Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Η πρώτη ανατίναξη πολιτικού αεροπλάνου στην Ευρώπη στη πρόσφατη ιστορία: Πτήση BEA/CY 284 1967 – 66 νεκροί

Μετά από 44 ολόκληρα χρόνια κοντεύουμε την αλήθεια στο άλυτο αυτό θέμα

Σύμφωνα με αποδεσμευμένα βρετανικά έγγραφα επιβεβαιώνεται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι βόμβα στρατιωτικού τύπου, ευθυνόταν για την ανατίναξη του κομήτη των Βρετανικών Ευρωπαικών Αερογραμμών G-ARCO στις 12 Οκτωβρίου 1967, 100 μίλια ανατολικά της Ρόδου σχεδόν πάνω από το Καστελόριζο.
Στις 11 Οκτωβρίου 1967 ο κομήτης 4Β G-ARCO των Βρετανικών Ευρωπαικών Αερογραμμών απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου με προορισμό την Αθήνα καθ΄οδόν προς την Λευκωσία. Στις 12 Οκτωβρίου 1967, όταν το αεροπλάνο απογειώθηκε από το ελληνικό αεροδρόμιο των Αθηνών για το δεύτερο μέρος του ταξιδιού του, το αεροπλάνο εκτελούσε πλέον πτήση των Κυπριακών Αερογραμμών υπ’ αριθμό CY 284. Σε απόσταση περίπου 100 μίλια ανατολικά της Ρόδου εξερράγη βόμβα στο αεροπλάνο με αποτέλεσμα τον θάνατο όλων των επιβατών και του πληρώματός του – σύνολο 66 ανθρώπων, Κυπρίων, Ελλαδιτών, Βρετανών και Αμερικανών πολιτών.

Πολλά γράφτηκαν τότε και διάφορες θεωρίες παρέλασαν από τις σελίδες των εφημερίδων με αξιωματούχους της κυπριακής κυβέρνησης μέχρι σήμερα να απορρίπτουν την βομβιστική ενέργεια και να επικαλούνται ότι η πτώση του εν λόγω αεροπλάνου ήταν απλά ένα δυστύχημα.

Ο κ. Μιχάλης Θωμαίδης, ο πατέρας του οποίου ήταν ένα από τα 66 θύματα της αεροπορικής εκείνης τραγωδίας και τον οποίο ποτέ δεν γνώρισε, ξεκίνησε μια έρευνα (και άλλοι συγγενείς θυμάτων κάνουν το ίδιο) για να μάθει επιτέλους γιατί χάθηκε ο πατέρας του. Και κανένας δεν του δίνει απαντήσεις για το ποίοι και γιατί ευθύνονται, και ακόμα πιο προκλητικά του αρνούνται ότι ήταν όντως βόμβα που ευθυνόταν για την ανατίναξη του σκάφους. Η έρευνα αυτή είναι αποτέλεσμα συνεργασίας Μιχάλη Μ. Θωμαίδη και Φανούλας Αργυρού. Παραθέτουμε την έρευνα για ενημέρωση και προβληματισμό αλλά και με την παράκληση όποιος διαθέτει περαιτέρω στοιχεία, εις μνήμη τουλάχιστον των 66 θυμάτων έστω και τώρα να τα δώσει, για να συμπληρωθεί το κενό που άφησε εδώ και 44 χρόνια η μεγάλη σιωπή των όσων γνωρίζουν.

Δύο Έρευνες

Το Τμήμα Εμπορίου της Βρετανίας αμέσως μετά την ανατίναξη του αεροπλάνου διέταξε λεπτομερέστατες έρευνες για τις οποίες συνεργάστηκαν διάφορα τμήματα και χρησιμοποιήθηκαν υψηλής τεχνολογίες μέθοδοι (που ήσαν διαθέσιμες) εξακρίβωσης του τι πράγματι συνέβη στο αεροπλάνο. Παράλληλα η εταιρεία (Βρετανικές Ευρωπαικές Αερογραμμές) έκανε τις δικές της έρευνες οι οποίες έφθασαν στο ίδιο συμπέρασμα. Ως τελικό αποτέλεσμα εξεδόθησαν δύο πορίσματα. Το ένα από το Τμήμα Εμπορίου της Βρετανίας και το οποίο παραδόθηκε τον Απρίλιο του 1968 στον Πρόεδρό του από τον J. B. Veal Chief Inspector of Accidents (επικεφαλής των ερευνών) και το άλλο από τον Αρχηγό της Μετροπολιτικής Αστυνομίας.
Η πρώτη έκθεση αναφερόταν στα αίτια της πτώσης του αεροπλάνου και δόθηκε στην δημοσιότητα τον Αύγουστο του 1968. Η δεύτερη έρευνα αναφερόταν στο ποίοι ευθύνονταν για την βομβιστική ενέργεια. Η έκθεση αυτή παραμένει ακόμα μυστική με προοπτική αποδέσμευσης το... 2040!

Από τα πρακτικά συνεδρίας που έγινε στις 10.30π.μ. στις 5 Φεβρουαρίου 1968 στο Horseferry House (Υπουργείο Εσωτερικών) με θέμα την έρευνα εγκλημάτων ως αποτέλεσμα του σαμποτάζ του κομήτη, συμφωνήθηκε όπως η Μετροπολιτική Αστυνομία αναλάβει να ερευνήσει την εγκληματική πτυχή, τη δολοφονία των επιβατών του αεροπλάνου αφού ο Αρχηγός της Αστυνομίας παραλάβει αίτηση προς τούτο από το Τμήμα Εμπορίου. Το δε Φόρειν ΄Οφις να ειδοποιούσε την Ελληνική Κυβέρνηση για την προτεινόμενη έρευνα. Στην συνάντηση αντιπροσωπεύθηκε το Υπ. Εσωτερικών, το Τμήμα Εμπορίου, το Φόρειν ΄Οφις, η Μετροπολιτική Αστυνομία και ο Βοηθός Αρχηγός (της Αστυνομίας).

Αντίγραφα της έκθεσης στην Κυπριακή Δημοκρατία
100% βομβιστική ενέργεια

Τουλάχιστον 6 αντίγραφα, όπως μας ενημερώνουν τα αποδεσμευμένα έγγραφα, του πορίσματος των ερευνών για τα αίτια της πτώσης του αεροπλάνου και που εκδόθηκε τον Αύγουστο του 1968 από το Τμήμα Εμπορίου, δόθηκαν και στην κυπριακή κυβέρνηση για ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου. Παρόλο ότι ο Βρετανός ΄Υπ. Αρμοστής ρώτησε αν θα διδόντουσαν και αντίγραφα της Αστυνομικής Έρευνας στην Κυπριακή Κυβέρνηση, τα έγγραφα δεν επιβεβαιώνουν αν δόθηκαν τέτοια.

Επομένως δεν μπορεί κανένας αξιωματούχος της Κυπριακής Δημοκρατίας –από το 1968 - να ισχυρίζεται άγνοια ή ότι επρόκειτο για «αθώο» δυστύχημα, γιατί η τελευταία παράγραφος της εν λόγω έκθεσης του Τμήματος. Εμπορίου (που τους δόθηκε σε 6 τουλάχιστον αντίγραφα) κάτω από τον υπότιτλο «Πορίσματα» γράφει επι λέξη:
“ Cause
The aircraft broke up in the air following detonation of a high explosive device within the cabin”.
«Αιτία
Το αεροπλάνο μοιράστηκε στον αέρα κατόπιν έκρηξης μεγάλου εκρηκτικού μηχανισμού μέσα στην καμπίνα».

Στα έγγραφα βρίσκουμε ότι σε επιστολή του προς τον Επιθεωρητή κ. Μπράιαν του Σπέσιαλ Μπράντς της Σκότλαντ Γιάρτ, ο επικεφαλής των ερευνών κ. Βίλ έγραψε επιβεβαιώνοντας : «... Οι έρευνες του RARDE προχώρησαν στο βαθμό που (οι ερευνητές) είναι σε θέση να πουν ότι είναι 100 τοις εκατόν σίγουροι ότι υπήρχε εκρηκτικός μηχανισμός μεγάλης ισχύος...».

Σε έκθεση του ιδίου του RARDE (Royal Armament Research and Development Establishment - Fort Halstead, Kent), καταγράφτηκαν τα εξής μεταξύ άλλων :
«Μαρτυρία έκρηξης μεγάλης ισχύος (στρατιωτικού ή άλλου παρόμοιου τύπου – όμως όχι συνηθισμένης «gelignite») βρέθηκε ως αποτέλεσμα λεπτομερούς εξέταση ενός μαξιλαριού συγκεκριμένου καθίσματος...»

Τα έγγραφα αναφέρουν ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός πιθανότητα βρισκόταν κάτω από τα καθίσματα 4Α ή 5Α.

Δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων

Στις 18 Ιανουαρίου 1968, η εφημερίδα «Γιόρτζιαρ Πόστ» (Yorkshire Post) με τίτλο «Εκρηκτικός μηχανισμός» στο Κομήτη» έγραψε ότι « Ο υφυπουργός Εμπορίου J. P. W. Mallalieu, σε γραπτή δήλωση του στη Βουλή των Κοινοτήτων είπε πως βρέθηκε αναμφισβήτητη μαρτυρία ότι μεγάλης ισχύος εκρηκτικός μηχανισμός ευθυνόταν για την ανατίναξη του αεροπλάνου. «Φαίνεται (είπε) η ζημιά δημιουργήθηκε από την έκρηξη η οποία δημιούργησε μια εκτός ελέγχου κατάσταση με αποτέλεσμα να μοιραστεί το αεροπλάνο».
Οι έρευνες επικεντρώθηκαν σε ένα κάθισμα της καμπίνας, κάτω από το οποίο ή πολύ πλησίον του βρισκόταν ο εκρηκτικός μηχανισμός.

Η «Ντέιλι Μέιλ» (Daily Mail) με τίτλο «Ήταν βόμβα στον Κομήτη λένε ειδικοί», αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των ερευνών της αεροπορικής εταιρείας (ΒΕΑ) και έγραψε ότι «Βόμβα ή παρόμοιος εκρηκτικός μηχανισμός ευθύνεται για την πτώση του αεροπλάνου αποφάνθηκαν Βρετανοί ειδικοί ντιτέκτιβς». Η δε “Birmingham Post», δημοσίευσε φωτογραφία του ειδικού για εκρηκτικά V.J. Clancey της Royal Armaments Research and Development Establishment στο Kent της Αγγλίας, να κρατά το συγκεκριμένο μαξιλάρι του καθίσματος που ανατίναξε το αεροπλάνο. Η λεζάντα «Οι έρευνες του επιβεβαίωσαν ότι χρησιμοποιήθηκε στρατιωτικού τύπου εκρηκτική ύλη». Τίτλος «Η συντριβή του Κομήτη και οι θάνατοι – ήταν βόμβα που προοριζόταν για τον Γρίβα».

Στις 30 Αυγούστου 1968, και αφού δόθηκε τον ίδιο μήνα στην δημοσιότητα το πόρισμα της έρευνας του Τμήματος Εμπορίου, οι «Τάιμς» του Λονδίνου με τίτλο «Πλαστική βόμβα προκάλεσε την τραγωδία στο Κομήτη» έγραψε ότι « A “home-made” about 1 lb of plastic explosive went off in the cabin…”. Χειροποίητη βόμβα βάρους περίπου 1 lb πλαστικής εκρηκτικής ύλης εξερράγη στη καμπίνα...».
(Να σημειωθεί ότι το Αμερικανικό Ναυτικό είχε τη δυνατότητα να ερευνήσει το βυθό για την ανεύρεση του μαύρου κουτιού όμως αυτό αποκλείστηκε από το Λονδίνο με την δικαιολογία ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να εντοπιστεί έστω και περίπου το σημείο έρευνας κτλ και παράλληλα να πούμε ότι ο Υφυπουργός J. P. W. Mallalieu είχε αποφασίσει να μην προχωρήσει το Λονδίνο με δημόσια έρευνα για το θέμα και έγιναν και προτροπές προς τους αστυνομικούς ερευνητές όπως είναι προσεκτικοί καθώς ερευνούσαν το θέμα στην Αθήνα σε περίπτωση που ανακάλυπταν πολιτική ανάμιξη προσώπων να επικοινωνήσουν με την βρετανική πρεσβεία ως προς το πως να ενεργήσουν).

Βάρος εκρηκτικής ύλης

΄Ομως, σύμφωνα με τα πρακτικά συνεδρίας στις 12 Δεκεμβρίου 1967, υπογραμμένα από τον επικεφαλής των Ερευνών κ. J. B. Veal, το βάρος της εκρηκτικής ύλης παρόλο που αρχικά είχαν αποφανθεί ότι ήταν βάρος 1 lb, στην συνέχεια των ερευνών έφθασαν στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον αυτό έφθανε τα 4 lb.

