Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Επιβολή κυρώσεων στη Συρία αποφάσισε ο Αραβικός Σύνδεσμος

Παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία της Δαμασκού στο εξωτερικό και η αεροπορική σύνδεση με τις αραβικές χώρες.


Ο Αραβικός Σύνδεσμος ενέκρινε σήμερα οικονομικές κυρώσεις κατά της Συρίας για να πιέσει το καθεστώς να σταματήσει τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Κατάρ, μετά την έκτακτη σύνοδο των Αράβων υπουργών Εξωτερικών στο Κάιρο. Ο σεΐχης Χαμάντ μπιν Γιασίμ αλ-Τάνι τόνισε ότι εάν οι Άραβες δεν καταφέρουν να περιορίσουν την κρίση, άλλες, ξένες δυνάμεις μπορεί να επέμβουν.

Πιο συγκεκριμένα, ο Αραβικός Σύνδεσμος κατέληξε σε μια σειρά μέτρων που θα επιβληθούν στη Συρία, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Δαμασκού στο εξωτερικό (η απόφαση προβλέπει «το πάγωμα όλων των εμπορικών κρατικών συναλλαγών με την κυβέρνηση της Συρίας, εξαιρουμένων των ειδών πρώτης ανάγκης»). Επίσης, θα παγώσουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί της συριακής κυβέρνησης στις αραβικές χώρες και θα διακοπεί κάθε συναλλαγή με την Κεντρική Τράπεζα της Συρίας. Θα διακοπεί εξάλλου και η αεροπορική σύνδεση της Δαμασκού με τις αραβικές χώρες, ενώ θα παγώσουν και τα έργα που γίνονται στη Συρία και χρηματοδοτούνται από αραβικές χώρες.

Στους Σύριους αξιωματούχους θα απαγορευτεί να ταξιδεύουν σε αραβικές χώρες. Οι υπουργοί δεν ανέφεραν για ποιους θα ισχύσει η απαγόρευση αλλά στο κείμενο σημειώνεται ότι αργότερα θα καταρτιστεί ένας κατάλογος ονομάτων.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Ουάλιντ Μουάλεμ, κατηγόρησε τον Αραβικό Σύνδεσμο ότι επιδιώκει τη «διεθνοποίηση» της συριακής κρίσης. «Αυτό που αντιλαμβανόμαστε από την πρόσφατη απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου είναι ότι δίνει σιωπηρά το πράσινο φως στη διεθνοποίηση της κατάστασης στη Συρία και της παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της» αναφέρει ο Μουάλεμ σε κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Sana.

Ο υπουργός αναφερόταν στην απόφαση που έλαβε την Πέμπτη ο Αραβικός Σύνδεσμος να ζητήσει από το ΟΗΕ να στηρίξει τις προσπάθειές του για την επίλυση της κρίσης και ταυτόχρονα να καλέσει το συριακό καθεστώς να αποδεχτεί την αποστολή ξένων παρατηρητών για να μην υποστεί οικονομικές κυρώσεις.

«Το αίτημα προς το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ για λήψη μέτρων είναι μάλλον μια έκκληση για ξένη επέμβαση (στη Συρία) παρά για την αποφυγή της», προσθέτει ο Μουάλεμ στην ανακοίνωσή του.

Στη χώρα συνεχίζονται οι συγκρούσεις και σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH) τουλάχιστον 24 άνθρωποι -οι 16 από αυτούς πολίτες- έχασαν τη ζωή τους μόνο το Σάββατο.

Στην περιοχή του Ιντλέμπ, περίπου 320 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Δαμασκού λιποτάκτες έστησαν ενέδρα σε οχήματα που μετέφεραν άνδρες του τακτικού στρατού και σκότωσαν οκτώ από αυτού ενώ τραυμάτισαν άλλους 40.

Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (ASL) που έχει την έδρα του στην Τουρκία και υποστηρίζει ότι έχει στις τάξεις του περίπου 20.000 λιποτάκτες, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτή η οποία πραγματοποιήθηκε από την «Ταξιαρχία Γεράκια της Δαμασκού». Επιβεβαίωσε επίσης πληροφορίες του OSDH ότι δεν υπέστη καμία απώλεια κατά την επιχείρησή του.

Μεταξύ των αμάχων που σκοτώθηκαν στην επαρχία Χομς και στο Ντέιρ Αλ Ζορ περιλαμβάνονται δύο παιδιά 9 και 10 ετών καθώς και ένας πατέρας με τους τρεις γιους του.

ΗΑΕ: Ζητείται από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη Συρία

Το Μπαχρέιν και το Κατάρ κάλεσαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη Συρία εξαιτίας των συγκρούσεων και εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία για τη χώρα αυτή.

Στη Μανάμα, το υπουργείο Εξωτερικών ζητεί με ανακοίνωσή του από τους πολίτες του Μπαχρέιν να εγκαταλείψουν τη Συρία εξαιτίας της αστάθειας που επικρατεί και συστήνει σε όσους σκόπευαν να ταξιδέψουν προς τη χώρα αυτή να μην το κάνουν. Και το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ κάλεσε τους πολίτες να εγκαταλείψουν τη Συρία το συντομότερο δυνατόν και να αποφεύγουν τα ταξίδια προς τη χώρα. Το ίδιο είχε ζητήσει και το Άμπου Ντάμπι νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Στις 22 Νοεμβρίου, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε το θάνατο ενός πολίτη της στην πόλη Χομς και κάλεσε τους Σαουδάραβες που βρίσκονται στη Συρία να είναι πολύ προσεκτικοί.

Ο αριθμός των πολιτών των χωρών του Κόλπου στη Συρία είναι πολύ περιορισμένος.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.