Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Το Πακιστάν απειλεί να άρει την υποστήριξή του στις ΗΠΑ

Reuters

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. Το Πακιστάν άφησε χθες, διά του υπουργού του των Εξωτερικών, να εννοηθεί ότι μπορεί να σταματήσει την υποστήριξή του προς τον αμερικανικό πόλεμο κατά των Ταλιμπάν, εξοργισμένο από το τελευταίο νατοϊκό «λάθος», που το Σαββατοκύριακο έγινε αιτία να χάσουν τη ζωή τους 24 Πακιστανοί στρατιώτες, στην αφγανο-πακιστανική μεθόριο. Θέλοντας να αποδείξει εμπράκτως την οργή του για την επίθεση, το Ισλαμαμπάντ ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε διεθνή διάσκεψη για το Αφγανιστάν, αυτή την εβδομάδα, στη Γερμανία.

«Αρκετά. Η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί άλλο αιματηρό συμβάν, με θύματα αμάχους ή στρατιώτες», φέρεται να δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Χίνα Ραμπάνι Κχαρ, ενώπιον της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της πακιστανικής Γερουσίας, σύμφωνα με την εφημερίδα The News.

«Ο ρόλος του Πακιστάν στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας δεν πρέπει να παραγνωρίζεται», είπε ο Κχαρ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Πακιστάν μπορεί να σταματήσει την υποστήριξή του στον αμερικανικό πόλεμο κατά των ανταρτών. Παρά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό, το Ισλαμαμπάντ υποστήριξε τον αντιτρομοκρατικό πόλεμο της Ουάσιγκτον, μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, η αμερικανική κυβέρνηση ανέβασε στο YouTube δήλωση του πρέσβη Κάμερον Μάντερ, με την οποία εκφράζει τη λύπη του για την επίθεση: «Θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια προς τον λαό και την κυβέρνηση του Πακιστάν και ειδικά τους άνδρες και τις γυναίκες του πακιστανικού στρατού για το τραγικό συμβάν της 26ης Νοεμβρίου, στο Mohmand Agency», είπε, όρθιος μπροστά από την αμερικανική και την πακιστανική σημαία. «Λυπούμαστε πολύ», πρόσθεσε στα ουρντού. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν «πολύ σοβαρά» την επίθεση και υποσχέθηκε «πλήρη και εις βάθος έρευνα».

Ωστόσο, η πραγματικότητα δεν φαίνεται να βοηθά στην εκτόνωση της έντασης. Δύο Πακιστανοί άμαχοι σκοτώθηκαν, νωρίς χθες, στο Αφγανιστάν και Πακιστανοί συνοριακοί φρουροί είπαν ότι μπορεί να ευθύνεται το ΝΑΤΟ.

Οι αξιωματούχοι είπαν ότι οι δύο άνδρες από την πόλη Τσαγκάι, στην πακιστανική επαρχία του Βαλουχιστάν, μάζευαν ξύλα, περίπου 30 χλμ. μέσα στο Αφγανιστάν, και ότι νατοϊκά ελικόπτερα έπληξαν το όχημά τους. Από νατοϊκής πλευράς, δεν υπήρξε σχόλιο.

Στο μεταξύ, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού των ΗΠΑ, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Ρόιτερς, αναφερόμενος στο αιματηρό συμβάν της 26ης Νοεμβρίου, ότι δεν επρόκειτο για σκόπιμη επίθεση. «Δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν επρόκειτο για σκόπιμη επίθεση».

Πρόσφατα, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον κάλεσε το Πακιστάν να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλες τις ένοπλες ομάδες, προκειμένου να επιτευχθεί σταθερότητα στο Αφγανιστάν. Μετά τη νατοϊκή επίθεση, η συνεργασία του Πακιστάν καθίσταται λιγότερο πιθανή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.