Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Ανθρωπος του Μπους στο τιμόνι του FBI



Πολιτικό άνοιγμα του Μπαράκ Ομπάμα προς τους Ρεπουμπλικανούς, υπό την πίεση των σκανδάλων
The New York Times, Reuters
Τον Τζέιμς Κόμεϊ, υφυπουργό Δικαιοσύνης επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του νεότερου, επέλεξε ο Μπαράκ Ομπάμα για το αξίωμα του διευθυντή του FBI. Την είδηση αυτή δημοσιοποίησε χθες η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη ανώνυμους συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου. Εφόσον επαληθευτεί το ρεπορτάζ –το οποίο απέφυγε χθες να σχολιάσει ο Λευκός Οίκος– ο 52χρονος Κόμεϊ, μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, θα αναλάβει τα ηνία της υπηρεσίας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, οπότε λήγει η θητεία του σημερινού επικεφαλής της, Ρόμπερτ Μιούλερ. Η επιλογή του Αμερικανού προέδρου ερμηνεύεται ως προσπάθεια αποκατάστασης κλίματος διακομματικής συναίνεσης ύστερα από μια περίοδο κατά την οποία η πολιτική ατμόσφαιρα στην Ουάσιγκτον φορτίστηκε ιδιαίτερα, με τους Ρεπουμπλικανούς να εγκαλούν κυβερνητικούς αξιωματούχους για σκάνδαλα στον τομέα της εθνικής ασφαλείας και της παρακολούθησης δημοσιογράφων. Πάντα σύμφωνα με τους New York Times, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε εξετάσει επίσης την πιθανότητα να ανατεθεί η διοίκηση του FBI στη Λάιζα Μόνακο, σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου σε θέματα αντικατασκοπείας από τον περασμένο Ιανουάριο και μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος. Το γεγονός, όμως, ότι η Μόνακο υπηρετούσε στο υπουργείο Δικαιοσύνης με αρμοδιότητα τα θέματα εθνικής ασφαλείας τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν εκδηλώθηκε η αιματηρή επίθεση στο αμερικανικό προξενείο της Βεγγάζης, ελαχιστοποιούσε τις πιθανότητες διακομματικής συναίνεσης γύρω από την υποψηφιότητά της.
Αντιθέτως, η επιλογή του Ρεπουμπλικανού Κόμεϊ μπορεί να γίνει αποδεκτή από πολλούς Δημοκρατικούς. Ως «νούμερο δύο» στο υπουργείο Δικαιοσύνης, υπό τον γενικό εισαγγελέα Τζον Ασκροφτ, ο Κόμεϊ κέρδισε τη γενική εκτίμηση όταν εμπόδισε τις τηλεφωνικές υποκλοπές εις βάρος πολιτών, χωρίς εισαγγελικό ένταλμα – ένα πρόγραμμα για την εφαρμογή του οποίου ασκούσαν ισχυρές πιέσεις ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης Μπους.
Το 2004, δύο στενοί σύμβουλοι του Τζορτζ Μπους, οι Αλμπέρτο Γκονζάλες και Αντριου Καρντ, προσπάθησαν να παρακάμψουν τις αντιρρήσεις του Κόμεϊ, ο οποίος ασκούσε τότε καθήκοντα υπουργού Δικαιοσύνης, γιατί ο προϊστάμενός του, Τζον Ασκροφτ, νοσηλευόταν με παγκρεατίτιδα. Δεν δίστασαν μάλιστα να τον επισκεφθούν στο νοσοκομείο, προσπαθώντας να του εκμαιεύσουν την ποθητή υπογραφή, παρότι βρισκόταν σε σύγχυση. Με παρέμβαση του Κόμεϊ, ο προϊστάμενός του αρνήθηκε να συναινέσει, υποχρεώνοντας τον Τζορτζ Μπους να αναθεωρήσει το επίμαχο πρόγραμμα.
Αποχωρώντας από το υπουργείο Δικαιοσύνης το 2005, όταν τη θέση του Ασκροφτ πήρε ο Γκονζάλες, ο Τζέιμς Κόμεϊ ανέλαβε καθήκοντα κορυφαίου συμβούλου της αεροπορικής βιομηχανίας Lockheed Martin, ενός από τους πυλώνες του αμερικανικού, στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος. Στη θέση αυτή παρέμεινε μέχρι το 2010, ενώ την επόμενη τριετία υπήρξε στέλεχος της επενδυτικής εταιρείας Bridgewater Associates του Κονέκτικατ, όπου διαχειριζόταν αμοιβαία κεφάλαια υψηλού ρίσκου.
Η εμπειρία του Κόμεϊ στα χρηματοοικονομικά θα του είναι ιδιαίτερα χρήσιμη προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που ανακύπτουν από τις σημαντικές περικοπές στον προϋπολογισμό του FBI. Επί ημερών Μιούλερ, ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη της υπηρεσίας μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2011, το προσωπικό του FBI αυξήθηκε από 11.500 σε 14.000 άτομα, ενώ πάρα πολλά χρήματα ξοδεύτηκαν για επενδύσεις σε υποδομές, δίκτυα υπολογιστών, ιατροδικαστικά εργαστήρια και ανάλυση των πληροφοριών. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα του FBI αμφισβητήθηκε έντονα μετά την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση των αδελφών Τσαρνάεφ στη Βοστώνη, ιδιαίτερα μετά την αποκάλυψη ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες είχαν προειδοποιήσει τους Αμερικανούς για ύποπτες διασυνδέσεις ενός εκ των δύο αδελφών με Τσετσένους εξτρεμιστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.