Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Στο τραπέζι ξανά Σερβία - Κόσοβο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Νέο κύκλο διαπραγματεύσεων -τον όγδοο κατά σειρά- επρόκειτο να εγκαινιάσει το Βελιγράδι με την Πρίστινα, ύστερα από ακόμη μία νύχτα ταραχών στο Κοσσυφοπέδιο και ενώ η βία στην περιοχή αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας. Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων επρόκειτο να τεθούν το ζήτημα της στελέχωσης των τελωνειακών σταθμών στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς και η εκπροσώπηση της Πρίστινας στις συνόδους που διοργανώνονται στην περιοχή. Ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων επρόκειτο να αρχίσει στις Βρυξέλλες, μία μόλις εβδομάδα πριν από τη σύνοδο της Ε.Ε., στην οποία το Βελιγράδι ευελπιστεί ότι θα λάβει ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας. Ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν βαν Ρομπέι, τόνισε προσφάτως ότι οι «27» χρειάζονται περαιτέρω αποδείξεις της καλής πίστης της Σερβίας έναντι του Κοσόβου προτού δώσουν στο Βελιγράδι τη δυνατότητα να κάνει ακόμη ένα βήμα προς την ένταξή του στην Ε.Ε.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, υπογράμμισε ότι το Βελιγράδι είναι έτοιμο για την εξεύρεση μόνιμης λύσης για τα ευαίσθητα ζητήματα που αφορούν το Κοσσυφοπέδιο. Αξιωματούχοι του Βελιγραδίου έχουν κατ’ επανάληψιν απευθύνει έκκληση στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου να μην εμπλέκονται σε βίαια περιστατικά ενώ ταυτόχρονα ζητούν από την KFOR, την ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, να μην προκαλεί εκρήξεις βίας. Ωστόσο πολλοί Σέρβοι πολιτικοί στο Κοσσυφοπέδιο απορρίπτουν τις παραινέσεις του Βελιγραδίου και, προσφάτως, με επιστολή τους τόνισαν ότι δεν θα δεχθούν οποιαδήποτε συμφωνία πλήττει τα εθνικά τους συμφέροντα. Κατά τη διάρκεια συγκρούσεων την περασμένη Δευτέρα, στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου τραυματίστηκαν 25 στρατιώτες της KFOR και τουλάχιστον 100 Σέρβοι διαδηλωτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.