Το Υπ.Εσωτερικών αρνείται να δώσει αντίγραφο της αστυνομικής έρευνας στο Δικαστήριο Αθηνών

Με επιστολή του ημερ. 1 Αυγούστου, 1968 το Υπ. Εσωτερικών της Βρετανίας αρνήθηκε να δώσει αντίγραφο της Αστυνομικής έρευνας στον Δημόσιο Κατήγορο του Δικαστηρίου των Αθηνών και απάντησε στον κ. J..E. C. Macrae, αξιωματούχο του Φόρειν ΄Οφις, λέγοντας : «Το περιεχόμενο της έκθεσης των αξιωματούχων της Μετροπολιτικής Αστυνομίας είναι τέτοιο που δεν μπορούμε να δώσουμε αντίγραφο στις Ελληνικές αρχές. Ο καλύτερος τρόπος να χειριστείτε το θέμα αυτό είναι να τους δώσετε αντίγραφο της έκθεσης που ετοίμασε ο Επικεφαλής των Ερευνών και να αποφύγετε οποιεσδήποτε αναφορές στην έρευνα της Αστυνομίας...».

Α. Σολωμού
Κάτι που εκ πρώτης όψεως ίσως να μην σημαίνει τίποτα, αν συνδεθεί, όμως, με τα όσα κατέγραψε στο βιβλίο του ο Ελευθέριος Παπαδόπουλος (βλέπε πιο κάτω) συνδέεται πλέον με κάτι πολύ σοβαρό στην όλη υπόθεση. Είναι λοιπόν το γεγονός ότι ενώ όλοι οι ανευρεθέντες επιβάτες (στα βρετανικά έγγραφα) φέρουν τις διευθύνσεις των οικείων τους (συζύγους, παιδιά) η σορός του Α. Σολωμού ΔΕΝ έχει διεύθυνση παρόλο ότι σημειώνει τη σύζυγο του ως άμεσο συγγενικό του πρόσωπο, η διεύθυνση που καταγράφεται γι΄αυτόν είναι «φ/δι Κυπριακής Πρεσβείας, Αθήνα».

Σύμφωνα με έκθεση του σταθμάρχη της ΒΕΑ P. D. Antram ημερ. 15 Ιανουαρίου 1968, σχετικά με τον επιβάτη Α. Σολωμού, αναφέρεται μια περίεργη συμπεριφορά του Σολωμού και επιμονή να επιβιβαστεί του μοιραίου αεροπλάνου:
«Φαίνεται ο κ. Σολωμού παρουσιάστηκε στο αεροδρόμιο Αθηνών με απαίτηση να επιβιβαστεί της πτήσης CY 284 δίχως εισιτήριο. Θεωρείστε την επιμονή του κ. Σολομού ως ύποπτη. ΄Ισως να κουβαλούσε εκρηκτικά που ήθελε να παραδώσει το συντομότερο»
Σε αναλυτικότερη έκθεση που στάλθηκε στο Λονδίνο καταγράφτηκε:
« Ο κ. Σολωμού έφθασε στο check-in counter στις 12 Οκτωβρίου 1967 με απαίτηση να ταξιδέψει με την πτήση CY 284 δίχως εισιτήριο. Όταν ρωτήθηκε για το εισιτήριό του είπε ότι έγινε λάθος στο αεροδρόμιο Λευκωσίας και το έχασε. Το προσωπικό εδάφους δεν μπορούσε να τον αφήσει να ταξιδέψει. Του είπαν ότι θα έπαιρνε χρόνο να ξεκαθαρίσει το εισιτήριο του και του προσέφερε να πετάξει με άλλη πτήση. Ο κ. Σολωμού επέμενε ανένδοτα να επιβιβαστεί εκείνης της πτήσης... Τελικά ο υπεύθυνος κ. Κολιανδρής έδωσε οδηγίες να εκδοθεί άλλο εισιτήριο για τον κ. Σολωμού και εστάλη σήμα στην Λευκωσία χρεώνοντας τους για το εισιτήριο...Καθώς γνωρίζω το σήμα εκείνο δεν απαντήθηκε μέχρι σήμερα» (Ημερ έκθεσης 12.1.1968).
Ο κ. Σολωμού είχε στην κατοχή του εισιτήριο στο όνομα Δεσποινίς Ιακωβίδου, το οποίο ισχυρίστηκε του δόθηκε κατά λάθος στο αεροδρόμιο Λευκωσίας. Επίσης είπε ότι ήταν ο προσωπικός οδηγός του Υπ. Εξωτερικών κ. Κυπριανού και έπρεπε να επέστρεφε στην Λευκωσία για καθήκον την ίδια μέρα. Το τηλεγράφημα που στάλθηκε από το αεροδρόμιο Αθηνών προς τις Κυπριακές Αερογραμμές Λευκωσίας και ΔΕΝ απαντήθηκε ήταν:

“NICAPCY NICTOCY
O/B CY 284 MR SOLOMOU TRAVELLING ATH/NIC TKT No. 0602/8798588 ISSUED AGAINST INDEMNITY FORM AS PAP STATED LOST ORIGINAL TKT NIC/ATH/NIC ISSUED CAL T/O NIC 29 or 30 SEPT STOP PAP ALSO STATES HIS TKT MIXED DURING CHECK-IN WORKS AND GIVEN COVER OF TICKET 0482/229985 FAVOUR MISS IACOVIDOU NIC/ATH STOP ATTN NIC TO CY PSE ADV NUMBER OF ORIGNAL TICKET TO SUPPORT FORM OF INDEMNITY

Σημείωση: Μάλλον αδύνατο ένας έμπειρος στα εκρηκτικά όπως ο Α. Σολωμού εν γνώση του να κουβαλούσε τη βόμβα και αν έτσι είχαν όντως τα πράγματα (όπως αναφέρθηκε και σε βρετανικό έγγραφο) τότε ήταν μια καθόλου επαγγελματική απόπειρα. Σημειώνεται ότι ήταν αστυνομικός.

Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης και Γλ. Κληρίδης
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες (Φιλελεύθερος 1.10.2006 Χρύσανθου Χρυσάνθου) από την Αθήνα θα επέστρεφε στην Κύπρο με την ίδια πτήση και το τότε μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης αλλά τη τελευταία στιγμή άλλαξε ιδέα και αποφάσισε να επιστρέψει ατμοπλοικώς. Το ίδιο συνέβη και με τον Γλ. Κληρίδη (πρόεδρος της Βουλής τότε) ο οποίος άλλαξε ιδέα την τελευταία στιγμή λόγω υποχρεώσεων στην βρετανική πρωτεύουσα.

Στόχος: ο Στρατηγό Γεώργιος Γρίβας Διγενής

Σχεδόν απαρχής όλα τα δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου αναφέρουν στα πρωτοσέλιδα και άλλα δημοσιεύματά ότι ο στόχος της βομβιστικής ενέργειας ήταν η δολοφονία του Στρατηγού Γεώργιου Γρίβα Διγενή, αρχηγού τότε της Εθνικής Φρουράς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θεωρείτο βέβαιο ότι ο Στρατηγός θα επέβαινε το μοιραίου αεροπλάνου αλλά τελευταία στιγμή ματαίωσε και έτσι αποφεύχθηκε η δολοφονία του.
Στα αποδεσμευμένα βρετανικά έγγραφα περιλαμβάνεται και μία χειρόγραφη επιστολή κάποιου κατάδικου στις φυλακές Brixton, ονόματι Π. Γεωργιάδη, ημερ. 9 Ιανουαρίου 1968, προς τον πρόεδρο της ΒΕΑ με αντίγραφο και στο Τμήμα Εμπορίου. Ο κ. Veal, επικεφαλής των Ερευνών του Τμήματος Εμπορίου με επιστολή του ημερ. 23 Ιανουαρίου 1968 προς τον Αρχηγό της Μετροπολιτικής Αστυνομίας ζήτησε όπως η τελευταία χειριστεί τις πληροφορίες που έδιδε ο Π. Γεωργιάδη.

Ο Π. Γεωργιάδης στην επιστολή του ονόμασε ως κύριο υπεύθυνο (ή ένα από εκείνους) τον Ανδρέα Αντωνιάδη (Κεραυνό) ο οποίος ζούσε στο Λονδίνο από τότε που τον μετέφεραν οι ΄Αγγλοι κατά την διάρκεια του αγώνος της ΕΟΚΑ 1955-59 για την άμεση προστασία του (κατόπιν παράκλησης της μητέρας του προς τις αποικιακές αρχές τότε) μετά που πρόδωσε όπως λέχθηκε μυστικά της οργάνωσης. (Ο «Κεραυνός» από το 2007 ζεί στο Ντουπάι. Το 2001 ο τότε υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας της Βρετανίας Τζάκ Στρό, επενέβη και διέταξε το διπλωματικό σώμα να πείσει τις γερμανικές αρχές να αφήσουν ελεύθερο τον «Κεραυνό» ο οποίος είχε συλληφθεί καθώς καταζητείτο από τις ελληνικές αρχές για εμπορία ναρκωτικών. Ο «Κεραυνός» υπηρέτησε τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες για δεκαετίες ως πληρωμένος πληροφοριοδότης, και έλαβε μέρος σε εκατοντάδες αποστολές.
http://news.bbc.co.uk/1/hi/uk/6417069.stm ). Ο Π. Γεωργιάδης με υστερόγραφο στην επιστολή του δήλωσε «ήμουν παρόν σε συνάντηση (πριν την έκρηξη στο Κομήτη) όταν υψηλά ιστάμενο στρατιωτικό πρόσωπο ήλθε σ΄αυτή τη χώρα για να συζητήσει σχέδιο για ανατροπή του καθεστώτος» . Ο Γεωργιάδης έγραψε ότι αν ήθελαν να ξεκαθαρίσουν το τρομερό εκείνο συμβάν (αεροπορικό), να τον επισκέπτονταν για να τους πει περισσότερα.

Στις 17 Φεβρουαρίου 1968, η απογευματινή “Evening Standard” έγραψε με τίτλο «Dragnet for Comet killers – disaster plotted in London». «Εκστρατεία για τους δολοφόνους του Κομήτη – Από το Λονδίνο η συνωμοσία για την τραγωδία» και ανέφερε:
« Η αστυνομία πήρε σήμερα σκούπα στην «Μικρή Κύπρο» περιοχή Κάμπτεν Τάουν, αναζητώντας τον άνθρωπο που συνωμότησε για την τραγωδία του Κομήτη.
Νέες πληροφορίες έφθασαν στην Σκότλαντ Γιάρτ... Η Αστυνομία πιστεύει ότι ο στόχος του σχεδίου ήταν η δολοφονία του πρώην αρχηγού της ΕΟΚΑ, Στρατηγού Γρίβα, ο οποίος πίστευαν, λανθασμένα, ότι θα επιβιβαζόταν του αεροπλάνου. Ο Αστυνομικός Επιθεωρητής Πέρσι Μπράουν, ο οποίος μεταφέρθηκε στην Σκότλαντ Γιάρτ από τη θέση του ως επικεφαλής του CID περιοχής Πάττινγτον, έχει ανακαλύψει ότι η συνωμοσία εκκολάφθηκε σε χαρτοπαιχτικό κλάπ του Πάττινγτον... Οι έρευνες εντατικοποιήθηκαν στην περιοχή του Κάμπτεν Τάουν και η αστυνομία έχει επισκεφθεί πολλά κλάπς και καφενεία. Το αεροπλάνο έκανε βουτιά στη θάλασσα όταν εξερράγη βόμβα σ΄αυτό καθώς πετούσε μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου».

Σημείωση: Ο Στρατηγός Γρίβας Διγενής την περίοδο εκείνη δεν είχε καμία ανάμιξη με άλλες καταστάσεις, ήταν νόμιμα Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς.

Αναφορές σε βιβλία
Δύο βιβλία γραμμένα από ανθρώπους που γνώριζαν τον Στρατηγό Γρίβα Διγενή και αναφέρονται στην πτώση του Κομήτη κοντά στο Καστελλόριζο είναι α) Η βιογραφία του Στρατηγού Γρίβα Διγενή τόμος 3ος του συγγραφέα/ερευνητή Λεωνίδα Λεωνίδου, και β) Η Μαρτυρία μου ενώπιον της AD HOC Επιτροπής της Κυπριακής Βουλής δια τον «Φάκελον Κύπρου» Τόμος Α’, του Ελευθέριου Παπαδόπουλου.

