Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Διπλωματικοί ελιγμοί και πολεμικά παιχνίδια της Συρίας

AFP, Reuters

Σε μια προσπάθεια να σπάσει τον κλοιό της διεθνούς απομόνωσης, η Συρία εμφανίζεται τώρα πρόθυμη να αποδεχθεί την αξίωση του Αραβικού Συνδέσμου για αποστολή παρατηρητών, στο πλαίσιο ειρηνευτικού σχεδίου για τον τερματισμό της κρίσης, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή περίπου 4.000 ανθρώπων.

Οπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του συριακού υπουργείου Εξωτερικών, Τζιχάντ Μακντίσι, η Δαμασκός έστειλε επιστολή στον επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Ναμπίλ Ελαράμπι, με την οποία «απαντά θετικά» στο ειρηνευτικό σχέδιο. Η υποχώρηση του καθεστώτος Ασαντ ανοίγει μια χαραμάδα ελπίδας για εκτόνωση της κρίσης, ωστόσο πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Η Συρία θέτει ως προϋποθέσεις την άρση των οικονομικών κυρώσεων και την επιστροφή της στον Αραβικό Σύνδεσμο, από τον οποίον έχει εξοστρακιστεί. Νωρίτερα, η συριακή κυβέρνηση είχε αποφασίσει να ακυρώσει το σύμφωνο συνεργασίας με την Τουρκία, το οποίο συνομολογήθηκε το 2007, να επιβάλει φόρο 30% σε όλα τα εισαγόμενα τουρκικά προϊόντα και να καθιερώσει απαγορευτικούς δασμούς στο πετρέλαιο και στους ναύλους. Πρόκειται για την απάντηση της Συρίας στις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε την περασμένη εβδομάδα η Τουρκία στους μέχρι πρότινος συμμάχους της, ευθυγραμμιζόμενη με την πολιτική της Ουάσιγκτον.


Στο εσωτερικό μέτωπο, άλλοι πέντε άνθρωποι έχασαν χθες τη ζωή τους σε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων καταστολής στην πόλη Χομς, ενώ στην επαρχία Ντέρα λιποτάκτες του κυβερνητικού στρατού, που πέρασαν στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης, σκότωσαν τρεις άνδρες της κρατικής ασφάλειας. Το Σαββατοκύριακο εμφανίστηκαν και οι πρώτες ρωγμές στον σκληρό πυρήνα του καθεστώτος, τη μυστική αστυνομία. Τουλάχιστον δώδεκα πράκτορες της υπηρεσίας πληροφοριών της πολεμικής αεροπορίας στασίασαν στο στρατόπεδο της υπηρεσίας, στην πόλη Ιντλίμπ, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει ένοπλη σύγκρουση με νομιμόφρονες και να χάσουν τη ζωή τους δέκα άτομα.

Σε μια επίδειξη πυγμής, ο κυβερνητικός στρατός οργάνωσε χθες μεγάλα γυμνάσια, με τεθωρακισμένα, ελικόπτερα, πυροβολικό και συστοιχίες πυραύλων. Τα γυμνάσια μεταδίδονταν από την κρατική τηλεόραση, ενώ εκπρόσωποι της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας διεμήνυαν ότι ο στρατός είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει οποιονδήποτε εισβολέα. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ξένης στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, αν και εξέφρασε την πρόθεση της Ουάσιγκτον να προσφέρει πολιτική βοήθεια στην αντιπολίτευση. Με δηλώσεις του στη διάρκεια της πτήσης από Κωνσταντινούπολη προς Αθήνα, ο κ. Μπάιντεν σημείωσε ότι συζήτησε το θέμα με την τουρκική ηγεσία και ότι στόχος των ΗΠΑ είναι «να προσφέρουν βοήθεια και, ίσως, οικονομική στήριξη και σταθερότητα, αλλά όχι με στρατιωτικά μέσα στους Σύρους». Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος τόνισε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να διατηρήσουν τον ηγετικό τους ρόλο» στην ευρύτερη περιοχή, από το Ιράκ και το Ιράν μέχρι τις χώρες της Αραβικής Ανοιξης», σε συνεργασία με «τους φίλους και τους συμμάχους, με τους οποίους έχουμε τα ίδια στρατηγικά συμφέροντα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.