Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

«Μοιάζει σαν μια δεύτερη εκδοχή του Αχμεντινετζάντ»


The New York Times
Στην πρώτη στάση της προεκλογικής του περιοδείας, ο Σαΐντ Τζαλιλί ανέβηκε στην εξέδρα του ομιλητή υπό το θερμό χειροκρότημα χιλιάδων νεαρών. Το προσθετικό του πόδι, «παράσημο» από τον πόλεμο με το Ιράκ, επιβράδυνε αισθητά τις κινήσεις του, αλλά ο ίδιος έδειχνε να απολαμβάνει τη στιγμή. «Καλωσόρισες μάρτυρα, Τζαλιλί», φώναζαν με μια φωνή οι ενθουσιώδεις νεαροί. Ανεμίζοντας σημαίες των κρατών της «αντίστασης», όπως αποκαλούνται το Ιράν και η Συρία, αλλά και της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, το πλήθος δεν σταματούσε να επαναλαμβάνει το κυρίαρχο σύνθημα της εκστρατείας Τζαλιλί: «Κανένας συμβιβασμός. Καμία υποχώρηση. Μόνο Τζαλιλί».
Ο κ. Τζαλιλί, γνωστός στη διεθνή κοινότητα ως ο επικεφαλής του ιρανικού διαπραγματευτικού επιτελείου, φέρεται να προπορεύεται ήδη των βασικών του αντιπάλων για την προεδρία του Ιράν, γεγονός που δεν θεωρείται καλός οιωνός για τις σχέσεις της Τεχεράνης με τη Δύση. Ο 47χρονος κ. Τζαλιλί, για τον οποίον πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι προοριζόταν εδώ και πολύ καιρό για ένα από τα ανώτατα αξιώματα του Ιράν, είναι με διαφορά ο πλέον σκληροπυρηνικός εκ των οκτώ υποψηφίων για τις εκλογές της 14ης Ιουνίου οι οποίοι εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο των Φρουρών και δεν το κρύβει. Ο ίδιος, άλλωστε, δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι, αν εκλεγεί στην προεδρία, δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει ούτε στο πυρηνικό ούτε στο συριακό ζήτημα. «Μοιάζει σαν μια δεύτερη εκδοχή του Αχμεντινετζάντ», σχολίασε ο Ιρανός ειδικός του Πανεπιστημίου Στράγερ στη Βιρτζίνια, Ρασούλ Ναφίσι.
Τις τελευταίες εβδομάδες, το υπερσυντηρητικό κατεστημένο που κυριαρχεί στην Τεχεράνη -από τον κλήρο μέχρι τους διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης- δεν κρύβει την προτίμηση στο πρόσωπο του κ. Τζαλιλί. «Θα πάρει με ευκολία ένα ποσοστό της τάξεως του 30%», υποστήριξε ο γνωστός για τις καλές του σχέσεις με την ιρανική ελίτ, Αμίρ Μοχεμπιάν. Σύμφωνα με τον τελευταίο, ο κ. Τζαλιλί έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη των καλά οργανωμένων κύκλων του υπερσυντηρητικού κατεστημένου. Εφόσον επαληθευθεί ο κ. Μοχεμπιάν, τότε τα πάντα θα κριθούν σ’ έναν δεύτερο γύρο, όπου οι πιθανότητες να ηττηθεί ο κ. Τζαλιλί δεν είναι παρά ελάχιστες.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο κ. Τζαλιλί έδωσε το στίγμα της πολιτικής που προτίθεται να ακολουθήσει, υποστηρίζοντας κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης ότι το Ιράν πρέπει να βάλει τέλος στην εξάρτηση από τα πετρελαϊκά έσοδα και να δημιουργήσει την οικονομία της αντίστασης που θα του επιτρέψει να επικρατήσει έναντι όσων συνωμοτούν σε βάρος του. Οι θεωρίες περί «οικονομίας της αντίστασης», πάντως, δεν ενθουσιάζουν ακριβώς τους πάντες. «Η θεωρία αυτή δεν σημαίνει τίποτε απολύτως», σχολίασε ο οικονομολόγος του Πανεπιστήμιου της Τεχεράνης, Μοχάμεντ Χοσχερέ.
«Στόχος του Ιράν και των συμμάχων του είναι να γκρεμίσουν τον καπιταλισμό, τον κομμουνισμό και τον σιωνισμό και να προωθήσουν το αγνό Ισλάμ ανά τον κόσμο», φώναξε ο κ. Τζαλιλί κατά τη διάρκεια της πρώτης προεκλογικής συγκέντρωσης στην Τεχεράνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.