Λεωνίδας Λεωνίδου
Ο συγγραφέας Λεωνίδας Λεωνίδου αναφέρεται στην πτώση του μοιραίου αεροπλάνου και παραθέτει πληροφορίες που πήρε από Έκθεση του Δικτύου Αεροπορικής Ασφάλειας www.aviation-safety.net και το περιοδικό Λάνσετ, Μαρτίου 1969 (Lancet, Journal). Οι πληροφορίες συμφωνούν πλήρως με όλα όσα καταγράφονται στους αποδεσμευμένους φακέλους στο Εθνικό Αρχείο που είδαμε. Επιπλέον όμως ο συγγραφέας προσθέτει και ότι έξι χρόνια αργότερα, στενός συνεργάτης του Διγενή του αποκάλυπτε τις εξής πληροφορίες που είχε στο μεταξύ πάρει: « Σας αποκαλύπτω ότι έχω έγκυρες πληροφορίες ότι η πτώσις του «κομήτου» των Κυπριακών Αερογραμμών την 12.10.1967 είχε εσάς ως στόχο. Είναι γνωστόν ότι θα εταξιδεύετε με την πτήσιν εκείνην εξ Αθηνών προς Λευκωσίαν. Εσώθητε διότι, την τελευταίαν στιγμήν, ανεβάλατε το ταξίδι. Είχαν βάλει ωρολογιακή βόμβαν. Την ετοίμασαν έμπιστοι του Υπουργείου Εσωτερικών. Η αναβολή του ταξιδιού σας, που δεν την περίμεναν, και η λανθασμένη επαναρύθμισις της βόμβας, είχε σαν συνέπεια να πέση από έκρηξη το αεροπλάνο και να σκοτωθή ο έμπιστος που είχε αναλάβει την τοποθέτηση, ματαιώνοντας εκείνος την δική του αναχώρηση από την Αθήνα, αν σεις είχατε επιβιβασθή. Τα γνωρίζετε όλα αυτά; Διατί δεν τα γράφουν οι εφημερίδας μας;»
Και προσθέτει ο συγγραφέας, ο οποίος εμπλέκει την δολοφονική εκείνη απόπειρα με τα γεγονότα στην Κύπρο και την άρνηση του Γρίβα να αναμίξει την Εθνική Φρουρά σε ενέργειες εναντίον των Τουρκοκυπρίων: «Αυτές οι συνταρακτικές λεπτομέρειες εμπλέκουν ξανά τον υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου Πολύκαρπο Γιωρκάτζη γιατί η έκρηξη έγινε κάτω από το κάθισμα του Αβραάμ Σολωμού, τότε οδηγού του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Σπύρου Κυπριανού, και ο οποίος δρούσε με εντολές του Γιωρκάτζη. Αν πράγματι στόχος της απόπειρας ήταν ο στρατηγός Γρίβας τότε η χρονική τοποθέτηση του εγχειρήματος αυτού όχι μόνο δεν αποκλείει αλλά μάλλον ενισχύει την άποψη ότι αυτή η δολοφονική απόπειρα εναντίον του Διγενή αποτελούσε μέρος ενός πιο πολύπλοκου και ανατριχιαστικού σχεδίου...».

Ελευθέριος Παπαδόπουλος

Στις σελίδες 534 – 536 ο Ελ. Παπαδόπουλος γράφει τα εξής αποκαλυπτικά: «΄Οταν απεφυλακίσθην, το 1984, ο συναγωνιστής Ανδρέας Παρασκευάς και ο μακαρίτης ιατρός Παντελής Κατλάρης, μου μετέδωσαν επιθυμίαν κάποιου πρώην ανώτατου κρατικού αξιωματούχου, γνωρίζοντος πολλά και για πολλούς, να με συναντήση. Παρ΄όλον ότι δεν έβλεπα να έχουμε να μιλήσουμε δι΄οτιδήποτε κοινού ενδιαφέροντος θέμα, δέχθηκα. Μου είπεν:
« Ευρίσκομαι ένα βήμα προ του τάφου μου. Με κατέβαλε ο καρκίνος. Τον παλεύω, αλλά γνωρίζω ότι δεν θα είμαι νικητής. Σε κάλεσα να σου πω κάποια μυστικά, τα οποία δεν θέλω να τα πάρω μαζί μου. Να έρθης αύριο και να έχεις χαρτί και μαγνητόφωνο. Θα αναφερθώ σε ονόματα και γεγονότα. Θέλω να μου υποσχεθής ότι δεν θα δημοσιοποιήσης όσα σου πω προς του 2015.
΄Οντως, ανεφέρθη εις πρόσωπα και πράγματα. Αρκετά τα εγνώριζα εξ άλλων πηγών. Εν πάση περιπτώσει, όλα σημαντικά. Πολλά τούτων ανατριχιαστικά. Ανεφέρθη και εις την πτώσιν του «κομήτη» παρά το Καστελλόριζον. Μου είπε:
« Τα εκρηκτικά εστάλησαν από τον Πολ. Γιωρκάτζην με ένα κυτίον ωρολογιακών μολυβδοκονδύλων».
Παραλήπτης ήταν ο ..... υπάλληλος της κυπριακής πρεσβείας εις Αθήνας, ο οποίος κατεσκεύασε την βόμβαν.
Παρεδόθη εις τον Α. Σολωμού, οδηγόν του Υπουργού Εξωτερικών Σπ. Κυπριανού, ως πακέτο δια τον Υπουργόν του. Οι δύο αυτοί ουδέν εγνώριζαν.
Η βόμβα ερρυθμίσθη μετά από τηλεφώνημα από την Κύπρον. Επροορίζετο δια τον Διγενή». ... Μετά από ένδεκα ημέρες απεβίωσε...».
Ανακεφαλαίωση
Μετά από 44 ολόκληρα χρόνια μαθαίνουμε μέσω δημοσίων ελεύθερων βρετανικών εγγράφων πολλά που όφειλαν οι ίδιες οι υπηρεσίες του κυπριακού κράτους να δώσουν στην δημοσιότητα. Από το 1968 είχαν στην διάθεσή τους σε πολλαπλά αντίτυπα την βρετανική έκθεση του Τμήματος Εμπορίου, γιατί δεν την έδωσαν στην δημοσιότητα; Γιατί απέκρυψαν από το λαό και τους δύστυχους συγγενείς των θυμάτων την αλήθεια, ότι ήταν βόμβα που δολοφόνησε τους ανθρώπους των και όχι «δυστύχημα»; Μπορεί οι δύο υπόλοιποι φάκελοι της αστυνομικής έρευνας να παραμένουν κλειστοί (ελπίζουμε να τους δούμε πολύ πριν το 2040) αλλά ήδη υπάρχουν αρκετά έγγραφα με στοιχεία στο Βρετανικό Εθνικό Αρχείο... που επιβεβαιώνουν την «στρατιωτικού τύπου, home-made βόμβα» που στόχο είχε τον Στρατηγό Γρίβα Διγενή. Αντιλαμβανόμαστε ότι ο λόγος που δεν αποδεσμεύθηκαν ακόμα εκείνοι οι δύο φάκελοι είναι γιατί το περιεχόμενο τους ίσως να ενοχλήσει κάποιους μάλλον στην Κύπρο. Είναι γνωστό, επίσης, ότι κάποιοι στην Κύπρο είχαν σχέσεις με ξένες μυστικές υπηρεσίες... Μπορεί βέβαια να βγαίνει και το συμπέρασμα ότι ο κύκλος ανθρώπων που ονόμασε ο φυλακισμένος Π. Γεωργιάδης να μην ήσαν οι υπεύθυνοι, αλλά ίσως τελικά να έδωσαν (ή να εξασφάλισαν) σωστές πληροφορίες που τετραγώνισαν τις έρευνες της αστυνομίας....

Έρευνα - Φανούλα Αργυρού(Λονδίνο) και Μιχάλης Μ. Θωμαίδης (Λεμεσός)

Διαβάστε περισσότερα...

Πάλι σε θέση άμυνας

Μετά από χρονικό διάστημα έξι μηνών, γεγονός που από μόνο του λέει πολλά για το πώς προσεγγίζει η ελληνοκυπριακή πλευρά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, συνήλθε την Τρίτη στη Λευκωσία υπό την προεδρία του Δημήτρη Χριστόφια, το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου.
> Η συνεδρία ήταν μαραθώνια, κράτησε τέσσερις ώρες, και τους Ελληνοκυπρίους «εθνοσυμβούλους» απασχόλησε κυρίως η επικείμενη τριμερής συνάντηση του Κυπρίου Προέδρου με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου στις 7 Ιουλίου στη Γενεύη. Μια συνάντηση που ο διεθνής παράγοντας (Ηνωμένα Εθνη, Ευρωπαϊκή Ενωση και όλοι οι εμπλεκόμενοι στο Κυπριακό) περιμένουν πώς και πώς για να δρομολογήσουν εξελίξεις με στόχο την επίλυση του προβλήματος μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2012 όταν η Κύπρος θα κληθεί να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ολοι αυτοί, με προεξάρχοντες τους Ευρωπαίους εταίρους μας, δεν διανοούνται ότι η Κύπρος θα αναλάβει διχοτομημένη τα ηνία της Ενωσης, επιχειρώντας να επιλύσει προβλήματα άλλων, την ίδια ώρα που αυτή θα αντιμετωπίζει το μείζον, που είναι η κατοχή εδάφους της από τα στρατεύματα μιας άλλης χώρας, η οποία είναι μάλιστα υποψήφια και η ίδια για ένταξη. Βλέπουν, λοιπόν, τη συνάντηση της Γενεύης ως μια μεγάλη ευκαιρία για να αρχίσουν να υλοποιούν τους σχεδιασμούς των Ηνωμένων Εθνών στη βάση ενός οδικού χάρτη που θα έχει σαφώς και χρονοδιάγραμμα.

> Μπροστά στο σοβαρό ενδεχόμενο να υπάρξουν καταλυτικές εξελίξεις και πάλι, αυτό που προβληματίζει τον πρόεδρο Χριστόφια και τα πολιτικά κόμματα στη Λευκωσία είναι πώς θα ξεπεράσουμε τη Γενεύη με κάποια ανώδυνα «όχι», χωρίς δηλαδή να χρεωθεί η δική μας πλευρά την ευθύνη για το βέβαιο, όπως μας προδιαθέτουν, ναυάγιο που θα προκύψει. Είναι χαρακτηριστικό το χθεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» για τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Υπό τον κύριο τίτλο «Στη Γενεύη με τρία όχι» η πρώτη σε κυκλοφορία κυπριακή εφημερίδα γράφει ότι τα δεδομένα όπως κατατέθηκαν από τον πρόεδρο Χριστόφια ενώπιον του Εθνικού δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς από την ανάλυση του Προέδρου προκύπτουν τα εξής:
> - Η τουρκική πλευρά ακολουθεί άκρως αρνητική στάση στο τραπέζι των συνομιλιών όπου ουσιαστικά δεν διεξάγεται οποιαδήποτε διαπραγμάτευση.
> - Η συμπεριφορά των εκπροσώπων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών δεν είναι υποβοηθητική. Στο περιουσιακό οι τοποθετήσεις που έγιναν από μέρους των εμπειρογνωμόνων του διεθνούς οργανισμού κινούνται στη λογική των θέσεων της τουρκικής πλευράς, για καταβολή αποζημιώσεων.
> Ο πρόεδρος Χριστόφιας δεν παρέλειψε, βέβαια, να διαβεβαιώσει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ότι στη Γενεύη δεν θα αποδεχθεί την ύπαρξη οποιωνδήποτε χρονοδιαγραμμάτων που θα συνδέονται με την κυπριακή προεδρία της ΕΕ, ούτε επιδιαιτησία, ούτε και σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, αλλά πάει στην ελβετική πόλη για να αναδείξει την αρνητική στάση της τουρκικής πλευράς.
> Καθαρά αμυντική, δηλαδή, θα είναι η στάση του προέδρου Χριστόφια στη συνάντηση με τον ΓΓ και τον Τουρκοκύπριο συνομιλητή του. Με κύριο, όπως προκύπτει, στόχο, την αποτροπή αρνητικών εξελίξεων για τη δική μας πλευρά. Και μετά βλέπουμε... Χωρίς να υπολογίζουμε πως με τη διαρροή του χρόνου απομακρύνεται διαρκώς και η λύση.
> Γιατί, όμως, βρισκόμαστε διαρκώς σε θέση άμυνας λες και εμείς κάναμε την εισβολή στην Κύπρο; Πώς οι πολιτικές μας ηγεσίες κατάφεραν όλα αυτά τα χρόνια να χάσουμε το διπλωματικό προβάδισμα που είχαμε, έναντι των Τούρκων; Η απάντηση είναι απλή: Γιατί δεν έχουμε πολιτικούς με ανάστημα. Δεν διαθέτουμε, πολιτικούς που να βάζουν το εθνικό συμφέρον υπεράνω προσωπικών και κομματικών φιλοδοξιών. Κυβερνούν άνθρωποι που δείχνουν ν' αγαπούν περισσότερο την καρέκλα της εξουσίας από την ίδια την πατρίδα τους.


ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ
Διαβάστε περισσότερα...

Λύση δύο κρατών για την Τουρκία;




Του Ντάνιελ Γκρίνφιλντ*
Φανταστείτε ένα κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο καταπιέζει το ένα πέμπτο του πληθυσμού του. Και τώρα, φανταστείτε την Ε.Ε. να αναγκάζεται να πάρει το μέρος της μίας εκ των δύο πλευρών σε έναν εμφύλιο πόλεμο εντός της Ένωσης στον οποίο, εμφύλιο, η εθνοκάθαρση θα είναι το κύριο στοιχείο. Αυτή είναι η μοίρα που αναμένει την Ε.Ε. εάν δεχθεί την Τουρκία, ως έχει.

Έλλειψη ανοχής

Η τουρκική έλλειψη ανοχής έναντι των εθνικών μειονοτήτων της χώρας οδήγησε στη γενοκτονία των Αρμενίων. Ως επίσης, στη συνεχιζόμενη καταπίεση του κουρδικού της πληθυσμού. Οι τουρκικές φυλακές είναι γεμάτες με Κούρδους πολιτικούς κρατουμένους, μερικοί από τους οποίους δεν έχουν κάνει τίποτα περισσότερο από το να χρησιμοποιήσουν την κουρδική γλώσσα σε λάθος μέρος ή να τραγουδήσουν ένα κουρδικό τραγούδι.

