Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Την αναβολή των εκλογών πρότεινε ο υπ. Εσωτερικών της Αιγύπτου

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αιγύπτου Μανσούρ ελ Εσάουι πρότεινε να αναβληθούν οι βουλευτικές εκλογές που είχε προγραμματιστεί να διεξαχθούν την 28η Νοεμβρίου, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera επικαλούμενο πηγές που δεν κατονόμασε.

Μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας εκτόξευσαν μπαράζ δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών που ζητούν ο στρατός να εγκαταλείψει την εξουσία, στην έκτη συνεχόμενη νύχτα βίας.

Δεκάδες νεαροί, βήχοντας και πασχίζοντας να αναπνεύσουν, προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τα αέρια κι εμπλέκονταν σε αψιμαχίες με αστυνομικούς. Αλλά δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούσαν να είναι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ταχρίρ, διαδηλώνοντας για τους θανάτους 30 και πλέον ανθρώπων και απορρίπτοντας την πρόταση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου να διοργανωθεί δημοψήφισμα για την διακυβέρνηση από τις ένοπλες δυνάμεις.

Οι εκλογές της Δευτέρας είχαν χαρακτηριστεί ως οι πρώτες δυνητικά ελεύθερες στην Αίγυπτο εδώ και δεκαετίες.

Ο στρατός και η Μουσουλμανική Αδελφότητα – που ελπίζει ότι θα κερδίσει – λένε ότι η διαδικασία πρέπει να γίνει, αλλά πολλοί διαδηλωτές δυσπιστούν για το κατά πόσο οι ένοπλες δυνάμεις θα επιτρέψουν οι εκλογές να είναι ελεύθερες και διαφανείς και θα παραδώσουν την εξουσία στους πολιτικούς.

«Ο στρατός πρέπει να φύγει, να δώσει την εξουσία στους πολίτες. Δεν θέλουν να φύγουν για να μην αποκαλυφθεί πόσο διεφθαρμένοι είναι», είπε ένας 23χρονος φοιτητής. Πρόσθεσε ότι βγήκε να διαδηλώσει όταν είδε αστυνομικούς να ξυλοκοπούν διαδηλωτές. «Όλα είναι όπως ήταν στην εποχή του Μουμπάρακ», είπε.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.