Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

Economic Gangsters


Raymond Fisman, Edward Miguel

Economic Gangsters
Princenton University Press, 2008



Βιβλιοκριτική


Του Abhijit Banerjee
Καθηγητή Οικονομικών στο MIT 



Ιδού ο οικονομικός γκάνγκστερ. Είναι ο διπλωμάτης του ΟΗΕ που διπλοπαρκάρει την Μερτσέντες του στους δρόμους της Νέας Υόρκης κατά την διάρκεια των ωρών μεγάλης κυκλοφορίας επειδή οι αστυνομικοί δεν μπορούν να τον αγγίξουν – έχει, βλέπετε, διπλωματική ασυλία. Είναι ο Κινέζος λαθρέμπορας που αποφεύγει τις ταρίφες μαγικά μεταμορφώνοντας τα παγωμένα κοτόπουλα σε παγωμένες γαλοπούλες. Ο δικτάτορας, ο πολέμαρχος, ο αδίστακτος γραφειοκράτης που εξαπατώντας τον αναπτυσσόμενο κόσμο μαζεύει τα δισεκατομμύρια της διεθνούς βοήθειας. Ο εγκληματίας που υπολογίζει τα πάντα, ο οποίος βλέπει τη ληστεία και τη δολοφονία ως ένα ακόμη μέρος της επιχειρηματικής του στρατηγικής.

Στο βιβλίο «Economic Gangsters» ο Ρέιμοντ Φάισμαν και ο Έντουαρντ Μιγκέλ παίρνουν του αναγνώστες για ένα ταξίδι στους μυστικούς, χαοτικούς και βάναυσους κόσμους που κατοικούνται από παράνομους και βίαιους κακοποιούς. Ακολουθήστε αυτούς τους δύο οικονομικούς επιστήμονες-λαγωνικά όπως αυτοί ακολουθούν το μονοπάτι της διεθνούς χρηματικής βοήθειας μέχρι τα χέρια διεφθαρμένων κυβερνήσεων και προσωπικοτήτων του υποκόσμου. Αφιερώστε λίγο χρόνο με πονηρούς μαυραγορίτες όταν αυτοί ξεγελούν το διεθνές σύστημα. Ακολουθήστε της ραγδαίες αυξήσεις και πτώσεις των τιμών του χρηματιστηρίου για να δείτε τι σχέση μπορούν να έχουν με εταιρείες που σχετίζονται με τον πρώην δικτάτορα της Ινδονησίας Σουχάρτο. Ανακαλύψτε την σχέση μεταξύ της βροχόπτωσης και δολοφονιών στην Τανζανία αλλά και πολλά άλλα.

Ο Φάισμαν και ο Μιγκέλ χρησιμοποιούν την οικονομική επιστήμη για να μπουν μέσα στο μυαλό αυτών των «γκάνκστερς» και προτείνουν λύσεις που μπορούν να κάνουν την διαφορά για τα φτωχά κράτη– συμπεριλαμβανομένων και ενέσεων χρήματος προς απάμβλυνση της βίας σε περιόδους ανομβρίας, όπως επίσης και οδηγίες προς την Παγκόσμια Τράπεζα προκειμένου να αποφύγει προγράμματα διεθνούς βοήθειας που είναι επιρρεπή στην διαφθορά. Το βιβλίο μας πηγαίνει σε ένα ψυχαγωγικό περίπατο στην σκοτεινή πλευρά της διεθνούς οικονομικής ανάπτυξης.

Αυτοί που αρέσκονται στο να προφητεύουν, χωρίς η κρίση τους να επηρεάζεται από επιστημονικά δεδομένα, περί της φύσεως του κακού στον άνθρωπο, θα μισήσουν αυτό το βιβλίο. Τα βάζει με την διαφθορά, την δολοφονία, τους εμφυλίους πολέμους και μας επιδεικνύει, βήμα προς βήμα, πως οι οικονομικές μέθοδοι, κατόπιν δημιουργικής χρήσης, μπορούν να μας βοηθήσουν να βρούμε σχετικές πληροφορίες σε απρόσμενους τόπους, στοιχεία που καθιστούν πιθανή την προσφορά αυστηρών (και ενίοτε εκπληκτικών) απαντήσεων σε ερωτήσεις που, έως τώρα, ήταν καταδικασμένες στη σφαίρα της θεωρίας.

Μου ήταν ήδη γνωστό ότι ο Φάισμαν και ο Μιγκέλ ήταν οι καλύτεροι και οι ευφυέστεροι οικονομικοί επιστήμονες εν σχέση με αναπτυξιακές πολιτικές. Τώρα όμως ξέρω και ότι είναι και σπουδαίοι συγγραφείς – και μεγάλοι ντέτεκτιβς. Βρίσκουν έξυπνους τρόπους να μπαίνουν στην καρδιά θεμάτων όπως η διαφθορά και η βία με αποτέλεσμα να αφήνουν στο περιθώριο τις κουραστικές και ανιαρές αναλύσεις του παρελθόντος. Το νέο τους βιβλίο αποτελεί ένα επιστημονικό έργο το οποίο, όσοι ενδιαφέρονται για την παγκόσμια φτώχεια, δεν μπορούν να παραβλέψουν.


O Raymond Fisman είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Columbia Business School και ο Edward Miguel είναι αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στο University of California, Berkeley.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.