Οι Κούρδοι απάντησαν στην καταπίεση του τουρκικού κράτους με πολιτικό και στρατιωτικό αγώνα. Και παρά τα όσα οι τουρκικές Αρχές λένε στους ευρωπαίους συνομιλητές τους, αυτός ο αγώνας δεν έχει τελειώσει. Οι ίδιες Εκλογές που έδωσαν πρόσφατα στην Κυβέρνηση Ερντογάν μια ακόμη θητεία χάρισαν και μια πολιτική νίκη στους Κούρδους της Τουρκίας.

Στο μεσοδιάστημα, το χάος στο Ιράκ και τη Συρία, ίσως να δημιουργεί το έδαφος για μια μελλοντική ανεξαρτησία των Κούρδων και στις δύο αυτές χώρες. Οι Κούρδοι στο Ιράκ ήδη απολαμβάνουν αυτονομία εν μέρει. Εάν και οι Κούρδοι της Συρίας πετύχουν πλήρη ή μερική αυτονομία, τότε η Τουρκία θα μείνει μόνη της στην ήδη απομονωμένη πολιτική της, της άρνησης των κουρδικών δικαιωμάτων.
Από τις βομβιστικές επιθέσεις των ανταρτών του ΡΚΚ στις πορείες και τον πολιτικό ακτιβισμό στο βόρειο Κουρδιστάν, όλα συνηγορούν σε ένα ξεκάθαρο συμπέρασμα: Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να προχωρήσει η Τουρκία από αυτόν της πολιτικής αυτονομίας στο βόρειο Κουρδιστάν.

Γέμισαν οι φυλακές
Η Κυβέρνηση Ερντογάν γέμισε τις φυλακές της και διεξήγαγε επιχειρήσεις στο δυτικό Κουρδιστάν, σε έδαφος του Ιράκ. Κατηγορήθηκε ακόμη και ότι έκανε χρήση χημικών όπλων ενάντια σε αμάχους. Αλλά η διαιώνιση του κύκλου της βίας από τουρκικής πλευράς δεν έκαμψε την αποφασιστικότητα των Κούρδων της περιοχής να κερδίσουν την ανεξαρτησία τους.

Οι Κούρδοι παραμένουν μια ωρολογιακή βόμβα στο τουρκικό έδαφος. Και κανένας υπεύθυνος Ευρωπαίος ηγέτης δεν μπορεί να αποδεχθεί την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. μέχρις ότου επιλυθεί αυτή η κατάσταση. Η δε μερική άρση των καταπιεστικών πολιτιστικών περιορισμών εις βάρος των Κούρδων δεν αρκεί.

Είναι καιρός να υποχρεωθεί η Κυβέρνηση Ερντογάν να αντιληφθεί πως θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην κατοχή του βορείου Κουρδιστάν και στην ένταξή της στην Ε.Ε. Μετά από μια γενιά μαχών ενάντια στο ΡΚΚ, η Τουρκία δεν είναι πιο κοντά στην κατανίκησή του. Το ΡΚΚ δεν φεύγει, όπως δεν φεύγει ούτε και το όνειρο της κουρδικής ανεξαρτησίας.

Εάν η Κυβέρνηση Ερντογάν επιθυμεί να κρατήσει τα σύνορά της ενόψει του ενδεχομένου ανεξαρτησίας του δυτικού Κουρδιστάν, τότε θα πρέπει να διαπραγματευτεί με αυτούς ακριβώς τους ηγέτες που έριξε στις φυλακές. Μόνο εάν επιτρέψει τη δημιουργία ενός αυτόνομου κουρδικού κράτους εντός των συνόρων του κατεχόμενου βόρειου Κουρδιστάν θα αποκτήσει η Τουρκία ειρήνη και σταθερότητα.

Αποδεχόμενη την κουρδική αυτονομία στο βόρειο Κουρδιστάν (το τουρκικό κομμάτι του Κουρδιστάν) η Τουρκία θα μπορέσει να αποφύγει μια πλήρη εμφύλια σύρραξη η οποία θα οδηγήσει μέρη της επικράτειάς της στην προσάρτηση στο Κουρδιστάν. Και ενώ η Κυβέρνηση Ερντογάν είναι πεπεισμένη πως η Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος θα συνεχίζουν να εθελοτυφλούν στην καταπίεση των Κούρδων από πλευράς της, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως αυτό ακριβώς το στοιχείο θα αλλάξει στην περίπτωση που ξεσπάσει ένας εμφύλιος πόλεμος. Κάτι που σίγουρα θα καταστρέψει την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Αυτονομία ή δύο κράτη

Η αυτονομία ή η λύση δύο κρατών είναι προς το συμφέρον και της ίδιας της Τουρκίας για έναν επιπλέον λόγο: Οι Κούρδοι έχουν πολύ ψηλότερο ποσοστό γεννήσεων από αυτό των Τούρκων. Το διπλάσιο, για την ακρίβεια. Κάτι που σημαίνει πως, εάν η Τουρκία αποτύχει να διαχωριστεί από τη μεγάλη μάζα των Κούρδων, σταδιακά ολόκληρη η Τουρκία θα γίνει Κουρδιστάν.

Οι νεοθωμανιστές στην Κυβέρνηση Ερντογάν μπορεί ακόμη να ονειρεύονται μια επεκτεινόμενη αυτοκρατορία αλλά, ένα έθνος με αυτές τις αντιλήψεις δεν έχει θέση στην Ε.Ε. Και είναι ευθύνη των Ευρωπαίων ηγετών να ξεκαθαρίσουν πως ο Ερντογάν και ο Νταβούτογλου θα πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στον αυτοκρατορισμό και τη δημοκρατία. Και πως η σχέση της Τουρκίας με την Ευρώπη εξαρτάται από την εξεύρεση λύσης στο Κουρδικό, την αναγνώριση και αποκατάσταση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο και την άρση της κατοχής τού βόρειου Κουρδιστάν.

Εάν η Κωνσταντινούπολη πραγματικά επιθυμεί να προχωρήσει μπροστά, είναι καιρός να μπει σε διαδικασία ειρηνευτικών συνομιλιών με στόχο την αναγνώριση των εθνικών και πολιτικών δικαιωμάτων των Κούρδων πολιτών οι οποίοι ζουν στις κατεχόμενες περιοχές του βόρειου Κουρδιστάν. Με την Τουρκία να χρειάζεται ολοένα και περισσότερο τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αυτή η βοήθεια πρέπει να αρχίσει να έρχεται υπό προϋποθέσεις, περιλαμβανομένης της τουρκικής προθυμίας να συμμετάσχει σε μια ειρηνευτική διάσκεψη με τους νόμιμους εκπροσώπους του κουρδικού λαού.

Εάν ο Ερντογάν επιλέξει τη συνέχιση της καταπίεσης των Κούρδων, τότε η Τουρκία θα βρεθεί στη θέση του κράτους - παρία όπως η Μιανμάρ και η Βόρειος Κορέα, ένα κράτος τύπου απαρτχάιντ το οποίο θα καταρρεύσει όταν τα όνειρα του κουρδικού λαού οδηγήσουν σε ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος.

* Ο Ντάνιελ Γκρίνφιλντ είναι συγγραφέας με βάση τη Νέα Υόρκη και σχολιαστής. Σχολιάζει πολιτικά ζητήματα με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα του Πολέμου ενάντια στην Τρομοκρατία και την εντεινόμενη απειλή ενάντια στο Δυτικό Πολιτισμό.

Διαβάστε περισσότερα...

Η Κίνα πούλησε 'πειραγμένα' μικροτσίπ στις ΗΠΑ για να απενεργοποιεί κρυφά πυραύλους της




Το 2010 το αμερικανικό Ναυτικό αγόρασε 59.000 κινέζικα μικροτσίπ για στρατιωτική χρήση μεταξύ άλλων και σε πυραύλους. Σύμφωνα με το Wired τα τσιπ αυτά όχι μόνο ήταν χαμηλής ποιότητας αλλά και είχαν τροποποιηθεί έτσι ώστε να αφήνουν ανοιχτή μία κρυφή πόρτα ώστε να επιτρέπουν την απενεργοποίηση των αμερικανικών πυραύλων πριν αυτοί φτάσουν στο στόχο τους.


Ο έλεγχος των συγκεκριμένων τσιπ είναι εξαιρετικά δύσκολος χωρίς τα αρχικά σχέδια κατασκευής τους και τώρα οι ΗΠΑ πρέπει να στρέψουν πολλά κεφάλαια προς την κατεύθυνση εξειδικευμένων ελέγχων ώστε να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η παρέμβαση και να αποτρέψει επόμενες παρεμβάσεις.

Όσον αφορά στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας, επιφανειακά παραμένουν άψογες αλλά στο παρασκήνιο ο πόλεμος μαίνεται σε πολλά επίπεδα.

XrimaNews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Για λόγους ασφαλείας ματαιώθηκε το ταξίδι του Κιμ Γιονγκ Ιλ στη Ρωσία

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ιλ ματαίωσε επίσκεψή του στη Ρωσία αυτήν την εβδομάδα για λόγους ασφαλείας ύστερα από πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο για το ταξίδι αυτό, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας Κοmmersant.

Οι ρωσικές αρχές του Βλαδιβοστόκ στη ρωσική Άπω Ανατολή, 130 χλμ από τα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, έκαναν προετοιμασίες για την πιθανή επίσκεψη του Βορειοκορεάτη ηγέτη, δήλωσε αυτήν την εβδομάδα τοπικός αξιωματούχος.

Όμως, τα μη ανακοινωθέντα σχέδια για τη συνάντηση του Κιμ με το Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ ματαιώθηκαν την τελευταία στιγμή και το Κρεμλίνο ανακοίνωσε χθες ότι ο Μεντβέντεφ δεν έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον Κιμ.

Η Kommersant επικαλείται πηγές του Κρεμλίνου που δεν κατονομάζει, σύμφωνα με τις οποίες η Πιονγκγιάνγκ είχε ζητήσει συνάντηση με τον Μεντβέντεφ, αλλά ο Κιμ τη ματαίωσε επειδή οι βορειοκορεατικές αρχές ανησυχούν για την ασφάλειά του μετά τις πληροφορίες για το ταξίδι αυτό από τα ΜΜΕ.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για τη συνάντηση αυτή γιατί εκμεταλλευόμαστε κάθε ευκαιρία για επαφές», φέρεται ότι δήλωσε πηγή του Κρεμλίνου.

«Οι πληροφορίες των ΜΜΕ γι΄αυτή τη συνάντηση κορυφής έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αλλαγή των σχεδίων των βορειοκορεατικών αρχών», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η Ρωσία είναι μέλος της ομάδας των έξι χωρών για το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα, οι συνομιλίες των οποίων έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, ωστόσο, σύμφωνα με διπλωμάτες η Μόσχα έχει μικρότερη επιρροή στον Κιμ απ’ ότι η Κίνα.

Ο Κιμ δεν έχει επισκεφθεί τη Ρωσία από το 2002, όταν συναντήθηκε με τον τότε πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Βλαδιβοστόκ. Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης έχει πραγματοποιήσει αρκετά ταξίδια στην Κίνα, το στενότερο σύμμαχο της Βόρειας Κορέας τα τελευταία χρόνια.
Διαβάστε περισσότερα...

Αφγανιστάν: Ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν σκότωσε το ΝΑΤΟ



Οι νατοϊκές δυνάμεις στο Αφγανιστάν ανακοίνωσαν σήμερα πως στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής σκοτώθηκε σημαντικό ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν Χακάνι, που θεωρείται ότι συμμετείχε στην πρόσφατη επίθεση εναντίον ξενοδοχείου της Καμπούλ.

«Ο Ισμαήλ Τζαν, ένας από τους αναπληρωτές διοικητές των Χακάνι στο Αφγανιστάν, ο Χάτζι Μάλι Χαν και πολλοί άλλοι μαχητές των Χακάνι σκοτώθηκαν την Τετάρτη σε αεροπορική επίθεση», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Isaf.
Διαβάστε περισσότερα...

ΙΣΡΑΗΛ: Το Κόσσοβο θα το αναγνωρίσουμε μόνο, αφότου το αναγνωρίσει η Ελλάδα.




Αυτό ήταν το μήνυμα που μετέφερε ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών Avigdor Liberman στον Αλβανό ομόλογό του Edmond Haxhinasto. Ο Ισραηλίτης Υπ.Εξ. ο οποίος βρίσκεται αυτές στις μέρες στα Τίρανα σε ερώτηση Αλβανού δημοσιογράφου αναφορικά με την αναγνώριση του Κοσσόβου από το κράτος του Ισραήλ, απάντησε: «Για το κράτος του Ισραήλ αυτό είναι ένα ευαίσθητο θέμα, αλλά εν συντομία θα ήθελα να πω, ότι εμείς θα αναγνωρίσουμε το Κόσσοβο μόνο αφότου αναγνωριστεί από την Ισπανία την Ελλάδα και την Κύπρο, είναι πολύ λεπτό το θέμα ιδικά στην έκρυθμη γειτονιά μας. Πιστεύω ωστόσο πως αυτά τα ζητήματα μπορούν να λυθούν ειρηνικά».

