Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Πρώην μέλη Ες Ες ερευνώνται για σφαγή στη Γαλλία

AFP

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Εξι ηλικιωμένοι άνδρες, όλοι τους πρώην μέλη της διαβόητης τεθωρακισμένης μεραρχίας των Ες Ες «Ντας Ράιχ», υπεύθυνης για τη χειρότερη σφαγή αμάχων στην κατεχόμενη Γαλλία, ερευνώνται από την εισαγγελία του Ντόρτμουντ στη Γερμανία, η οποία μπορεί να τους ασκήσει κατηγορίες για ανθρωποκτονίες.

Ο εισαγγελέας του Ντόρτμουντ, Αντρέας Μπρέντελ, είπε ότι διέταξε την έρευνα στις αρχές του 2011, χάρη στο νομικό προηγούμενο που δημιούργησαν η υπόθεση και η δίκη του Τζον Ντεμιάνουκ. Ο 91χρονος πρώην εργάτης αυτοκινητοβιομηχανίας των ΗΠΑ καταδικάσθηκε τον Μάιο για συνέργεια σε 28.060 ανθρωποκτονίες, καθώς αποδείχθηκε ότι υπήρξε φρουρός στο στρατόπεδο εξόντωσης του Σομπιμπόρ στην Πολωνία.

Ο Μπρέντελ ανέφερε ότι οι έξι ύποπτοι, όλοι τους ηλικίας 85 και 86 ετών, υπήρξαν μέλη του 3ου λόχου του 1ου τάγματος του συντάγματος «Ντερ Φύρερ», τμήμα της φανατικής ταξιαρχίας «Ντας Ράιχ». Ο 3ος λόχος είναι αυτός που εισήλθε πρώτος στο χωριό του Οραντούρ-σιρ-Γκλαν το πρωινό της 10ης Ιουνίου 1944, τέσσερις μόλις ημέρες μετά την απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία και καθώς η μεραρχία «Ντας Ράιχ» κατευθυνόταν από τη νότια Γαλλία προς τη Νορμανδία.

Οι άνδρες των Ες Ες οδήγησαν διά της βίας τους 644 κατοίκους σε αχυρώνες και στην εκκλησία του χωριού, απέκλεισαν τις πόρτες και πυρπόλησαν όλο το χωριό. Οσοι δεν αποτεφρώθηκαν ζωντανοί, προσπάθησαν να βγουν από τα φλεγόμενα κτίρια. Οι άνδρες της «Ντας Ράιχ» τους περίμεναν, όμως, για να τους εκτελέσουν εν ψυχρώ. Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να μην ανοικοδομήσει το Οραντούρ, που παραμένει ακόμη και σήμερα ένα κατεστραμμένο χωριό-φάντασμα.

Τις δολοφονίες φέρεται να διέταξε ο διοικητής του λόχου, λοχαγός (στουρμπανφύρερ) Αντολφ Ντίκμαν, σε αντίποινα για την απαγωγή Γερμανού στρατιώτη από την Αντίσταση. Ο Ντίκμαν, όμως, σκοτώθηκε στο πεδίο της μάχης λίγες ημέρες αργότερα, χωρίς να αποκαλύψει τι τον ώθησε στην πράξη αυτή. Οι έξι ύποπτοι στη σημερινή υπόθεση ήταν όλοι στρατιώτες ή υπαξιωματικοί. «Γνωρίζουμε σήμερα, πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι ο 3ος λόχος ήταν εκείνη τη μέρα στο Οραντούρ. Είναι φυσικό, βέβαια, να είχαν διαφορετικούς ρόλους, ορισμένοι από αυτούς -για παράδειγμα- φρουρούσαν την περιοχή. Το πρόβλημά μας τώρα είναι να διαπιστώσουμε πόσα γνώριζαν και τι έπραξαν για να διευκολύνουν το έγκλημα αυτό», λέει ο εισαγγελέας του Ντόρτμουντ.

Ο μόνος καταδικασθείς για τη σφαγή του Οραντούρ ήταν ο υποδιοικητής του 3ου λόχου, υπολοχαγός Χάιντς Μπαρτ. Ο Μπαρτ, που συνελήφθη από τις Αρχές της Ανατολικής Γερμανίας το 1983, καταδικάσθηκε σε ισόβια κάθειρξη, αλλά αποφυλακίσθηκε το 1997 λόγω ανηκέστου βλάβης της υγείας του. Το 1953 η γαλλική Δικαιοσύνη είχε εντοπίσει, μεταξύ χιλιάδων Γερμανών αιχμαλώτων πολέμου, 21 μέλη της «Ντας Ράιχ». Οι επτά Γερμανοί και 14 Αλσατοί κατηγορούμενοι καταδικάσθηκαν από δικαστήριο του Μπορντό, προτού εξασφαλίσουν αμνηστία μία εβδομάδα αργότερα. Η απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης προκάλεσε ξέσπασμα οργής στα χωριά της περιοχής του Οραντούρ, τα οποία αποφάσισαν να μην επιτρέψουν επισκέψεις προέδρων της Δημοκρατίας σε αντίποινα για την αμνήστευση των στρατιωτών των Ες Ες. Η ιδιότυπη αυτή απαγόρευση έληξε τη δεκαετία του 1980, με την επίσκεψη του Φρανσουά Μιτεράν στο μαρτυρικό Οραντούρ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_06/12/2011_465151

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.