The New York Times
Η ολοφάνερη πλέον προσπάθεια της μεταβατικής στρατιωτικής ηγεσίας της Αιγύπτου να γατζωθεί στην εξουσία έχει ήδη πυροδοτήσει εντονότατες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, ενώ ανάγκασε την Ουάσιγκτον να κρούσει για πρώτη φορά τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά την πιθανότητα νέας αναταραχής.
Εδώ και αρκετούς μήνες, ο Λευκός Οίκος ακολουθεί μια ανάμεικτη τακτική ήπιων πιέσεων και ευρείας υποστήριξης προς το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο που διοικεί την πολυπληθέστερη αραβική χώρα, πλην όμως, τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση Ομπάμα έχει ανεβάσει τους τόνους, εκφράζοντας ανοιχτά φόβους ότι η μη μετάβαση της εξουσίας σε πολιτικά πρόσωπα μπορεί να υπονομεύσει την Αραβική Ανοιξη. Είναι, πάντως, γεγονός πως οι ΗΠΑ καλούνται να διατηρήσουν ιδιαίτερα λεπτές ισορροπίες στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεδομένου ότι τα συμφέροντά τους παραμένουν συνδεδεμένα με τη διατήρηση των καλών σχέσεων με τον αιγυπτιακό στρατό, ο οποίος προς το παρόν τουλάχιστον εγγυάται για τη διατήρηση της ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ισραήλ. Την ίδια στιγμή, βέβαια, η Ουάσιγκτον φιλοδοξεί να κερδίσει την εύνοια της νέας αντιπολίτευσης στη χώρα, εξ ου και δεν θέλει να δημιουργήσει την εντύπωση ότι συμπράττει μ’ αυτούς που εμποδίζουν τη μετάβαση σ’ ένα δημοκρατικό πολίτευμα.
Στην Αίγυπτο, από την άλλη, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ακράδαντα ότι οι πρόσφατες αυστηρές συστάσεις προς το στράτευμα αποσκοπούν αποκλειστικά στον εντυπωσιασμό της κοινής γνώμης. «Νομίζω πως οι Αμερικανοί προσπαθούν να διαφυλάξουν τα συμφέροντά τους και ότι αυτό που πραγματικά τους εξυπηρετεί είναι μια αργή μετάβαση από τη στρατιωτική διοίκηση σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα», σχολιάζει ο φιλελεύθερος ακτιβιστής και εκ των ηγετών της εξέγερσης, Σαντί ελ Γκαζαλί Χαρμπ. «Η Ουάσιγκτον θέλει να διασφαλίσει ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι φιλική προς αυτή και η υποστήριξη προς το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο σχετίζεται μ’ αυτόν ακριβώς τον στρατηγικό στόχο», συνέχισε ο ίδιος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.