Η επίσκεψη του Liberman έχει ως στόχο την «υφαρπαγή» της Αλβανικής ψήφου ενάντια στην επερχόμενη αίτηση της Παλαιστίνης για την ένταξή της στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών. Σήμερα έχει προγραμματιστεί και διαδήλωση ΥΠΕΡ της Παλαιστίνης στα Τίρανα, κίνηση στην οποία δεν μας έχουν συνηθίσει οι Αλβανοί πολίτες που φημίζονται για τον φίλο-Αμερικανισμό τους (και των λοιπών συμμαχικών δυνάμεων όπως το Ισραήλ).
http://borioipirotika.blogspot.com/2011/06/blog-post_425.html
Διαβάστε περισσότερα...

Οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας στρέφονται στα social media για να οδηγήσουν





Με ένα θέμα ταμπού βρίσκεται αντιμέτωπη εδώ και ένα μήνα η Σαουδική Αραβία, καθώς οι γυναίκες της χώρας διεκδικούν δυναμικά το δικαίωμά τους να οδηγούν μόνες τους και ελεύθερα.


Η Σαουδική Αραβία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που απαγορεύει στις γυναίκες να οδηγούν. Ωστόσο, ένα βίντεο προκάλεσε ισχυρούς τριγμούς στην καθεστηκυία τάξη των κληρικών και των ανδρών. Η 28χρονη Σολάφα ανέβασε στο Διαδίκτυο ένα βίντεο που τη δείχνει να επιβαίνει σε ένα αυτοκίνητο και να οδηγεί μαζί με έναν φίλο της. Κάτι που για τον υπόλοιπο κόσμο θα ήταν μία βαρετή αλήθεια, για τη Σαουδική Αραβία είναι μία επανάσταση.

Στις 17 Ιουνίου «ανέβηκαν» σε διάφορες ιστοσελίδες δεκάδες βίντεο αντίστοιχα με αυτό της Σολάφα. Όλα τα βίντεο δείχνουν γυναίκες να κάθονται πίσω από το τιμόνι παραβιάζοντας το θρησκευτικό διάταγμα που έχουν επιβάλλει οι μουσουλμάνοι κληρικοί.

Ήταν μία διαμαρτυρία διαφορετικού τύπου, που δεν έχει καμία σχέση με τις μαζικές διαδηλώσεις που είδαμε στις γειτονικές χώρας μέσα στη χρονιά. Πρόκειται για μία εκστρατεία μόλις 50 γυναικών. Το κοινό στοιχείο όμως η χρήση των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης (social media).

Μέσω του Twitter και του Facebook το κίνημα the «Women2Drive»(γυναίκες για την οδήγηση) έδωσε φωνή στις γυναίκες. Ακόμη και μέλη της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας, υποστήριξαν ανοιχτά το σκοπό τους όπως και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον.

Η Σολάφα και οι φίλες της συμμετείχαν στην καμπάνια για να αποδείξουν κάτι πολύ απλό: «Ο φωτογράφος πρέπει να βρίσκεται σε διαφορετικά μέρη ανά πάσα στιγμή» δηλώνει Σολάφα: «Πρέπει να πληρώνω κάθε μήνα 50 δολάρια για να έχω οδηγό, όταν θα μπορούσα να το κάνω μόνη μου». Η Σολάφα μπορεί να έχει την οικονομική δυνατότητα για το παραπάνω κόστος, ωστόσο είναι σημαντικό βάρος για οικογένειες με χαμηλότερα εισοδήματα.

Τα likes σε Twitter, Facebook και Youtube έδωσε τη δυνατότητα στις γυναίκες να προκαλέσουν το καθεστώς πιο εύκολα.

Σε μία πρόσφατη έρευνα από το τη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης στο Ντουμπάι μελετήθηκε ο ρόλος των Social Media στην Αραβική Άνοιξη και διαπιστώθηκε πως οι γυναίκες αποτελούσαν το 32% έως 33,5% των χρηστών του Facebook το πρώτο τρίμηνο του 2011.

Μία μικρή αύξηση αν αναλογιστεί κανείς ότι το 61% των χρηστών του Facebook παγκοσμίως είναι γυναίκες.

Ωστόσο, τα προβλήματα στην καθημερινότητα είναι πιο έντονα για τις γυναίκες στη Σαουδική Αραβία. Οι μισοί απόφοιτοι από τα πανεπιστήμια της χώρας είναι γυναίκες.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας όμως, μόνο το 17% του εργατικού δυναμικού της Σαουδικής Αραβίας είναι γυναίκες. Συγκριτικά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το ποσοστό αυτό φτάνει το 42% και το 50% στο Κατάρ..
Διαβάστε περισσότερα...

Αρνείται το Ιράν τη δοκιμή πυραύλου ικανού να φέρει πυρηνική κεφαλή

Η Τεχεράνη αρνείται τον ισχυρισμό του Λονδίνου ότι δοκίμασε πύραυλο ικανό να φέρει πυρηνική κεφαλή.

Το Ιράν αρνήθηκε σήμερα ότι προχώρησε σε δοκιμή πυραύλου ικανού να φέρει πυρηνική κεφαλή, όπως υποστήριξε η Βρετανία, δήλωσε εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών προς το πρακτορείο Ρόιτερς. «Κανένας από τους πυραύλους που δοκιμάσθηκαν από το Ιράν δεν είναι ικανός να φέρει πυρηνική κεφαλή», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ραμίν Μεχμανπαράστ. Διαβάστε περισσότερα...

Υποψήφια πρόεδρος η Μαρτίν Oμπρί


Διεκδικεί το χρίσμα των Γάλλων Σοσιαλιστών
Ομιλία με αιχμές κατά του «αεικίνητου» Σαρκοζί


ΠΑΡΙΣΙ. Την υποψηφιότητά της για τις προκριματικές εσωκομματικές εκλογές των Γάλλων Σοσιαλιστών, που θα αναδείξουν τον υποψήφιο του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2012, ανακοίνωσε η Μαρτίν Ομπρί, πρώτη γραμματέας του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος. H Ομπρί έλαβε την απόφαση να διεκδικήσει το χρίσμα των Γάλλων Σοσιαλιστών μετά την αποχώρηση του Ντομινίκ Στρος-Καν από την κούρσα για την προεδρία της χώρας, καθώς κατηγορείται για βιασμό εργαζομένης στη Νέα Υόρκη. Ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ εθεωρείτο φαβορί των Σοσιαλιστών, για να κερδίσει την αντιπαράθεση με τον Νικολά Σαρκοζί.

«Ηρεμία, ενότητα»

«Θέλω να ξαναδώσω στη Γαλλία τη δύναμη, την ηρεμία και την ενότητά της», τόνισε η Ομπρί, που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στη Λιλ, πόλη στην οποία είναι από χρόνια δήμαρχος. Η κατάθεση των υποψηφιοτήτων για τις εσωκομματικές εκλογές των Σοσιαλιστών, οι οποίες θα διεξαχθούν σε δύο γύρους, στις 9 και τις 13 Οκτωβρίου, θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 13 Ιουλίου. Μεταξύ των συνυποψηφίων της Ομπρί αναμένεται να είναι ο Φρανσουά Ολάντ, πρώην πρώτος γραμματέας τους κόμματος, και η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, πρώην υποψήφια των Σοσιαλιστών για τις προεδρικές εκλογές του 2007.

Με τις σημαίες της Γαλλίας και της Ε.Ε. να ανεμίζουν σε γαλάζιο φόντο πίσω της, η Ομπρί, με το σύνηθες δωρικό της ύφος, καταφέρθηκε εναντίον της πολιτικής του Σαρκοζί χωρίς ωστόσο να αναφερθεί ούτε μία φορά στο όνομά του. «Δεν μπορείς να κυβερνήσεις τη χώρα όταν διχάζεις τους Γάλλους», είπε και πρόσθεσε ότι «πίσω από τη βιτρίνα της ενεργητικότητας, που συγχέεται με την υπερκινητικότητα, η σημερινή ηγεσία της Γαλλίας ασκεί μια άδικη πολιτική που είναι υπέρ των προνομιούχων», αφήνοντας αιχμές για το στυλ του «αεικίνητου» Σαρκοζί.

Η Ομπρί, κόρη του Ζακ Ντελόρ, πρώην προέδρου της Κομισιόν, δεν ανέλυσε διεξοδικά τις προτάσεις της για τη διακυβέρνηση της Γαλλίας, αλλά αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες της πολιτικής των Γάλλων Σοσιαλιστών «για μια Γαλλία που θα είναι καινοτόμος, ανταγωνιστική και πράσινη». Οι Γάλλοι Σοσιαλιστές, ύστερα από τρεις θητείες στην αντιπολίτευση, προσβλέπουν σε νίκη στις προεδρικές εκλογές του 2012. Η Μαρτίν Ομπρί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, βρίσκεται λίγο πίσω από τον Φρανσουά Ολάντ αλλά προηγείται του Νικολά Σαρκοζί. Στα υπέρ της Ομπρί, που ορισμένοι την αποκαλούν «η Αγκελα Μέρκελ της Γαλλίας», θεωρείται η επιτυχημένη υπουργική θητεία της στο υπουργείο Εργασίας, κατά τη διάρκεια της οποίας καθιερώθηκε το 35ωρο, αλλά και η θητεία της στον δήμο της Λιλ. Ωστόσο η Ομπρί θεωρείται ότι δεν είναι αρκετά χαρισματική και κυρίως ότι δεν επιθυμούσε να διεκδικήσει την προεδρία της χώρας.

Παλαιάς κοπής

Τόσο η Ομπρί όσο και ο Φρανσουά Ολάντ θεωρούνται εκπρόσωποι παλαιάς κοπής της γαλλικής Αριστεράς, με την Ομπρί να έχει πιο αριστερές θέσεις από τον συνυποψήφιό της που εμφανίζεται πιο προσηνής και πιο μετριοπαθής. Οι Γάλλοι Σοσιαλιστές πάντως δεν ξεχνούν ότι ήταν πρώτος γραμματέας των Σοσιαλιστών την περίοδο 1998-2008, που το κόμμα έχασε σε όλες σχεδόν τις εκλογικές αναμετρήσεις. Το 2008, παρότι η πολιτική του σταδιοδρομία εθεωρείτο τελειωμένη, ο Ολάντ αναγεννήθηκε μέσω μιας δυναμικής προσωπικής εκστρατείας.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_100042_29/06/2011_447515
Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Προβλήματα στην ινδική οικονομία



Δυσκολίες στην ανάπτυξη της ινδικής οικονομίας.

Πολλοί Ινδοί είδαν ως εξαιρετικά ειρωνικό γεγονός την αύξηση των τιμών στα καύσιμα την προηγούμενη Παρασκευή, τη στιγμή που οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έπεφταν. Επρόκειτο για μία κίνηση από πλευράς της ινδικής κυβέρνησης η οποία εκτιμάται πως θα αυξήσει τον πληθωρισμό στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ινδίας, όπου οι τιμές χονδρικής έχουν ήδη αυξηθεί κατά 9,1 % - ποσοστό που μάλλον θα ανεβεί κι άλλο.

Ο υψηλός πληθωρισμός πλήττει την ανάπτυξη. Η κυβέρνηση εκτιμά πως η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί, αγγίζοντας το 7,5-8% κατά το οικονομικό έτος που λήγει τον Απρίλιο του 2012, σημειώνοντας πτώση από το 8,5 όπου βρισκόταν το 2010-11.

Οι ξένοι επενδυτές αρχίζουν να γίνονται διστακτικοί να προβούν σε επενδύσεις στην Ινδία, ακόμα και αν πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες και πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες οικονομίες- οι άμεσες ξένες επενδύσεις έχουν πέσει στα 19 δισεκατομμύρια δολάρια από τα 25 το 2009-10. Επίσης, πτώση παρατηρείται και στη βιομηχανική παραγωγή.

Ο πληθωρισμός αποτελεί μία από τις βασικές απειλές προς την ινδική οικονομία. Η αύξησή του συνοδεύεται από υψηλές τιμές στα τρόφιμα, κάτι που πλήττει βαρύτατα τους φτωχούς της χώρας- ένας στους τέσσερις ζει με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα. Επίσης, στην άνοδό του συνεισφέρουν και οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η Ινδία εισάγει το 84% του πετρελαίου της. Η κυβέρνηση λέει πως αναγκάζεται να αυξάνει τις τιμές των καυσίμων στο εσωτερικό λόγω των ολοένα και πιο δαπανηρών εισαγωγών, των απωλειών των κρατικών επιχειρήσεων διύλισης και της αύξησης του ελλείμματος στον προϋπολογισμό.

Για να ελεγχθεί ο πληθωρισμός, στην Ινδία έχει επιβληθεί αυστηρή νομισματική πολιτική, αυξάνοντας τα επιτόκια 10 φορές από το Μάρτιο του 2010. Με το δανεισμό να γίνεται όλο και πιο δύσκολος, οι επενδύσεις επιβραδύνονται.

