Reuters
ΜΟΣΧΑ. Καινούργιο σταθμό ραντάρ στον ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ εγκαινίασε χθες ο Ρώσος πρόεδρος Μεντβέντεφ, με τον νέο σταθμό να έχει την ικανότητα καταγραφής κάθε εκτόξευσης πυραύλου από την ευρωπαϊκή ήπειρο, για να αποτελέσει έτσι ευθεία απάντηση στο σχεδιαζόμενο αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα.
Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης τύπου Βορονέζ-DM βρίσκεται στον οικισμό Πιονέρσκοε της περιοχής του Καλίνινγκραντ, ενώ σύμφωνα με τον απόστρατο πλέον επικεφαλής των ρωσικών πυραυλικών δυνάμεων στρατηγό Βίκτορ Εσίν, ο σταθμός ραντάρ θα επιθεωρεί τους ουρανούς σε απόσταση 6.000 χιλιομέτρων με δυτική κατεύθυνση, καλύπτοντας ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, συμπεριλαμβανομένης και της Βρετανίας. Ο σταθμός θα είναι ικανός να εντοπίζει κάθε εκτόξευση πυραύλου από την Ευρώπη, αλλά και να επιθεωρεί τον εναέριο χώρο από τον Βόρειο Πόλο μέχρι και τα παράλια της βόρειας Αφρικής.
Ο σταθμός ραντάρ νέας γενιάς σχεδιάστηκε από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Ραδιοτηλεπικοινωνιών Μεγάλης Απόστασης στη Μόσχα. Αντίθετα με παλαιότερους σταθμούς έγκαιρης προειδοποίησης, ο Βορονέζ-DM αποτελείται από μόλις 23 ανεξάρτητους κλωβούς εξοπλισμού, ενώ ο νέος σταθμός καταναλώνει 40% λιγότερη ενέργεια από προηγούμενες εκδοχές του. Το μικρό μέγεθος των εγκαταστάσεων τις καθιστά φορητές, επιτρέποντας στους χειριστές τους να τις μετακινήσουν σε ασφαλές σημείο, εάν εντοπισθούν από εχθρικά αεροσκάφη ή πυραύλους.
Η Ρωσία διαθέτει ήδη τέτοιο σταθμό ραντάρ σε λειτουργία στον Νότο της χώρας, στην περιοχή του Κρασνοντάρ, ενώ ένας ακόμη σταθμός σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην περιοχή του Ιρκούτσκ της Σιβηρίας.
Τις ρωσικές ανησυχίες έχει προσπαθήσει επανειλημμένα να διασκεδάσει η Ουάσιγκτον, τονίζοντας ότι το σχεδιαζόμενο σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας για την Ευρώπη αποσκοπεί αποκλειστικά στην προστασία των ΝΑΤΟϊκών εταίρων από την ιρανική πυραυλική απειλή. Η Μόσχα ζητεί όμως από την κυβέρνηση Ομπάμα να της προσφέρει γραπτές δεσμεύσεις ότι οι αμερικανικοί πύραυλοι κοντά στα ρωσικά σύνορα δεν θα στοχεύουν τη Ρωσία.
Η αδυναμία του προέδρου Ομπάμα να προσφέρει τέτοια δέσμευση ώθησε τον Ρώσο πρόεδρο Μεντβέντεφ να υιοθετήσει σκληρή γλώσσα αυτή την εβδομάδα, προειδοποιώντας τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. «Η Ρωσία θα αναπτύξει σύγχρονα επιθετικά οπλικά συστήματα -όπως ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης και πυραύλους Ισκαντάρ- στα δυτικά και τα νότια της χώρας, διασφαλίζοντας την ικανότητά μας να πλήξουμε κάθε τμήμα του αμερικανικού αντιπυραυλικού οικοδομήματος στην Ευρώπη», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, που προσέθεσε ότι η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να υπαναχωρήσει μονομερώς από τη Συνθήκη Περιορισμού των Στρατηγικών Οπλων (START), την οποία υπέγραψε μαζί με τον πρόεδρο Ομπάμα τον Απρίλιο του 2010.
Ειδικοί εκτιμούν, όμως, ότι οι δηλώσεις Μεντβέντεφ πρέπει να ερμηνευθούν ως έκκληση διαπραγματεύσεων προς την Ουάσιγκτον και όχι ως εκδήλωση αδιαλλαξίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.