ΡΑΜΠΑΤ. Η νίκη του μετριοπαθούς ισλαμικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (PJD) στις εκλογές της περασμένης εβδομάδας, στο Μαρόκο, ενδέχεται να αποτελέσει ευκαιρία για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων της χώρας, ωστόσο το κόμμα αυτό δεν αναμένεται να επιτύχει πολλά, χωρίς τη στήριξη της μοναρχίας. Αυτό υποστηρίζουν οι περισσότεροι αναλυτές, μετά τον διορισμό, την περασμένη Τρίτη, στην πρωθυπουργία της χώρας, του επικεφαλής του κόμματος, Αμπντελιλά Μπενκιράν, καθώς το PJD κατέλαβε το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων –27%– στο Κοινοβούλιο. Η επιτυχία τού εν λόγω κόμματος που βρισκόταν επί σειρά ετών στην αντιπολίτευση, ερμηνεύεται ώς ένα βαθμό από τις δεσμεύσεις του για εκδημοκρατισμό του Μαρόκου, για πάταξη της διαφθοράς και καταπολέμηση των ανισοτήτων, παράλληλα με αυξήσεις στους μισθούς και άλλα φιλολαϊκά μέτρα.
Αναλυτές τονίζουν ότι η μοναρχία του Μαρόκου ελπίζει ότι με τον διορισμό νέων προσώπων στη κυβέρνηση της χώρας και την προοπτική –ακόμη και αν αυτή δεν είναι πραγματική– της αλλαγής θα περιορίσει τις πιέσεις για πιο ριζοσπαστικές και επαναστατικές αλλαγές, όπως αυτές που ενέπνευσαν οι εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι το μετριοπαθές ισλαμικό κόμμα θα έχει μπροστά του εύκολο έργο όταν κληθεί να εφαρμόσει στην πράξη τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. «Το PJD απολαύει μεγάλης στήριξης επειδή δεν έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν. Υπάρχει, ωστόσο, το ζήτημα κατά πόσον η νέα κυβέρνηση θα απολαύσει αυτό το προνόμιο ή αν θα περιμένει οδηγίες από τα ανάκτορα», τονίζει ο αναλυτής Λάσεν Εϊκι, στο Κέντρο Κάρνεγκι για τη Μέση Ανατολή. Υπενθυμίζεται ότι το PJD έχει ανακοινώσει πως επιθυμεί να σχηματίσει συνασπισμό με το Κούτλα, έναν τρικομματικό πολιτικό συνασπισμό χωρίς θρησκευτικό προσανατολισμό, ο οποίος αποτελούσε τον βασικό κορμό της προηγούμενης κυβέρνησης.
Σημειωτέον ότι το μετριοπαθές ισλαμικό κόμμα έχει απήχηση στο μεγάλο τμήμα των συντηρητικών ψηφοφόρων του Μαρόκου και οι βουλευτές του έχουν τη φήμη πως είναι οι πιο δραστήριοι ως προς την κοινοβουλευτική τους δράση, σε ένα Κοινοβούλιο που παραδοσιακά φημίζεται για τις συχνές απουσίες των βουλευτών του. Το PJD είναι πιστό στην αρχή του να επιφέρει αλλαγές μέσω των υπαρχόντων θεσμών της χώρας και έχει αγνοήσει ώς τώρα τους διαδηλωτές, που ζητούν περιορισμό των εξουσιών του βασιλιά και τερματισμό της διαφθοράς. Το κόμμα είναι επίσης πιστό στη μοναρχία και στηρίζει το δικαίωμα του βασιλιά περί της εξουσίας του, που πηγάζει από τον Θεό, δικαίωμα που δίνει στον μονάρχη του Μαρόκου τεράστια εξουσία σε ζητήματα άμυνας, ασφάλειας και θρησκείας. Σύμφωνα με τις αλλαγές που πέρασαν με δημοψήφισμα το περασμένο καλοκαίρι, ο βασιλιάς της χώρας αναμένεται να εκχωρήσει ορισμένες εξουσίες στους εκλεγμένους άρχοντες ενώ ο ίδιος θα εξακολουθήσει να λαμβάνει στρατηγικές αποφάσεις για τη χώρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.