Η χώρα κατάφερε να αντέξει στην ύφεση του 2008 σε μεγάλο βαθμό επειδή αύξησε τις δαπάνες σε προγράμματα ευημερίας, στα οποία συμπεριλαμβανόταν ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα για αύξηση της απασχόλησης στα χωριά. Πριν την ύφεση, η οικονομία είχε ρυθμό ανάπτυξης 9% επί τέσσερα χρόνια- έπεσε στο 6,5% το 2008-09 και μετά ανέβηκε ξανά στο 8%.

Η κυβέρνηση κατηγορείται πως δεν έχει καταφέρει να ελέγξει τον πληθωρισμό, ενώ την εικόνα της καταστρέφει και μία σειρά σκανδάλων διαφθοράς, ένα εκ των οποίων αφορούσε το χώρο της κινητής τηλεφωνίας- όπου, κατ'επέκτασιν μειώθηκαν οι ξένες επενδύσεις, ακόμα και αν η Ινδία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου.

Σύμφωνα με τους επικριτές της κυβέρνησης, είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να βελτιωθεί η υποδομή της χώρας: σε μεγάλα τμήματα της Ινδίας η παροχή ρεύματος γίνεται με διακοπές, οι δρόμοι είναι σε κακή κατάσταση και η υδροδότηση δεν είναι αξιόπιστη, ενώ επίσης πάσχουν και τα συστήματα υγείας και παιδείας. Ακόμη, σημαντικοί τομείς όπως η γεωργία (που απασχολεί το μισό πληθυσμό της χώρας) και τη βιομηχανία λογισμικού δεν αναπτύσσονται όσο γρήγορα θα έπρεπε- σε μεγάλο βαθμό λόγω της ύφεσης και των επιπτώσεων που είχε στις αγορές της Δύσης.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC
Διαβάστε περισσότερα...

Το ραντεβού με τους εξωγήινους ορίστηκε για τα επόμενα 20 χρόνια

Ρώσοι επιστήμονες αναμένουν η ανθρωπότητα να συναντηθεί με την... εξωγήινη ζωή μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες.

«Η γένεση της ζωής είναι το ίδιο αναπόφευκτη με την δημιουργία των ατόμων...Η ζωή υπάρχει σε άλλους πλανήτες και θα την συναντήσουμε στα επόμενα 20 χρόνια» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφαξ ο Αντρέι Φίνκελσταϊν, διευθυντής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Αστρονομίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Μιλώντας σε διεθνές φόρουμ αφιερωμένο στην αναζήτηση της εξωγήινης ζωής, ο Φίνκελσταϊν είπε ότι το 10% των γνωστών πλανητών που περιστρέφονται γύρω από τους ήλιους στον γαλαξία μας μοιάζουν με την Γη.

Αν μπορεί εκεί να βρεθεί νερό, τότε μπορεί να βρεθεί και ζωή, είπε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι οι εξωγήινοι πιθανότητα θα μοιάζουν με τους ανθρώπους - με δύο χέρια, δύο πόδια και ένα κεφάλι.

«Μπορεί το χρώμα του δέρματός τους να διαφέρει, αλλά και σε εμάς συμβαίνει αυτό», είπε. Διαβάστε περισσότερα...

Συλλήψεις Παλαιστινίων για «σχεδιαζόμενες επιθέσεις» στο Ισραήλ

Μέλη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης συνελήφθησαν από την υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας του Ισραήλ, κατηγορούνται ότι «σχεδίαζαν επιθέσεις».

Η Σιν Μπετ, η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας του Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε περισσότερους από 20 Παλαιστίνιους, μέλη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FPLP) στην Ραμάλα και στην ανατολική Ιερουσαλήμ, τους οποίους κατηγορεί ότι σχεδίαζαν απαγωγές και επιθέσεις.

Σύμφωνα με την Σιν Μπετ, τα άτομα που συνελήφθησαν σχεδίαζαν να απαγάγουν Ισραηλινούς και προσπαθούσαν να βρουν όπλα για να διεξάγουν επιθέσεις.

Οι ακτιβιστές του FPLP σχεδίαζαν να απαγάγουν έναν πλούσιο Παλαιστίνιο, ο οποίος ασχολείται με τα ακίνητα, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τα σχέδιά τους, πρόσθεσε η υπηρεσία.

«Αυτούς τους δύο τελευταίους μήνες, η Σιν Μπετ, ο στρατός και η αστυνομία απέτρεψαν τη δημιουργία ενός στρατιωτικού πυρήνα του FPLP στην περιοχή της Ραμάλας» σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η Σιν Μπετ ανακοίνωσε τα ονόματα πέντε ανδρών, ανάμεσά τους και του φερόμενου ως επικεφαλής της επιχείρησης, του 40χρονου Νάσερ Άμπου Χαντίρ, κάτοικου της ανατολικής Ιερουσαλήμ.
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκίνησαν οι συνομιλίες για την ένταξη της Ισλανδίας στην Ε.Ε.

Ξεκίνησαν σήμερα στις Βρυξέλλες οι συνομιλίες για την ένταξη της Ισλανδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια διαδικασία που το Ρέικιαβικ ελπίζει ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα, μολονότι ενδέχεται να προκληθεί εμπλοκή λόγω του «ευαίσθητου» θέματος της αλιείας.

Η Ισλανδία έχει ανοίξει τα τέσσερα πρώτα κεφάλαια που έχει να διαπραγματευτεί με την ΕΕ και έχει ήδη ολοκληρώσει τα δύο, υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Όσουρ Σκαρφέντινσον, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ούγγρο ομόλογό του, Γιάνος Μαρτόνι (η Ουγγαρία ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο) και τον Επίτροπο Στέφαν Φίλε, ο οποίος είναι αρμόδιος για τη διεύρυνση.

Τα συνολικά 35 κεφάλαια καλύπτουν όλες τις πλευρές του κοινοτικού δικαίου και καθένα από αυτά αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό τομέα (μεταφορές, ενέργεια, νομισματική πολιτική, γεωργία, αλιεία, δικαιοσύνη κ.λπ.). Στόχος των συνομιλιών είναι να επιβεβαιωθεί ότι η εθνική νομοθεσία της υπό ένταξη χώρας είναι σύμφωνη με το κοινοτικό δίκαιο.

«Πρόκειται για μια ιστορική ημέρα για την Ισλανδία», πρόσθεσε ο Σκαρφέντινσον. Διευκρίνισε ότι η χώρα του σκοπεύει να ανοίξει τα μισά κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν την αλιεία και τη γεωργία, μέχρι το τέλος του έτους και τα υπόλοιπα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2012.

Η αλιευτική πολιτική ενδέχεται ωστόσο να αποτελέσει σοβαρό εμπόδιο στην πορεία ένταξης της Ισλανδίας αφού η χώρα έχει συγκρουστεί με την ΕΕ κυρίως για τον αποκαλούμενο «πόλεμο του σκουμπριού», με αφορμή τη μονομερή απόφαση του Ρέικιαβικ να αυξήσει σημαντικά την αναλογία που της αντιστοιχεί.
Διαβάστε περισσότερα...

Η Λιβύη απορρίπτει το διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Καντάφι

Το λιβυκό καθεστώς απορρίπτει το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σε βάρος του Λίβυου ηγέτη Καντάφι.

Η Λιβύη δεν θα αποδεχθεί την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), το οποίο εξέδωσε σήμερα ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, καθώς δεν αναγνωρίζει την αρχή του δικαστηρίου αυτού, δήλωσε ο λίβυος υπουργός Δικαιοσύνης Μοχάμεντ Αλ Καμούντι.

Το ΔΠΔ εξέδωσε σήμερα ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Καντάφι, του γιου του Σάιφ αλ Ισλάμ και του επικεφαλής της υπηρεσίας Πληροφοριών της χώρας Αμπντάλα αλ Σενούσι με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

«Η Λιβύη δεν αποδέχεται τις αποφάσεις του ΔΠΔ, το οποίο είναι ένα όργανο του δυτικού κόσμου για τη δίωξη ηγετών στον Τρίτο Κόσμο», σημείωσε ο λίβυος υπουργός Δικαιοσύνης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Τρίπολη.

«Ο ηγέτης της επανάστασης και ο γιος του δεν κατέχουν κάποια επίσημη θέση στη λιβυκή κυβέρνηση και ως εκ τούτου δεν έχουν καμία σχέση με τους ισχυρισμούς του ΔΠΔ εναντίον τους», προσέθεσε ο Καμούντι.

Η απόφαση αυτή του ΔΠΔ αποτελεί μια «κάλυψη για το ΝΑΤΟ, το οποίο προσπάθησε και αποπειράθηκε ακόμη και να δολοφονήσει τον Καντάφι», προσέθεσε ο Καμούντι, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα του δεν έχει υπογράψει την ιδρυτική συνθήκη του ΔΠΔ και ως εκ τούτου «δεν αποδέχεται τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου» αυτού.
Διαβάστε περισσότερα...

Ρωσία: Κατάσκοπος ένοχος για εσχάτη προδοσία

Στρατιωτικό δικαστήριο της Μόσχας έκρινε ένοχο ερήμην για εσχάτη προδοσία έναν πρώην υπεύθυνο της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών (SVR) που έδωσε τα ονόματα δέκα κατασκόπων στις ΗΠΑ, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφαξ.
Ο στρατιωτικός εισαγγελέας ζήτησε την περασμένη εβδομάδα την 25ετή κάθειρξη του πρώην αξιωματικού των ρωσικών υπηρεσιών, του συνταγματάρχη Αλεξάντρ Ποτίφ, που επίσης κρίθηκε ένοχος για λιποταξία.

Η ποινή αναμένεται να ανακοινωθεί αργότερα από το στρατιωτικό δικαστήριο.
Ο Αλεξάντρ Ποτίφ ήταν υπαρχηγός του τμήματος για την Αμερική της διεύθυνσης «S» (εν υπνώσει δικτύων) της SVR και είχε άμεση πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες για τους εν ενεργεία πράκτορες.
Πηγές στις τάξεις των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών αποκάλυψαν τον περασμένο Νοέμβριο την προδοσία αυτού του πρώην αξιωματούχου τους, που κατάφερε πλήγμα στη Μόσχα με τη σύλληψη στις ΗΠΑ δέκα «εν υπνώσει» πρακτόρων.
Οι πράκτορες αυτοί απελάθηκαν από τις ΗΠΑ και έφθασαν στη Μόσχα στο πλαίσιο ανταλλαγής που παρέπεμπε στην ψυχροπολεμική εποχή.

Μια μεταξύ αυτών, η Ρωσίδα κατάσκοπος Αννα Τσάπμαν που έγινε διάσημη στη χώρα της μετά την απέλασή της, εξετάστηκε επίσης στο πλαίσιο της δίκης αυτής και αναγνώρισε σε μια φωτογραφία τον συνταγματάρχη Ποτίφ ως πρόσωπο που γνώριζε τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ, είπε ο δικαστής.
Ο Αλεξάντρ Ποτίφ αποσκίρτησε λίγο πριν από την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ στις ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2010, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Το Δεκέμβριο ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν, πρώην πράκτορας ο ίδιος των σοβιετικών υπηρεσιών εξωτερικών πληροφοριών, υπηρεσία που τότε ανήκε στην KGB, είχε χαρακτηρίσει «γουρούνι» τον λιποτάκτη λέγοντας ότι θα μετανοήσει «χίλιες φορές» για την προδοσία του.
Πριν διαφύγει, έστειλε ένα μήνυμα στη σύζυγό του για να την ειδοποιήσει ότι δεν θα ξαναγυρίσει. «Μέρι, προσπάθησε να το δεις ψύχραιμα. Δεν φεύγω προσωρινά, αλλά για πάντα. Δεν ήθελα αλλά εξαναγκάστηκα. Θα ξεκινήσω από το μηδέν και θα προσπαθήσω να βοηθήσω τα παιδιά», φέρεται να είχε γράψει σε σύντομο γραπτό του μήνυμα, σύμφωνα με το δικαστήριο.
Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ο συνταγματάρχης Ποτίφ αποκάλυψε στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες τους μηχανισμούς χρηματοδότησης των Ρώσων πρακτόρων και τα μέσα επικοινωνίας τους κατά τα ταξίδια του στο εξωτερικό και σε συναντήσεις στη Μόσχα.
Εφυγε από τη Ρωσία παίρνοντας το τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο Μόσχα-Μινσκ. Μετά, «με πλαστό διαβατήριο με τη βοήθεια των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών πήγε στη Γερμανία και κατόπιν στις ΗΠΑ κρύβεται μέχρι σήμερα».
Ο κάτοχος του ρωσικού διαβατηρίου το οποίο επέτρεψε στον Ποτίφ να διαφύγει με ψεύτικη ταυτότητα, εξετάστηκε από τους δικαστές και είπε ότι ουδέποτε έχασε το διαβατήριό του, αλλά το είχε δώσει στην αμερικανική πρεσβεία για θεώρηση.
Όταν ρωτήθηκε από τις ρωσικές αρχές, η αμερικανική πρεσβεία δεν θέλησε να αποκαλύψει πού βρίσκεται ο Ποτίφ, σύμφωνα με το δικαστήριο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΦΙΜΩΣΗΣ ΤΟΥ Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά δημοσιογράφου του «Εθνους»



Τηλεγράφημα από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία, που υπεκλάπη από το Wikileaks, είχε εισηγηθεί την αποκοπή από κάθε ροή πληροφοριών για τον δημοσιογράφο, επειδή είχε αποκαλύψει ότι ο τουρκικός στρατός χρησιμοποίησε Ελληνες αιχμαλώτους ως πειραματόζωα
Σχέδιο "δημοσιογραφικής εξαφάνισης" του ανταποκριτή του "Εθνους" στην Ουάσιγκτον, Μιχάλη Ιγνατίου, είχε εισηγηθεί η αμερικανική πρεσβεία της Λευκωσίας με εμπιστευτικό τηλεγράφημα που εστάλη στους τότε υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις και Ντόναλντ Ράμσφελντ, και στην DIA (μυστική υπηρεσία του Πενταγώνου).

