Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διατηρήσουν την στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού παρά την γενικότερη μείωση των αμυντικών τους δαπανών. Αυτή ήταν η απάντηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, στις ενστάσεις που διατύπωσε η Κίνα για την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Αυστραλία.
Μιλώντας σε κοινή συνεδρίαση της Βουλής και της Γερουσίας, στο αυστραλιανό κοινοβούλιο, ο κ. Ομπάμα είπε ότι η αμερικανική παρουσία στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού είναι υψίστης προτεραιότητας. «Είμαστε και θα μείνουμε εδώ», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Αμερικανός πρόεδρος καλωσόρισε την ανάδειξη της Κίνας, ως κορυφαία οικονομική και στρατιωτική δύναμη και πρόσθεσε ότι θα ήθελε να δει περισσότερη συνεργασία «για την αποφυγή παρεξηγήσεων».
Νωρίτερα, η Κίνα αμφισβήτησε το σχέδιο των ΗΠΑ για ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας τους με την Αυστραλία τονίζοντας ότι είναι ανοιχτή σε συζήτηση για το εάν οι στρατιωτικές συμμαχίες είναι προς όφελος της διεθνούς κοινότητας. «Η αύξηση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή μας δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των χωρών της περιοχής» σχολίασε το Πεκίνο που αντιμετωπίζει τη στρατιωτική συμφωνία ΗΠΑ-Αυστραλίας ως ακόμη μία κίνηση περικύκλωσης της Κίνας, δεδομένης της λειτουργίας αμερικανικών βάσεων στην Ιαπωνία και την Νότια Κορέα.
Ο Μπαράκ Ομπάμα, σε συνέντευξή του στην Καμπέρα είπε ότι είναι λανθασμένη η ιδέα ότι οι ΗΠΑ φοβούνται την Κίνα ή θέλουν να αποκλείσουν το Πεκίνο το οποίο ζήτησε καλύτερη «ειρηνική συνεργασία μεταξύ όλων των χωρών». «Είναι μάλλον αρκετά άκαιρο να ενισχύονται και να διευρύνονται στρατιωτικές συμμαχίες και αυτό δε φαίνεται να είναι προς το συμφέρον της περιοχής», δήλωσε ο Λιου Γουεϊμίν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε στην αυστραλιανή πρωτεύουσα ότι η ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στην Αυστραλία θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση ανθρωπιστικών προβλημάτων και θεμάτων ασφαλείας στην περιοχή. Ωστόσο, η κίνηση αυτή θεωρείται από το Πεκίνο ως μια ακόμα απόδειξη ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει να περικυκλώσει την Κίνα με αμερικανικές βάσεις στην Ιαπωνία και την Κορέα και τώρα με στρατεύματα στην Αυστραλία.
Θυμίζουμε ότι την Τετάρτη, στην Καμπέρα, ο Μπαράκ Ομπάμα και η πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζούλια Γκίλαρντ, ανακοίνωσαν την ανάπτυξη 2.500 Αμερικανών πεζοναυτών στην Αυστραλία έως το 2016. Οι πρώτοι πεζοναύτες θα φτάσουν του χρόνου. Παράλληλα θα αυξηθεί και η επίσκεψη πολεμικών πλοίων και στρατιωτικών αεροπλάνων στην Αυστραλία αλλά και οι δυο χώρες έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι δεν δημιουργείται νέα αμερικανική βάση στην περιοχή αλλά θα υπάρχει συνεργασία με τις αυστραλιανές δυνάμεις.
Οι πεζοναύτες θα εγκατασταθούν στην Βόρεια Επικράτεια και αυτός είναι ο λόγος που ο κ. Ομπάμα μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Καμπέρα, επισκέφθηκε την πρωτεύουσα της περιοχής, Ντάργουιν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξήγησε ότι με την υλοποίηση των νέων εξαγγελιών θα ενισχυθεί η ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Η επίσημη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου έγινε στην επέτειο της 60ετούς συμμαχίας των δύο χωρών σε θέματα ασφάλειας. «Με την επίσκεψή μου στην περιοχή καθιστώ σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύουν τη δέσμευσή τους σε ολόκληρη της περιοχή Ασίας –Ειρηνικού» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.
Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Ντάργουιν θα βρίσκονται σε απόσταση μόλις 820 χιλιομέτρων από την Ινδονησία και θα έχουν την ικανότητα ταχείας αντίδρασης τόσο σε ανθρωπιστικές κρίσεις, όσο και σε κρίσεις στον τομέα της ασφάλειας στην Νοτιοανατολική Ασία, όπου εδαφικές διεκδικήσεις επί τμημάτων της Θάλασσας της Νότιας Κίνας προκαλούν εντάσεις μεταξύ των χωρών της περιοχής.
Η Αυστραλία είχε ενημερώσει την Κίνα, την Ινδία και την Ινδονησία για την αναβάθμιση των στρατιωτικών της σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ανησυχία για την αυξημένη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή εξέφρασε και η Ινδονησία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσε την δήλωση της κ. Γκίλαρντ να ταχθεί υπέρ της εξαγωγής αυστραλιανού ουρανίου στην Ινδία και πρόσθεσε πως Κίνα και Ινδία θα πρέπει να λάβουν μέτρα για τον περιορισμό των ρύπων. Κράτησε όμως αποστάσεις από την φορολόγηση του άνθρακα που επέβαλε η αυστραλιανή κυβέρνηση.
Στο σύνολό του ο αυστραλιανός τύπος εκτιμά πως ο κ. Ομπάμα έκανε «ότι μπορούσε» για να ενισχύσει το διεθνές προφίλ της κ. Γκίλαρντ της οποίας η κυβέρνηση υστερεί στις δημοσκοπήσεις έναντι της αντιπολίτευσης.
Επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι η Κίνα, ως μεγάλη οικονομική δύναμη, θα πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση της στον τομέα του εμπορίου, εάν θέλει να συμμετάσχει στη σύμπραξη της περιοχής του Ειρηνικού (TPP). «Δεν έχουμε αποκλείσει την Κίνα από το TPP. Εάν η Κίνα πει 'θέλουμε να συζητήσουμε μαζί σας για να συμμετάσχουμε', θα την καλωσορίσουμε. Αυτό θα σημαίνει ότι η Κίνα θα αναθεωρήσει ορισμένες προσεγγίσεις της στον τομέα του εμπορίου», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα. Το ταξίδι του Μπ. Ομπάμα στην Αυστραλία έχει αναβληθεί δύο φορές: μία την εποχή που ο Αμερικανός πρόεδρος ετοίμαζε τη μεταρρύθμιση για την Υγεία και μία στην πετρελαϊκή καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.