Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Ανυποχώρητοι οι Τούρκοι ακτιβιστές



Απαιτούν την καθαίρεση των αστυνομικών διευθυντών και την απελευθέρωση των συλληφθέντων
Reuters, A.P.
Με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις να συνεχίζονται για έκτη κατά σειρά ημέρα και τον «κλάδο ελαίας» του αναπληρωτή πρωθυπουργού να απορρίπτεται από τους ακτιβιστές της πλατείας Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, όλα τα βλέμματα στρέφονται πλέον στον Ταγίπ Ερντογάν. Από τις επιλογές και τον τόνο που θα υιοθετήσει ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος επιστρέφει σήμερα στην Αγκυρα ύστερα από τετραήμερη περιοδεία σε χώρες της βόρειας Αφρικής, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η πορεία των εξελίξεων.
Χθες το πρωί, ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού απουσία του Ερντογάν, Μπουλέντ Αρίντς, συναντήθηκε στην Αγκυρα με αντιπροσωπεία της ομάδας «Πλατφόρμα Αλληλεγγύης Ταξίμ», η οποία πρωτοστάτησε στις αρχικά ειρηνικές διαδηλώσεις της Κωνσταντινούπολης, που εξελίχθηκαν σε γενικευμένη εξέγερση μετά τη βίαιη καταστολή τους από αστυνομικές δυνάμεις.
«Οι επιλογές της κυβέρνησης από εδώ και εμπρός θα καθορίσουν την πορεία του κοινωνικού κινήματος», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης ο πρόεδρος του τουρκικού επιμελητηρίου αρχιτεκτόνων, Εγιούπ Μουχτσού, μέλος της αντιπροσωπείας των ακτιβιστών, κατά κύριο λόγο μηχανικών, περιβαλλοντολόγων και πανεπιστημιακών. Απέρριψε, πάντως, τη «συγγνώμη» του Αρίντς, κάνοντας λόγο για «εμφυλιοπολεμική» φρασεολογία της κυβέρνησης.
Οι εκπρόσωποι των ακτιβιστών δεν έθεσαν ζήτημα παραίτησης της κυβέρνησης ή στελεχών της. Αξίωσαν όμως την καθαίρεση των αστυνομικών διευθυντών στην Κωνσταντινούπολη, την Αγκυρα και άλλες πόλεις, την απελευθέρωση των συλληφθέντων κατά τις ταραχές, την απαγόρευση της χρήσης δακρυγόνων κατά διαδηλωτών και την ακύρωση του επίμαχου σχεδίου για την «ανάπλαση» του πάρκου Γκεζί στην περίμετρο της πλατείας Ταξίμ, με την οικοδόμηση εμπορικού κέντρου.
Την ώρα που ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης έριχνε γέφυρες προς τη μετριοπαθή πτέρυγα του αντικυβερνητικού κινήματος, ο ιατρικός σύλλογος της Τουρκίας γνωστοποιούσε ότι και τρίτος ακτιβιστής έχασε τη ζωή του στη διάρκεια των συνεχιζόμενων ταραχών. Πρόκειται για τον Εθέμ Σαριζουλούκ, ο οποίος είχε υποστεί βαρύ τραυματισμό στο κεφάλι στη διάρκεια ταραχών σε κεντρικό πάρκο της Αγκυρας. Οι τραυματίες του τελευταίου εξαημέρου υπολογίζονται σε 3.000, αρκετοί από τους οποίους νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.
Χθες το απόγευμα, μέλη εργατικών συνδικάτων πραγματοποίησαν μαχητική πορεία στο κέντρο της Αγκυρας, χτυπώντας ρυθμικά τύμπανα και κραυγάζοντας «Ταγίπ, παραιτήσου»! Είχε προηγηθεί άλλη μία νύχτα διαδηλώσεων, οι οποίες ξεκίνησαν σε γιορτινή, καρναβαλική ατμόσφαιρα, για να δώσουν τη θέση τους σε αψιμαχίες με τις δυνάμεις καταστολής στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις.
Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Τουρκία εξέφρασε ο Τζο Μπάιντεν, μιλώντας σε εκδήλωση του Αμερικανοτουρκικού Συμβουλίου στην Ουάσιγκτον. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος κάλεσε την Τουρκία «να αποδείξει ότι δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και δημοκρατίας», προσθέτοντας ότι «το σύστημα που δίνει την εξουσία στους νικητές των εκλογών προστατεύει επίσης τα δικαιώματα της αντιπολίτευσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.