Το σχέδιο καταγράφεται σε τηλεγράφημα που φέρει ημερομηνία 3 Νοεμβρίου του 2006, και υπογράφει ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία, Ρόναλντ Σλίκερ. Το τηλεγράφημα υπεκλάπη από τον ιστότοπο WikiLeaks και το έφερε στη δημοσιότητα το "Πρώτο Θέμα".
Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη, στις 22 Οκτωβρίου του 2006 η Λευκωσία ξύπνησε συγκλονισμένη από την είδηση του Ιγνατίου ότι ο τουρκικός στρατός προκάλεσε τον θάνατο άγνωστου αριθμού Ελληνοκυπρίων και Ελλήνων κρατουμένων, τους οποίους είχε χρησιμοποιήσει σαν πειραματόζωα, σε εργαστήρια παρασκευής χημικών όπλων, στην Αγκυρα. Η πληροφορία είχε δημοσιευθεί τον Σεπτέμβριο του 2006 στο αμερικανικό εμπιστευτικό περιοδικό "Defense and Foreign Affairs Strategic Policy".
Οπως αναφέρεται, η αποκάλυψη είχε προκαλέσει σάλο στην Κύπρο, πανικό στην Τουρκία και προβληματισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση και οι Ελληνοκύπριοι συνεργάτες της στο νησί θεωρούσαν ότι οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις μπορούσαν να παγώσουν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ.


Οπως προκύπτει από το τηλεγράφημα για το ρεπορτάζ, που δημοσιεύθηκε πρωτοσέλιδα στο "Εθνος της Κυριακής" και στον "Φιλελεύθερο" της Κύπρου και μεταδόθηκε από το Mega Ελλάδας και Κύπρου, ο Αμερικανός πρέσβης έστρεψε τα πυρά του εναντίον του Ιγνατίου, ο οποίος υπέγραφε το αποκαλυπτικό άρθρο με τίτλο "Οι αγνοούμενοι-πειραματόζωα της Τουρκίας". Στο εμπιστευτικό τηλεγράφημά του ο κ. Σλίκερ χαρακτηρίζει τον Ιγνατίου "συνηθισμένο βέλος στα πλευρά μας".
Στο ντοκουμέντο περιέχεται η άποψη μιας προστατευόμενης πηγής (αναφέρεται το όνομά της), η οποία παρουσιάζεται από τον Αμερικανό πρέσβη να υποστηρίζει ψευδώς και χωρίς καμία απόδειξη ότι ο τότε Πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος, όχι μόνο είχε αναθέσει τη δημοσίευση της υπόθεσης στον Ιγνατίου, αλλά κατηύθυνε τον δημοσιογράφο να την αποκαλύψει δύο εβδομάδες πριν από τη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ένταξης της Τουρκίας, με σκοπό να την εκτροχιάσει.
Οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί της προστατευόμενης πηγής ταυτίζονταν με την εκτίμηση της αμερικανικής κυβέρνησης, που υποστήριζε ότι η κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου μεθόδευσε τη δημοσίευση της πληροφορίας πως οι αγνοούμενοι χρησιμοποιήθηκαν από τους Τούρκους σαν πειραματόζωα για να αμαυρωθεί η εικόνα της Τουρκίας και να περιοριστούν οι πιθανότητες ένταξής της στην ΕΕ.

Κανένα στοιχείο
Ο κ. Σλίκερ έγραψε στο τηλεγράφημά του χωρίς να παρουσιάσει κανένα στοιχείο εναντίον του ανταποκριτή μας:
"Αν οι καταγγελίες της κυρίας ΧΧΧΧ αποδειχθούν αληθείς, ο Ιγνατίου είναι πιθανό να έπαιζε τον ρόλο του πρόθυμου συν-συνωμότη, από την στιγμή που ένας αριθμός διαφορετικών συνομιλητών (πηγών) της πρεσβείας αναφέρουν ότι είναι στην τσέπη του Προέδρου".
Ο Αμερικανός πρέσβης εμμέσως απεκάλυψε ότι αριθμός Ελληνοκυπρίων (πολιτικοί, δημοσιογράφοι και καθηγητές) που είχαν σχέση με την πρεσβεία, έβαλαν στο στόχαστρο τον Ιγνατίου. Ο κ. Σλίκερ έγραψε στην κ. Κοντολίζα Ράις και στον κ. Ράμσφελντ ότι "φυσικά δεν είναι έγκλημα η άσκηση κριτικής στην πολιτική των ΗΠΑ στο Κυπριακό, όμως ο δημοσιογραφικός αυτός αστέρας (star snoop) χρησιμοποιεί εναντίον μας την πρόσβαση που του προσφέρουμε" (εννοεί τη διαπίστευση που έχει κάθε δημοσιογράφος, ο οποίος καλύπτει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ).
Ο πρέσβης των ΗΠΑ πρότεινε συγκεκριμένους τρόπους για να αποκοπεί ο Ιγνατίου από τις πηγές πληροφόρησης. Εγραψε: "Αποκόπτοντάς τον πλήρως από τη ροή των πληροφοριών δεν θα επιτύχει και θα στραφεί εναντίον μας (would backfire), όμως οφείλουμε να τον περιορίσουμε γρήγορα".
Σε ένα άλλο τηλεγράφημα, ημερομηνίας 1 Αυγούστου του 2008, ο κ. Σλίκερ ενημερώνει τους προϊσταμένους του για τη συνομιλία του με τον Πρόεδρο της Κύπρου κ. Δημήτρη Χριστόφια, που αφορούσε ένα άλλο κείμενο του Ιγνατίου για τον διορισμό ειδικού συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό.
Ο κ. Σλίκερ έγραψε: "Ο Χριστόφιας, που ήξερε καλά τον Ιγνατίου, υποσχέθηκε ότι θα επικοινωνήσει με τον δημοσιογράφο. Δεν ήταν βέβαιος (σ.σ.: ο κ. Χριστόφιας) τι είχε οδηγήσει τον δημοσιογράφο στην εκστρατεία παραπληροφόρησης".
"Εθνος της Κυριακής"


Δημοσίευση για τα Σκόπια εξοργίζει την κυβέρνηση Μπους
Η δημοσίευση στο "Εθνος της Κυριακής" απόρρητου εγγράφου της Αμερικανίδας πρέσβεως στα Σκόπια εξόργισε την κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους, που έστρεψε τα βέλη της εναντίον του ανταποκριτή του "Εθνους", ο οποίος δεν είχε την παραμικρή σχέση με την υπόθεση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύσκεψη που έγινε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ "έπεσε" η πρόταση να ασκηθεί δίωξη εναντίον του Ιγνατίου για "παραβίαση της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ" (Breach of National Security). Μετά από ενδελεχή έρευνα, ύστερα από πρόταση δύο ανώτερων αξιωματούχων, οι Αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ανταποκριτής του "Εθνους" ήταν αθώος.
Σημειώνεται ότι η διαρροή του εγγράφου προκάλεσε έρευνα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στις πρεσβείες της Αθήνας και των Σκοπίων και σε άλλες υπηρεσίες που είχαν παραλάβει το απόρρητο έγγραφο. Επίσης, μετατέθηκαν υπάλληλοι του αμερικανικού υπουργείου, ενώ ένας ανώτερος αξιωματούχος δέχτηκε επίπληξη για τη φιλική του σχέση με τον Ιγνατίου.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ
-http://www.ethnos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο αιγυπτιακός στρατός σταματάει τα «τεστ παρθενίες» στις γυναίκες που έχουν συλληφθεί

Ο στρατός δεσμεύτηκε να σταματήσει τα «τεστ παρθενίας» στις γυναίκες που συλλαμβάνει, ανακοίνωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Ο αιγυπτιακός στρατός δεσμεύτηκε να μην πραγματοποιεί πλέον «τεστ παρθενίας» στις γυναίκες που συλλαμβάνονται, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

«Ο επικεφαλής των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών δεσμεύτηκε προς τη Διεθνή Αμνηστία ότι ο στρατός δεν θα κάνει πλέον 'τεστ παρθενίας', αφού αιτιολόγησε τη χρήση τους», σημειώνει η Αμνηστία σε ανακοίνωσή της.

Η διεθνής οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Κυριακή ότι το θέμα αυτό έθιξε ο γενικός γραμματέας της, Σαλίλ Σέτι, σε συνάντηση που είχε στο Κάιρο με τον επικεφαλής των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, στρατηγό Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι.

Η Αμνηστία καταδίκασε τα τεστ αυτά που έγιναν σε διαδηλώτριες που συνελήφθησαν από το στρατό μετά τη διαδήλωση στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου στις 9 Μαρτίου, στηριζόμενη σε μαρτυρίες γυναικών που εξαναγκάστηκαν να υποβληθούν σε αυτά.

Σύμφωνα με την οργάνωση, ο αξιωματικός αναγνώρισε ότι «έγιναν τεστ παρθενίας», τα οποία δικαιολόγησε λέγοντας ότι έγιναν «για να προστατευθεί ο στρατός από πιθανές κατηγορίες για βιασμό».
Διαβάστε περισσότερα...

Αποχώρηση των ισλαμιστών από την επιτροπή για την πολιτική μεταρρύθμιση στην Τυνησία

Το ισλαμιστικό κίνημα Ενάχντα αποχωρεί από την Εθνική Επιτροπή για την πολιτική μεταρρύθμιση.

Ο πρόεδρος του ισλαμιστικού κινήματος της Τυνησίας Ενάχντα, Ρασίντ Γανούσι, ανακοίνωσε σήμερα την αποχώρηση του κόμματός του από την Εθνική Επιτροπή για την πολιτική μεταρρύθμιση που έχει επιφορτισθεί να συντάξει το σχέδιο του νέου Συντάγματος στην μετά -Μπεν Άλι εποχή.

«Το κίνημα Ενάχντα είναι υποχρεωμένο να αποχωρήσει οριστικά από την επιτροπή», την οποία ορισμένοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν για να «προωθήσουν τους δικούς τους στόχους», δήλωσε ο κ. Γανούσι κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σημειώνοντας ότι η επιτροπή πιστεύεται ότι έχει μία λαϊκή νομιμοποίηση, ενώ δεν την έχει.

«Ποιοι είστε εσείς που θέλετε να ορίσετε τους βασικούς νόμους για το λαό;» πρόσθεσε ο ηγέτης του Ενάχντα.

Το ισλαμιστικό κίνημα της Τυνησίας είχε ανακοινώσει και τον προηγούμενο μήνα την αποχώρησή του από την επιτροπή λόγω του μη καθορισμού οριστικής ημερομηνίας για την τέλεση των γενικών εκλογών αλλά μετά από την συμφωνία για την ημερομηνία των εκλογών επέστρεψε.
Διαβάστε περισσότερα...

ΗΠΑ: Ο Καντάφι έχει χάσει τη νομιμότητά του

Η έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης από το ΔΠΔ κατά του Μουάμαρ Καντάφι είναι μια ακόμη ένδειξη ότι έχει χάσει τη νομιμότητά του, δηλώνει ο Λευκός Οίκος.

Η έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά του ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι είναι μια ακόμη ένδειξη ότι έχει χάσει τη νομιμότητά του, δήλωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

«Είναι μια ακόμη ένδειξη ότι ο Μουάμαρ Καντάφι έχει απολέσει τη νομιμότητά του», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνει.

Στο μεταξύ, από το Γιοχάνεσμπουργκ ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα δήλωσε ότι είναι «απογοητευμένος» από την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του Καντάφι, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του στο κρατικό ραδιόφωνο SABC.

«Ο πρόεδρος Ζούμα είναι εξαιρετικά απογοητευμένος και ανησυχεί για το ένταλμα σύλληψης, που εξέδωσε το ΔΠΔ κατά του συνταγματάρχη Καντάφι. Είναι πραγματικά λυπηρό το γεγονός ότι, το ΔΠΔ μπόρεσε να πάρει μια τέτοια απόφαση την ώρα που η Αφρικανική Ένωση, μέσω των ad hoc επιτροπών της, έχει κάνει τόσα πολλά», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Ζίζι Κόντουα.

