Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Υπό τον έλεγχο του συριακού στρατού το Κουσέιρ

Ο στρατός του καθεστώτος της Δαμασκού ελέγχει πλήρως το Κουσέιρ.

Ο κυβερνητικός στρατός της Συρίας ανέλαβε τον «πλήρη» έλεγχο της περιοχής του Κουσέιρ έπειτα από μεγάλης κλίμακας επίθεση που εξαπέλυσε πριν από τρεις εβδομάδες με επίκεντρο τη στρατηγική ομώνυμη πόλη που βρίσκεται στη μεθόριο με τον Λίβανο, μετέδωσαν τα συριακά μέσα ενημέρωσης και το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ Al-Manar.
Eπειτα από επίθεση τριών εβδομάδων, «ο στρατός αποκατέστησε την ασφάλεια σε ολόκληρη την πόλη του Κουσέιρ», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων SANA.
"Ο αραβικός συριακός στρατός ελέγχει πλήρως την περιοχή του Κουσέιρ στην επαρχία Χομς, αφού σκότωσε και αιχμαλώτισε μεγάλο αριθμό τρομοκρατών», μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Ikhbariya.
"Η πόλη του Κουσέιρ εγκαταλείφθηκε πλήρως από τους ένοπλους απέναντι στην προέλαση του στρατού», μετέδωσε το Al-Manar.
Σύμφωνα με τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις, οι μαχητές της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου ήταν η αιχμή του δόρατος της επίθεσης αυτής κατά της στρατηγικής σημασίας πόλης που βρίσκεται στη λιβανο-συριακή μεθόριο και είναι νευραλγικής σημασίας για το καθεστώς αφού συνδέει τη Δαμασκό με την παραλιακή αλαουιτική ζώνη της Συρίας.
Η συριακή αντιπολίτευση δεσμεύθηκε σήμερα να συνεχίσει «την επανάσταση» εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ παρά την κατάληψη του Κουσέιρ,
"Η ευλογημένη επανάσταση θα συνεχιστεί και η νίκη θα είναι στην πλευρά αυτών που αγωνίζονται για την καλή υπόθεση, αυτών που αντιστάθηκαν στην αδικία και την καταπίεση και υπερασπίσθηκαν τους συμπατριώτες τους με τον πιο υπέροχο τρόπο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Εθνικός Συνασπισμός της αντιπολίτευσης.
Ο στρατός της Συρίας υποστήριξε από την πλευρά του ότι η κατάληψη της Κουσέιρ από τους αντάρτες δείχνει ότι οι δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ θα ανακτήσουν τον έλεγχο ολόκληρης της χώρας από τους εχθρούς τους.
"Αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα προς όλους αυτούς που συμμετέχουν στην επίθεση εναντίον της Συρίας ... ότι θα συνεχίσουμε τη σειρά των νικών μας έως ότου ανακτήσουμε κάθε σπιθαμή συριακής γης», αναφέρεται σε δήλωση της διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση. «Δεν θα διστάσουμε να συντρίψουμε με σιδηρά πυγμή αυτούς που μας επιτίθενται. ... Η μοίρα τους είναι παράδοση ή θάνατος».
Στο μεταξύ, στο Παρίσι, η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης δήλωσε σήμερα ότι «δεν θα υπάρξει μονομερής απόφαση» του Παρισιού, όταν ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο μιας στοχευμένης στρατιωτικής επέμβασης για να καταστραφούν τα αποθέματα των χημικών όπλων στη Συρία.
"Δεν θα υπάρξει μονομερής και απομονωμένη απόφαση της Γαλλίας (...). Η διεθνής κοινότητα είναι πλέον αυτή που έχει επιληφθεί», δήλωσε η Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ προς τους δημοσιογράφους τους οποίους ενημέρωσε για τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Στη Γενεύη συναντώνται σήμερα ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Ρωσίας για να διαπραγματευθούν το ακανθώδες θέμα της συμμετοχής σε μια σχεδιαζόμενη ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία σ' αυτή την ελβετική πόλη.
Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία Λαχντάρ Μπραχίμι συμμετέχει επίσης στη συνάντηση, μαζί με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών Ουέντι Σέρμαν και τον ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ.
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ δεν έχουν συμφωνήσει μέχρι στιγμής αν θα προσκαλέσουν ή όχι το Ιράν στη διάσκεψη, η οποία δεν έχει ακόμη προγραμματιστεί, δήλωσαν διπλωμάτες. Μέλη της αντιπολίτευσης συνεχίζουν να αρνούνται να συμμετάσχουν.
Στο μεταξύ, ρωσική στρατιωτική πηγή δήλωσε στη Μόσχα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, πως η Ρωσία εκπαιδεύει σύρους αξιωματικούς σε αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, αλλά όχι ακόμη και στο προηγμένο σύστημα S-300.
Η Ρωσία έχει δηλώσει πως θα αντισταθεί στην πίεση που δέχεται για να ακυρώσει ένα συμβόλαιο πώλησης πυραύλων S-300 στη Δαμασκό, για τους οποίους δυτικές κυβερνήσεις υποστηρίζουν ότι μπορεί να παρατείνουν τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες ότι πύραυλοι S-300 δεν έχουν σταλεί ακόμη στη Συρία.
Σύροι αξιωματικοί είναι μεταξύ των περίπου 250 ξένων από 19 χώρες που εκπαιδεύονται σε μια ρωσική στρατιωτική ακαδημία που είναι αρμόδια για τα όπλα αντιαεροπορικής άμυνας, δήλωσε μια ανώνυμη πηγή, σύμφωνα με το Ιντερφάξ.
"Δεν γίνεται ακόμη εκπαίδευση Σύρων αξιωματικών βάσει του προγράμματος για τους S-300», φέρεται ότι δήλωσε η πηγή. Πρόσθεσε πως οι περισσότεροι από τους σύρους αξιωματικούς είχαν φθάσει στη Ρωσία πριν αρχίσει η εξέγερση κατά του προέδρου Άσαντ το Μάρτιο του 2011.
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.