Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις στην Αίγυπτο

Ο Ελ Μπαραντέι καταγγέλλει τη «σφαγή» στην πλατεία Ταχρίρ, οι ΗΠΑ καταδικάζουν τη χρήση υπερβολικής βίας.

Αρκετές χιλιάδες Αιγύπτιοι παραμένουν στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου ζητώντας την απομάκρυνση το ταχύτερο δυνατόν των στρατιωτικών που κυβερνούν τη χώρα, παρά την υπόσχεση του στρατάρχη Χουσέιν Ταντάουι ότι θα παραδώσει την εξουσία σε εκλεγμένο πρόεδρο στα μέσα του 2012.

Ο στρατάρχης υποσχέθηκε σε μια σπάνια ομιλία του χθες, Τρίτη, τη διοργάνωση προεδρικών εκλογών πριν από τα τέλη του Ιουνίου του 2012 και δήλωσε έτοιμος να παραδώσει την εξουσία.

Ωστόσο πολλοί Αιγύπτιοι που διαδήλωσαν χθες κατά δεκάδες χιλιάδες και παρέμειναν όλη τη νύχτα στην πλατεία Ταχρίρ για να εκφράσουν την άρνησή τους στην πρόταση αυτή, λένε ότι δεν πιστεύουν ούτε λέξη από τις δηλώσεις του στρατάρχη, υπουργού επί προεδρίας Μουμπάρακ, τον οποίο ταυτίζουν με τον έκπτωτο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.

«Ο Ταντάουι είναι πιστό αντίγραφο του Μουμπάρακ. Είναι ο Μουμπάρακ με στρατιωτική στολή», είπε ο Αχμεντ Μαμντούχ, ένας 35χρονος λογιστής.

«Μια δεύτερη επανάσταση», είναι ο τίτλος σήμερα της εφημερίδας Αλ Ακμπάρ. «Το πιο επικίνδυνο που μπορεί να συμβεί είναι η επιδείνωση της σχέσης μεταξύ του λαού και του στρατού», προειδοποιεί η εφημερίδα.

Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν πριν από τα τέλη του Ιουνίου στην Αίγυπτο κατήγγειλε τη «σφαγή» που διαπράττεται στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου.

«Δακρυγόνα που περιέχουν παραλυτικά αέρια και πραγματικές σφαίρες χρησιμοποιήθηκαν κατά των πολιτών στην πλατεία Ταχρίρ. Αυτό είναι σφαγή», δήλωσε σε μήνυμά του στο Twitter.

Τέταρτη ημέρα, χθες, των αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών στην πλατεία του Καΐρου, το κυβερνών Ανώτατο Συμβούλιο των ενόπλων δυνάμεων διεξήγαγε συνεδρίαση με τη συμμετοχή αρκετών πολιτικών κινημάτων.

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ καταδίκασαν τη βία εναντίον των διαδηλωτών στην πλατεία Ταχρίρ.

«Καταδικάζουμε τη χρήση υπερβολικής βίας από την αστυνομία και καλούμε επειγόντως την αιγυπτιακή κυβέρνηση να επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση, να επιβάλει πειθαρχία στις δυνάμεις της και να προστατεύσει τα οικουμενικά δικαιώματα όλων των Αιγυπτίων να διαδηλώνουν και να εκφράζονται ειρηνικά», δήλωσε η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ.

Τριάντα νεκροί είναι μέχρι στιγμής ο απολογισμός συγκρούσεων που έχουν ξεσπάσει στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα ανάμεσα στους διαδηλωτές και την αστυνομία και έχουν επεκταθεί σε όλη τη χώρα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.