Reuters, AFP, Bloomberg
Από κάθε κατεύθυνση συγκλίνουν οι πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να αναλάβει διευρυμένο ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους με μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων, αλλά και τυπώνοντας χρήμα και λειτουργώντας ως δανειστής τελευταίας προσφυγής για την Ευρωζώνη. Και ενώ το 50% των οικονομικών αναλυτών προεξοφλούν πως θα ενδώσει στις πιέσεις, στελέχη της ΕΚΤ εμμένουν στις πάγιες θέσεις της.
Οι τελευταίες εκκλήσεις προέρχονται από τον «γκουρού» των αγορών Τζορτζ Σόρος. Σε άρθρο του στους Financial Times με τίτλο «H ΕΚΤ πρέπει να παρέμβει για να σώσει τη Ευρωζώνη» υπογραμμίζει πως η τράπεζα πρέπει με κάθε κόστος να αναχαιτίσει την επίθεση στα ομόλογα χωρών της Ευρωζώνης. Στο άρθρο, που συνυπογράφει και ο Τζορτζ Μπόφινγκερ, μέλος της Επιτροπής Σοφών της γερμανικής κυβέρνησης, ο Τζ. Σόρος προτείνει να τεθεί ανώτατο όριο στην απόδοση των ομολόγων όσων χωρών ακολουθούν συνετές δημοσιονομικές πολιτικές και δεν έχουν υπαχθεί σε προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Την ίδια στιγμή, σε άρθρο του στην International Herald Tribune, ο Ανταμ Πόζεν, μέλος της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας, καλεί την ΕΚΤ και την αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα Federal Reserve να προχωρήσουν σε μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων για να τονώσουν τις οικονομίες τους. Παράλληλα, όμως, ο Γιάτσεκ Ροστόφσκι, υπουργός Οικονομικών της Πολωνίας, χώρας στρατηγικού συμμάχου της Γερμανίας, προειδοποίησε χθες για μια επικείμενη «καταστροφή» αν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής. Χαρακτηριστικά τόνισε πως «υπάρχει κίνδυνος οικονομικής καταστροφής, αντίστοιχης της Μεγάλης Υφεσης του 1930, ικανής να οδηγήσει σε πόλεμο στην Ευρώπη». Προειδοποίησε, άλλωστε, τη Γερμανία πως δεν θα αποφύγει και η ίδια την κρίση που έχει εξαπλωθεί από την Ελλάδα έως τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες. Σημειωτέον ότι ακόμη και ο Γερμανός επικεφαλής της Ευρωπαϊκής τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης επέκρινε έμμεσα τις συνεχείς αντιρρήσεις της Γερμανίας, τονίζοντας πως αν κάποιος έχει εμπειρία από πλημμύρες δεν δικαιολογείται να μην έχει πυροσβεστήρα.
Εξάλλου το 48% των οικονομολόγων και στελεχών τραπεζών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Ρόιτερς προεξοφλεί ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση τυπώνοντας χρήμα και αναλαμβάνοντας ρόλο δανειστή τελευταίας προσφυγής. Στην πλειονότητά τους τοποθετούν την κίνηση αυτή τον Μάρτιο. Από πλευράς της ΕΚΤ, πάντως, τα στελέχη της Ελβαντ Νοβότνι και Ερκι Λικάνεν δήλωσαν πως πρέπει πράγματι να εξεταστεί ο ρόλος της τράπεζας, αλλά απέκλεισαν την πιθανότητα να τυπώσει χρήμα. Η τράπεζα δεν φαίνεται, άλλωστε, να ενδίδει ούτε στις πιέσεις για αυξημένες αγορές ομολόγων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.