Από τον Ταλάτ δηλώσεις αναφορικά με την “ΤΔΒΚ”
O “πρόεδρος” της “ΤΔΒΚ” Μ. Α. Ταλάτ έδωσε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Galatasaray με θέμα «Κύπρος». Ο Ταλάτ, αφού ανέφερε ότι στο Κυπριακό υπάρχουν πάρα πολλά που μπορούν να λεχθούν, τόνισε: «Σήμερα, είναι πολύ εύκολο να δικάζουμε το παρελθόν. Εκείνο, όμως, που έχει σημασία είναι, κάθε στιγμή να προβλέπουμε το λάθος και να το αποτρέπουμε».
Ο Ταλάτ ανέφερε ότι στο θέμα της Κύπρου η μέχρι το 2003 πολιτική έλεγε: «Στην Κύπρο φτιάξαμε μια δομή. Η δομή αυτή, όσο κι αν αντισταθούν [οι Ε/κ], θα νομιμοποιηθεί». Ο ίδιος σημείωσε ότι μετά το 2003 έγινε αντιληπτό πόσο λανθασμένη ήταν η πολιτική αυτή, η οποία δεν μπορούσε να συνεχιστεί.
Ανέφερε, επίσης, ότι η υπογραφή εκ μέρους της ε/κ πλευράς, στις 16 Απριλίου 2003, της συμφωνίας ένταξης ολόκληρου του νησιού και όλων των κατοίκων του στην Ε.Ε. έγινε αιτία ώστε να αλλάξουν οι ρόλοι και η βαρύτητα στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος.
Ο Ταλάτ επεσήμανε ότι δόθηκαν υποσχέσεις πως μετά την αποδοχή του σχεδίου Ανάν θα αρθούν οι “αποκλεισμοί” και πρόσθεσε: «Παρ’ όλες τις προσπάθειες που έχουμε καταβάλει στο θέμα των αποκλεισμών, μόνο μικρά βήματα πραγματοποιήθηκαν. Στην οικονομία υπήρξε κάποια αναζωογόνηση. Είχαμε μεγαλύτερη αποδοχή από τον κόσμο. Άρχισαν να έρχονται επενδυτές. Όμως, η δική μας επιθυμία και προσδοκία δεν είναι αυτό. Εμείς έχουμε ως στόχο να καταστούμε ισότιμοι εταίροι στην Κύπρο. Εάν δεν καταστούμε ισότιμα μέλη, αυτό δεν μας ικανοποιεί, αλλά ούτε μας κάνει και ευτυχείς η οπτική γωνία θεώρησης της διεθνούς κοινότητας προς εμάς».
Ο Ταλάτ υπενθύμισε ότι, μετά την άνοδο στην εξουσία στον “ε/κ τομέα” του Δημήτρη Χριστόφια, εντός ενός μηνός συγκλήθηκαν οι επιτροπές εργασίας και συστήθηκαν οι τεχνικές επιτροπές. Είπε, επίσης, ότι στις τεχνικές επιτροπές έχουν ληφθεί 22 αποφάσεις και ότι στις ομάδες εργασίας έχουν διευκρινιστεί οι θέσεις των πλευρών.
Ο Ταλάτ ανέφερε ότι μετά την έναρξη του χρονοδιαγράμματος των συνομιλιών, στις 3 Σεπτεμβρίου, άρχισε να συζητείται το θέμα αρμοδιοτήτων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και ότι υπήρξε συμφωνία σε αριθμό αρμοδιοτήτων, τονίζοντας παράλληλα ότι το χρονοδιάγραμμα αυτό θα συνεχιστεί.
Ο Ταλάτ χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η βασική μας αρχή κατά το στάδιο επίλυσης είναι ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί απόλυτα η πολιτική ισότητα. Πολιτική ισότητα σημαίνει ενεργή συμμετοχή στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων και ενεργή εκπροσώπηση. Ένα άλλο είναι ότι τα δύο ιδρυτικά κράτη θα έχουν ισότιμο καθεστώς. Η δημιουργία του νέου κράτους θα εξασφαλιστεί με ξεχωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Είναι άκρως ζωτικής σημασίας, από την πλευρά των Τ/κ, η συνέχιση των συνθηκών εγγύησης και συμμαχίας. Οι Τ/κ δεν εμπιστεύονται την ασφάλεια που θα εγγυηθούν η Ε.Ε. και ορισμένοι διεθνείς φορείς. Η εγγύηση των Τούρκων είναι άκρως σημαντική. Στη συμφωνία, η οποία θα επιτευχθεί, όποιες αποκλίσεις παρουσιαστούν θα πρέπει να μετατραπούν σε πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο. Η Ε.Ε. θα πρέπει να προσαρμόσει τον εαυτό της στη συνολική συμφωνία επίλυσης που θα υπογράψουμε. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν είχε νόημα να αρχίσουν ούτε οι σημερινές συνομιλίες, αλλά ούτε και οι συνομιλίες του παρελθόντος».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.