Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2013

Πακιστάν: Ο Ναουάζ Σαρίφ ορκίσθηκε για τρίτη φορά πρωθυπουργός


Δημοσίευση : 5 Iουνίου 2013
Ο Ναουάζ Σαρίφ εξελέγη σήμερα από την Εθνοσυνέλευση πρωθυπουργός του Πακιστάν και έγινε έτσι ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία της χώρας που καταλαμβάνει για τρίτη φορά τη θέση αυτή.
Η ορκωμοσία του 63χρονου Σαρίφ πρόκειται να πραγματοποιηθεί το απόγευμα ενώπιον του προέδρου Ασίφ Άλι Ζαρντάρι.
Ο Σαρίφ, ο οποίος πήρε την πρωθυπουργία μετά τη μεγάλη νίκη του κόμματός του, του Μουσουλμανικού Συνδέσμου (PML-N), στις γενικές εκλογές της 11ης Μαΐου, εξελέγη από την 342μελή κάτω βουλή με 244 ψήφους. Είχε ήδη διατελέσει πρωθυπουργός από το 1990 ως το 1993 και από το 1997 ως το 1999, οπότε ανατράπηκε από το στρατιωτικό πραξικόπημα του στρατηγού Περβέζ Μουσάραφ.
Ωστόσο η ικανοποίηση του Σαρίφ γι' αυτή την επιστροφή, η οποία έχει μια γεύση ρεβάνς, αναμένεται ότι δεν θα διαρκέσει πολύ καθώς θα βρεθεί αντιμέτωπος με τεράστιες προκλήσεις, κυρίως με την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας που κρατούν ένα μέρος των 180 εκατομμυρίων Πακιστανών στη φτώχεια και την αστάθεια.
Η Δύση αναμένεται ότι θα παρακολουθήσει από κοντά τους πρώτους προσανατολισμούς της πολιτικής του, κυρίως οι ΗΠΑ που είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του Πακιστάν.
Εδώ και περισσότερο από δέκα χρόνια το Ισλαμαμπάντ είναι ένας ουσιώδης σύμμαχος των Αμερικανών στον «πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας» που διεξάγουν στην περιοχή, κυρίως στο γειτονικό Αφγανιστάν. Όμως οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες είναι δύσκολες. Η Ουάσινγκτον κατηγορεί τακτικά το Ισλαμαμπάντ ότι παίζει διπλό παιγνίδι με τους ισλαμιστές Ταλιμπάν, ενώ το Πακιστάν καταγγέλλει συχνά από την πλευρά του τη βαναυσότητα, τη μονομέρεια και την αναποτελεσματικότητα της αμερικανικής στρατηγικής.
Πηγή: AΠE-MΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.