Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Η Σούζαν Ράις σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας



Αναμένεται ότι θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην εξωτερική πολιτική
OΥΑΣΙΚΤΟΝ. Τη Σούζαν Ράις, έως τώρα πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, διόρισε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στο αξίωμα του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας. Η Ράις είχε αποσύρει την υποψηφιότητά της για το αξίωμα του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον περασμένο Δεκέμβριο. Αιτία ήταν οι έντονες αντιρρήσεις των Ρεπουμπλικανών, που την επέκριναν για τους χειρισμούς της μετά την επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στη Βεγγάζη της Λιβύης, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στις οποίες είχαν σκοτωθεί τέσσερις άνθρωποι ανάμεσά τους και ο πρέσβης των ΗΠΑ, Κρίστοφερ Στίβενς. Η Ράις θα διαδεχτεί τον Τομ Ντόνιλον, ενώ νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ αναμένεται να διοριστεί η Σαμάνθα Πάουερ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, συγγραφέας τιμηθείσα με βραβείο Πούλιτζερ και πρώην συνεργάτις του Λευκού Οίκου.
Ο ανασχηματισμός στην ομάδα που χαράσσει την αμερικανική εξωτερική πολιτική γίνεται σε μια στιγμή που ο πρόεδρος Ομπάμα βρίσκεται αντιμέτωπος με μεγάλες προκλήσεις, όπως ο εμφύλιος στη Συρία και η άνοδος της Κίνας στη διεθνή σκηνή, προσκλήσεις που δοκιμάζουν τις ικανότητες του προέδρου στο διπλωματικό πεδίο.
Διορίζοντας τη Σούζαν Ράις στο αξίωμα του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, ο Ομπάμα αποφεύγει σύγκρουση στο Κογκρέσο, καθώς ο εν λόγω διορισμός δεν απαιτεί επικύρωση από τη Γερουσία.
Με δεδομένο τον δυναμικό της χαρακτήρα, η Σούζαν Ράις αναμένεται ότι θα διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στην προώθηση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής του προέδρου Ομπάμα, σε αντίθεση με τον έως τώρα σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, τον Τομ Ντόνιλον, ο οποίος ήταν χαμηλών τόνων. Στα Ηνωμένα Εθνη, η Ράις απέκτησε τη φήμη σκληρού διαπραγματευτή. Η 48χρονη Ράις είχε διατελέσει σύμβουλος επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής του Ομπάμα όταν εκείνος διεκδικούσε το προεδρικό αξίωμα στις εκλογές του 2008. Η Σούζαν Ράις έγινε επίσης η πρώτη μαύρη Αμερικανίδα που διορίστηκε πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη. Ο πρόεδρος Ομπάμα δέχεται επικρίσεις για το ότι είναι επιφυλακτικός ως προς το ζήτημα της χρήσης χημικών όπλων στη Συρία κι ενώ ο ίδιος είχε δηλώσει ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε κόκκινη γραμμή. Επίσης, προς μεγάλη δυσαρέσκεια της συριακής αντιπολίτευσης, ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται επιφυλακτικός όσον αφορά στη λήψη μέτρων για τον οπλισμό των Σύρων ανταρτών καθώς και τη συμμετοχή των ΗΠΑ σε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Η Σούζαν Ράις φέρεται ότι συμμερίζεται τις απόψεις του Αμερικανού προέδρου. Διπλωματικές πηγές των Ηνωμένων Εθνών τονίζουν πως η Ράις είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτική ως προς τον οπλισμό των Σύρων ανταρτών και ότι προσυπογράφει απολύτως τις θέσεις του Μπαράκ Ομπάμα στο εν λόγω ζήτημα.
Ο διορισμός της, ωστόσο, στο αξίωμα του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας μπορεί να γίνει αιτία να ξεσπάσει πολεμική, κυρίως σε ό,τι αφορά τις επιθέσεις στη Βεγγάζη. Υπενθυμίζεται πως, λίγες ημέρες μετά τις επιθέσεις, η Ράις είχε εμφανιστεί σε τηλεοπτικό δίκτυο και είχε δηλώσει ότι οι επιθέσεις κατά της αμερικανικής πρεσβείας ήταν συνέπεια της αυθόρμητης διαδήλωσης μουσουλμάνων που εξοργίστηκαν με «βλάσφημο» βίντεο για τον προφήτη Μωάμεθ, το οποίο είχε κυκλοφορήσει στο Διαδίκτυο. Πολύ σύντομα έγινε σαφές ότι την επίθεση κατά της αμερικανικής πρεσβείας στη Βεγγάζη πραγματοποίησαν ισλαμιστές, την ημέρα της επετείου των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Οι δηλώσεις της Ράις για τις επιθέσεις στη Βεγγάζη κατάφεραν σοβαρό πλήγμα εναντίον της, ώστε αναγκάστηκε να αποσύρει την υποψηφιότητά της για να διαδεχτεί τη Χίλαρι Κλιντον στο αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.