efcharisto.

    David.

    (England, UK.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.