Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Συγγνώμη από υπαρχηγό του Ερντογάν



Κλάδο ελαίας προς τους διαδηλωτές έτεινε χθες ο Μπουλέντ Αρίντς
A.P., Reuters
Με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις να εξελίσσονται για πέμπτη κατά σειρά ημέρα στα κυριότερα αστικά κέντρα της Τουρκίας και τον Ταγίπ Ερντογάν να συνεχίζει ατάραχος την τετραήμερη περιοδεία του σε χώρες της βόρειας Αφρικής, ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού, Μπουλέντ Αρίντς, παρενέβη «πυροσβεστικά» στη σοβούσα κρίση, τείνοντας κλάδο ελαίας προς τους διαδηλωτές.
«Η υπερβολική βία που χρησιμοποιήθηκε εναντίον των αρχικά ειρηνικών διαδηλωτών, που απαιτούσαν σεβασμό στο περιβάλλον, ήταν εσφαλμένη και άδικη. Ζητώ συγγνώμη από αυτούς τους πολίτες», δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της κυβέρνησης Ερντογάν, σε αντίθεση με τον πολιτικό του προϊστάμενο, ο οποίος είχε αποκαλέσει τους ακτιβιστές «πλιατσικολόγους» και «συνοδοιπόρους των τρομοκρατών».
Νούμερο δύο στην ιεραρχία του ισλαμικού κόμματος ΑΚΡ, ο Αρίντς προσπάθησε επίσης να καθησυχάσει τις ανησυχίες της κοσμικής αντιπολίτευσης και της μεσαίας τάξης των πόλεων για έρποντα εξισλαμισμό της τουρκικής κοινωνίας από το κυβερνών κόμμα. «Θα ήθελα να υπογραμμίσω με απόλυτη ειλικρίνεια: η ελευθερία του καθενός να ορίζει τον τρόπο ζωής του είναι για μας ένα σημαντικό ζήτημα, απέναντι στο οποίο είμαστε ευαίσθητοι», δήλωσε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την προθυμία του να συναντηθεί με αντιπροσωπεία ακτιβιστών.
Στις καθησυχαστικές αυτές δηλώσεις προέβη ο Αρίντς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ύστερα από συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος είχε λάβει νωρίτερα σαφείς αποστάσεις από τον Ερντογάν, υπερασπιζόμενος το δικαίωμα των πολιτών να συναθροίζονται για να εκφράσουν ειρηνικά τις θέσεις τους. Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές διέβλεπαν πίσω από αυτές τις τοποθετήσεις τις πρώτες ρωγμές και αμφισβητήσεις του Ερντογάν στο εσωτερικό του ΑΚΡ. Πάντως, ο Αρίντς διαχώρισε τους ειρηνικούς από τους βίαιους διαδηλωτές και εξέφρασε τη δυσφορία του για την παρέμβαση του Αμερικανού υ­πουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα, με αφορμή τη βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων.
Την τεταμένη πολιτική ατμόσφαιρα ήρθε να φορτίσει περαιτέρω ο θάνατος και δεύτερου διαδηλωτή, αυτή τη φορά στην Αντιόχεια, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Οπως έγινε γνωστό, πρόκειται για τον 22χρονο Αμπντουλάχ Κομέρτ, ο οποίος υπέκυψε στα εγκεφαλικά τραύματα που υπέστη στη διάρκεια ταραχών, τη νύχτα της Δευτέρας. Ο κυβερνήτης της επαρχίας Χατάι δήλωσε αρχικά ότι ο Κομέρτ, στέλεχος της οργάνωσης νεολαίας του κεμαλικού κόμματος (CHP), είχε δεχθεί σφαίρα στο κεφάλι από αγνώστους. Στη συνέχεια, όμως, ανασκεύασε τη δήλωσή του, κάνοντας λόγο για τραύμα άγνωστης προέλευσης, ενώ πηγές της αντιπολίτευσης υποστήριζαν ότι ο θάνατός του προήλθε από κάνιστρο δακρυγόνου. Την Κυριακή, ένας 20χρονος έχασε τη ζωή του όταν οδηγός ταξί αγνόησε τις προειδοποιήσεις και συγκρούστηκε με πλήθος διαδηλωτών, στην Κωνσταντινούπολη.
Στον χορό των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων μπήκε και η αριστερή συνδικαλιστική ομοσπονδία KESK, η οποία ξεκίνησε από χθες το μεσημέρι διήμερη προειδοποιητική απεργία εναντίον της αστυνομικής βίας. Η ομοσπονδία, η οποία εκπροσωπεί 240.000 εργαζομένους στον δημόσιο τομέα, έκανε λόγο για «κρατική τρομοκρατία», καταγγέλλοντας τον Ερντογάν ότι «είναι τόσο απερίσκεπτος, ώστε να αποκαλεί πλιατσικολόγους εκατομμύρια πολίτες οι οποίοι ασκούν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα». Σύμφωνα με την Τουρκική Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περίπου 1.300 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στη διάρκεια των ταραχών και 3.300 συνελήφθησαν, αν και οι περισσότεροι από αυτούς αφέθηκαν στη συνέχεια ελεύθεροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.