Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Ο Ασαντ ανακατέλαβε την πόλη Κουσάιρ



Στρατηγική η σημασία της στον συριακό εμφύλιο πόλεμοReuters, A.P., AFP
ΒΗΡΥΤΟΣ. Σε μια εξέλιξη που ενδεχομένως να αλλάξει τη δυναμική της ένοπλης διένεξης στη Συρία, οι καθεστωτικές δυνάμεις ανακατέλαβαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης τη στρατηγικής σημασίας πόλη Κουσάιρ. Την είδηση της ανακατάληψης της Κουσάιρ μετέδωσαν πρώτα ο φίλα προσκείμενος στο καθεστώς του Ασαντ τηλεοπτικός σταθμός Αλ Ιχμπαρίγια και το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ του Λιβάνου Αλ Μανάρ. Την πληροφορία έσπευσαν να επιβεβαιώσουν πηγές προσκείμενες στη συριακή αντιπολίτευση, οι οποίες υποστήριζαν ότι οι μαχητές της Χεζμπολάχ ήταν η αιχμή του δόρατος της μεγάλης αυτής επίθεσης. Η ανακατάληψη της Κουσάιρ εθεωρείτο υψίστης σημασίας για το καθεστώς Ασαντ, καθώς η πόλη της λιβανοσυριακής μεθορίου επιβλέπει το οδικό δίκτυο που συνδέει τη Δαμασκό με την παράκτια αλαουιτική ζώνη της Συρίας.
Οι αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), που ήλεγχαν την πόλη για πάνω από ένα έτος, υπέστησαν μια από τις μεγαλύτερες ήττες τους από την έναρξη της εξέγερσης, κυρίως διότι δεν κατόρθωσαν να σπάσουν τον κλοιό του συριακού στρατού και να αποστείλουν ενισχύσεις στην περιοχή. Σύμφωνα δε με τους New York Times, οι αντάρτες οπισθοχώρησαν από την Κουσάιρ το βράδυ της Τρίτης ύστερα από σφοδρές μάχες που διήρκεσαν δύο εβδομάδες, κατόπιν διαμεσολάβησης του Δρούζου πολιτικού του Λιβάνου Ουαλίντ Τζουμπλάτ. Ο τελευταίος φέρεται να εξασφάλισε το «πράσινο φως» του προέδρου Ασαντ για να μεταφερθούν οι τραυματίες εκτός πόλης υπό τον όρο πως οι «ένοπλες συμμορίες» (το καθεστώς Ασαντ αποκαλεί τους αντάρτες «συμμορίτες» ή «τρομοκράτες») θα παραδώσουν την πόλη στους διοικητές του τακτικού στρατού. Πηγή προσκείμενη στις συριακές δυνάμεις ασφαλείας δήλωσε χθες στο Reuters ότι οι μαχητές της Χεζμπολάχ και οι άνδρες του τακτικού στρατού έχουν αφήσει μία δίοδο προκειμένου οι αντάρτες να οπισθοχωρήσουν στο χωριό Νταμπάα, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.
Η ανακατάληψη της Κουσάιρ από τις κυβερνητικές δυνάμεις δεν γέρνει την πλάστιγγα υπέρ του Ασαντ, πλην όμως, πιθανότατα θα εδραιώσει μια κατάσταση στην οποία ούτε η μία ούτε η άλλη πλευρά είναι σε θέση να επικρατήσουν. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση για τη Μέση Ανατολή, καθώς η χρονική επιμήκυνση της κρίσης ενισχύει τις πιθανότητες διάδοσής της στα γειτονικά κράτη. Χθες δε, ο διοικητής του FSA, στρατηγός Σελίμ Ιντρίς, έθεσε ζήτημα αντιπαράθεσης με τη Χεζμπολάχ σε λιβανικό πλέον έδαφος. Παράλληλα, η νίκη των κυβερνητικών δυνάμεων θα ενθαρρύνει τον Ασαντ να υιοθετήσει μια πιο σκληρή στάση στη σύνοδο της Γενεύης, αν και εφόσον αυτή πραγματοποιηθεί, και τη Δύση να εξετάσει ακόμα πιο σοβαρά το ενδεχόμενο ενίσχυσης των ανταρτών με σύγχρονα όπλα.
Χθες δε και ενώ η Γαλλία ισχυρίστηκε ότι τα δείγματα από τη Συρία που εξετάστηκαν σε βρετανικό εργαστήριο αποκαλύπτουν τη χρήση αερίου σαρίν, «κατά πάσα πιθανότητα από το καθεστώς», η Ρωσία ανακοίνωσε ότι «δεν διευθετήθηκαν όλες οι εκκρεμότητες με τις ΗΠΑ, όσον αφορά τη σύνοδο της Γενεύης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.