Akşam (24-10-2008)
Δεν ανέφερε “τουρκική εισβολή” στην Κύπρο
Ο Ομπάμα, σε προεκλογική του ανακοίνωση, αναφέρθηκε και στο θέμα της Κύπρου λέγοντας ότι θα πρωτοστατήσει στην εξασφάλιση μιας δίκαιης και μόνιμης λύσης στο νησί. Παράλληλα αναφέρεται ότι θα αρθεί και ένα σοβαρό εμπόδιο που υπάρχει μπροστά στην Τουρκία για την ένταξή της στην Ε.Ε..
Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Ο Ομπάμα και ο Μπάιντεν πιστεύουν ακράδαντα ότι το νησί θα πρέπει να μείνει ως μια χώρα, στην οποία και οι δύο κοινότητες στη δική τους γεωγραφική περιοχή θα μπορούν να έχουν σημαντική πολιτική επιρροή».
Η εφημερίδα σημειώνει ότι το περιοδικό Greek News είχε δημοσιεύει, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες είχε λάβει από Ελληνοαμερικανό αρμόδιο, ότι το δίδυμο Ομπάμα – Μπάιντεν σε ανακοίνωσή τους προς την ελληνοαμερικανική κοινότητα είχαν χρησιμοποιήσει την έκφραση «τουρκική κατοχή». Όμως, στην επίσημη ανακοίνωση του Ομπάμα και στο τμήμα που αφορά την Κύπρο δεν περιλαμβάνεται μια τέτοια έκφραση.
Zaman (24-10-2008)
Προειδοποίηση από την Ε.Ε.: Ο στρατός μιλά εκτός της δικαιοδοσίας του
Η Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, η οποία θα ανακοινωθεί στις 5 Νοεμβρίου, αναφερόμενη και πάλι στις σχέσεις στρατού – πολιτικών επικρίνει του ανώτατους αξιωματικούς.
Σύμφωνα με το προσχέδιο, και φέτος οι ανώτατοι αξιωματικοί συνέχισαν να εκφράζουν τις απόψεις τους σε θέματα, τα οποία δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητές τους.
Πηγές, οι οποίες πληροφόρησαν τη Zaman, αναφέρουν ότι για διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένου και της Κύπρου, οι Τούρκοι ανώτατοι αξιωματικοί εκφράζουν τις απόψεις τους, πράγμα το οποίο επικρίνεται.
Στο προσχέδιο εκφράζεται η ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μη απαγόρευση λειτουργίας του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, αλλά επισημαίνεται ιδιαίτερα και το γεγονός ότι το ΑΚΡ, αν και είχε λάβει ισχυρή υποστήριξη κατά τις προηγούμενες εκλογές, εν τούτοις δεν κατέστη δυνατό να θέσει σε εφαρμογή ένα περιεκτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι στο φετινό προσχέδιο η Κύπρος καταλαμβάνει μικρότερο τμήμα. Πάντως, εκφράζεται η ικανοποίηση για την έναρξη των συνομιλιών και αναφέρεται ότι αξιοποιήθηκε μια σημαντική ευκαιρία. Ειδικότερα, για το Κυπριακό επισημαίνονται τρία θεμελιώδη σημεία: Κατά πρώτον, γίνεται αναφορά στην ευρωπαϊκή υποστήριξη των συνομιλιών στο νησί, υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία δεν έχει εφαρμόσει ακόμη το Πρόσθετο Πρωτόκολλο για το άνοιγμα των λιμένων και αερολιμένων στα ε/κ πλοία και αεροσκάφη, ενώ αναφέρεται ότι η Άγκυρα δεν προέβη σε κανένα βήμα προς την κατεύθυνση «ομαλοποίησης» των σχέσεών της με την “ε/κ διοίκηση”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.