«Νομίζω ότι η πρόοδος, που έχει επιτευχθεί, δείχνει ότι υπάρχει πλέον μια δέσμευση τόσο από την πλευρά των αρχών της Λιβύης με επικεφαλής τον Καντάφι και του CNT (Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο), και ως εκ τούτου αυτή η τελευταία εξέλιξη θα υπονομεύσει πραγματικά (...) το έργο των ad hoc επιτροπών «, πρόσθεσε.
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινά ο εθνικός διάλογος στο Μπαχρέιν για πολιτικές μεταρρυθμίσεις

To δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης θα συμμετάσχει στον εθνικό διάλογο, όμως φοβάται την εθνοτική κρίση.

Ο αρχηγός του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης του Μπαχρέιν δήλωσε ότι το κόμμα του θα συμμετάσχει στον εθνικό διάλογο που αναμένεται να ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα, πρόσθεσε όμως ότι η εθνοτική κρίση είναι αναπόφευκτη αν ο διάλογος δεν οδηγήσει σε πραγματικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Τέσσερις μήνες αφού η σουνιτική κυβέρνηση του Μπαχρέιν κατέστειλε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στις οποίες έπαιρναν μέρος κυρίως σιίτες, ο βασιλιάς Χάμαντ μπιν Ίσα αλ Χαλίφα έχει ορίσει την 1η Ιουλίου ως την ημερομηνία έναρξης του εθνικού διαλόγου στον οποίο θα συζητηθούν οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.

Η αντιπολίτευση έχει επισημάνει ότι μόνο οι βαθιές πολιτικές μεταρρυθμίσεις, και όχι απλώς ο διάλογος, μπορούν να βάλουν τέλος μόνιμα στις κοινωνικές αναταραχές.

«Η κυβέρνηση πρέπει να αναπτύξει προοδευτικές λύσεις. Αυτή η κρίση είναι πολιτική», δήλωσε ο Ράχντι αλ Μουσάουι στο Ρόιτερς. «Χωρίς μόνιμη λύση όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην συνταγματική μοναρχία, η κρίση θα επιστρέψει σε λίγα χρόνια», πρόσθεσε.

Κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως το Ουάαντ, επιθυμούν το κοινοβούλιο να έχει περισσότερες νομοθετικές εξουσίες και να μην αποδυναμώνεται από τη σούρα, το συμβούλιο που διορίζεται από τον βασιλιά.

Η κυβέρνηση του Μπαχρέιν έχει δηλώσει ότι στο διάλογο θα μπορούν να συζητηθούν κάθε είδους πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, όμως η αντιπολίτευση φοβάται ότι το εύρος των θεμάτων θα μειώσει τις πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία για πραγματικό εκδημοκρατισμό.

Όσοι συμμετέχουν στο διάλογο θα στείλουν τις προτάσεις τους για να εγκριθούν από τον βασιλιά αλ Χαλίφα μετά το τέλος των συνομιλιών.

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κερδίσει τους ανθρώπους μπαλώνοντας τις εθνοτικές διαφορές. Οι εθνοτικές διαφορές μπορούν να μας καταστρέψουν. Οι πόλεμοι στον Λίβανο και το Ιράκ μας το έχουν αποδείξει», υπογράμμισε ο Μουσάουι.
Διαβάστε περισσότερα...

Νέες έρευνες για τα εγκλήματα της δικτατορίας στην Ουρουγουάη

Θα ξαναρχίσουν οι έρευνες για τα εγκλήματα της δικτατορίας με απόφαση του προέδρου.

Ο πρόεδρος της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα θα δώσει εντολή να ξανανοίξουν 80 έρευνες για εγκλήματα που διαπράχθησαν κατά την περίοδο της δικτατορίας (1973-85), όπως ανακοίνωσε σήμερα ο γραμματέας της προεδρίας, Αλμπέρτο Μπρέσια, ένα μήνα μετά την άρνηση του κοινοβουλίου να καταργήσει το νόμο που χορηγούσε αμνηστία.

Ο Μουχίκα, πρώην αντάρτης που είχε φυλακιστεί κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, έλαβε την απόφαση αυτή από «ηθικό καθήκον» και προκειμένου να συμμορφωθεί η χώρα «με την απόφαση του Αμερικανικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» που τον Μάρτιο ζήτησε από την Ουρουγουάη να άρει τα εμπόδια στις έρευνες που γίνονται για τους αγνοούμενους, εξήγησε ο Μπρέσια.

Ο Μουχίκα θα υπογράψει το διάταγμα πριν από τα τέλη της εβδομάδας και κατόπιν θα αναλάβει η δικαιοσύνη να φέρει σε πέρας τις έρευνες, διευκρίνισε.

Στις 20 Μαΐου το κοινοβούλιο καταψήφισε την πρόταση για ακύρωση του αμφιλεγόμενου νόμου ο οποίος χορηγούσε αμνηστία, εμποδίζοντας να δικαστούν οι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα της δικτατορίας.

Οι διαφωνούντες, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο πρόεδρος, υποστηρίζουν ότι ο συγκεκριμένος νόμος είχε επικυρωθεί με δύο δημοψηφίσματα, το 1989 και το 2009 και η ακύρωσή του μέσω του κοινοβουλίου θα συνιστούσε περιφρόνηση προς το λαό.

Την περίοδο της δικτατορίας εξαφανίστηκαν στην Ουρουγουάη περίπου 200 άνθρωποι.
Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Δυσπιστία Ουάσιγκτον - Ισλαμαμπάντ

Εργοστάσια «κλείνουν» μόλις οι Αμερικανοί ενημερώσουν το Πακιστάν για την ύπαρξή τους

The New York Times


Για δεύτερη φορά αυτόν τον μήνα, εργοστάσια κατασκευής βομβών στο Πακιστάν εκκενώθηκαν αφότου Αμερικανοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών ενημέρωσαν τις δυνάμεις ασφαλείας του Πακιστάν για την ύπαρξή τους, πυροδοτώντας υποψίες ότι οι Πακιστανοί μοιράζονται αυτές τις πληροφορίες με ισλαμιστές αντάρτες. Αγνωστο παραμένει αν οι εκκενώσεις των εργοστασίων ήταν αποτέλεσμα ακούσιας διαρροής πληροφοριών ή εάν ήταν μέρος ενός σχεδίου.

Η συγκεκριμένη αποκάλυψη ωστόσο ώθησε μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου να κατηγορήσουν το Πακιστάν ότι παίζει διπλό παιχνίδι, βοηθώντας από τη μια πλευρά τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ορισμένες αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις και από την άλλη διατηρώντας σχέσεις με βίαιες εξτρεμιστικές οργανώσεις που δρουν από το έδαφός του. Τα σχόλια των μελών του Κογκρέσου ήταν η πιο πρόσφατη εκδήλωση δυσπιστίας στις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Ισλαμαμπάντ, μετά σειρά οδυνηρών επεισοδίων, όπως η μυστική επιχείρηση των Αμερικανών που είχε ως αποτέλεσμα την εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Ωστόσο -όπως όλα όσα έχουν να κάνουν με το Πακιστάν, την τρομοκρατία και την κατασκοπεία- παραμένει ασαφές πώς και κατά πόσον οι εξτρεμιστές έμαθαν για τις πληροφορίες των Αμερικανών. Οι πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας ενημερώνουν τακτικά τους ηλικιωμένους αρχηγούς των φυλών της περιοχής πριν από τις επιχειρήσεις, με σκοπό να έχουν ειρηνικές σχέσεις μαζί τους, και είναι πιθανόν οι φύλαρχοι με τη σειρά τους να έδωσαν τις πληροφορίες.

Επιστρέφοντας από το Πακιστάν, την περασμένη εβδομάδα, ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Μάικ Ρότζερς εξέφρασε έντονο σκεπτικισμό για το αν οι στρατιωτικές αρχές και οι υπηρεσίες ασφαλείας του Πακιστάν (ΙSI) συνεργάζονται πλήρως με τις ΗΠΑ στην πάταξη των τρομοκρατών στο πακιστανικό έδαφος που συνορεύει με το Αφγανιστάν. «Το Πακιστάν πρέπει να κατανοήσει ότι δεν υπάρχει καλός τρομοκράτης», δήλωσε ο κ. Ρότζερς. «Το Πακιστάν παίζει αυτό το πολύ επικίνδυνο παιχνίδι αποσταθεροποίησης έχοντας στις τάξεις των μυστικών υπηρεσιών και του στρατού στελέχη που πρόσκεινται φιλικά στους Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_26/06/2011_447248
Διαβάστε περισσότερα...

Το καφεστιατόριο Αλ Χαλίλι και η υπακοή του κράτους στο μουφτή Του Χότζα τα καμώματα




Της Άντρης Δανιήλ

Ενώ στα κατεχόμενα οι Αττίλες γκρεμίζουν ξωκλήσια για την ανέγερση ξενοδοχείων, στις ελεύθερες περιοχές διεκδικούν την πλήρη εκκένωση χώρων γύρω από τεμένη.Ο μουφτής του Χαλά Σουλτάν Τεκέ στη Λάρνακα αποφάσισε αυθαίρετα ότι η λειτουργία του Αλ Χαλίλι αποτελούσε ασέβεια, επειδή σέρβιρε αλκοόλ και είχε μουσικήΟ μουφτής, ισχυριζόμενος ότι επρόκειτο το Αλ χαλίλι να λειτουργήσει ως καμπαρέ, διασφάλοσε τη μη λειτουργία του

Στα πρόθυρα οικονομικής καταστροφής βρίσκονται δύο αδέρφια που διαμένουν στη Λάρνακα και καταβάλλουν προσπάθειες από το 2009, να επαναλειτουργήσουν το καφεστιατόριο Αλ Χαλίλι, πιο κάτω από τον Τεκέ στην Αλυκή Λάρνακας. Οι αξιώσεις του Χότζα του τεμένους έβαλαν περισσότερα εμπόδια στην προσπάθεια αυτή των Αντρέα και Κωνσταντίνου Αντρέου, οι οποίοι έβαλαν υποθήκη όλη την περιουσία που είχαν για να αγοράσουν τον αέρα της επιχείρησης και να την ανακαινίσουν, λειτουργώντας τη με τους ίδιους όρους που έθεσε ο Κηδεμόνας Τ/κ Περιουσιών.

Την ώρα που οι Αττίλες στα κατεχόμενα γκρεμίζουν ξωκλήσια όπως αυτό της Αγίας Θέκλης, για να διευκολύνουν την ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων, στις ελεύθερες περιοχές διεκδικούν την πλήρη εκκένωση χώρων γύρω από τεμένη, διεκδικώντας την απόλυτη ησυχία, και τον απόλυτο σεβασμό ως προς τον ιερό χώρο προσευχής και πολιτιστικό μνημείο.

Ο λόγος για το τέμενος Χαλά Σουλτάν Τεκέ στη Λάρνακα, το οποίο ο μουφτής θεωρεί κτήμα του και οι απαιτήσεις και αξιώσεις του δεν έχουν τέλος. Το τέμενος Ουμ Χαράμ αποτελεί εδώ και χρόνια πόλο έλξης για τουρίστες και κυρίως μουσουλμάνους απ' όλο τον κόσμο, που έρχονται να επισκεφθούν το χώρο λατρείας των μουσουλμάνων στην Αλυκή Λάρνακας. Σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από το τέμενος υπάρχει το γνωστό καφεστιατόριο Αλ Χαλίλι, που είναι τουρκοκυπριακή περιουσία, αλλά ήταν υπό τη διαχείριση Ελληνοκυπρίων, κατόπιν σχετικών συμφωνιών με τον Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών. Το εστιατόριο λειτουργούσε για αρκετά χρόνια και εξυπηρετούσε τις ανάγκες τόσο των μουσουλμάνων, όσο και των τουριστών, οι οποίοι συνδύαζαν την επίσκεψή τους στο πολιτιστικό μνημείο με φαγητό και λίγες ώρες ξεκούρασης στο καφεστιατόριο Αλ Χαλίλι, με θέα τον υδροβιότοπο της Αλυκής.

Ξαφνικά πριν από δύο χρόνια, ο μουφτής του τεμένους, που είναι και αντιπρόσωπος του Χότζα της Λεύκας, αποφάσισε αυθαίρετα ότι η λειτουργία του Αλ Χαλίλι αποτελούσε ασέβεια προς το χώρο λατρείας, επειδή σέρβιρε αλκοόλ και είχε μουσική. Ισχυριζόμενος λοιπόν ότι επρόκειτο να λειτουργήσει ως καμπαρέ, κίνησε όλα τα μέσα που διέθετε για να διασφαλίσει τη μη λειτουργία του καφεστιατορίου. Κι ενώ οι εργασίες ανακαίνισης του υποστατικού βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο, με τους διαχειριστές να ξοδεύουν υπέρογκα ποσά για να λειτουργήσει η επιχείρηση, ο Χότζας κατάφερε να τους βάλει λουκέτο. Και για δύο ολόκληρα χρόνια, το καφεστιατόριο αφέθηκε στο έλεος του Θεού, με τα χόρτα να θεριεύουν και να το καλύπτουν, και τους επισκέπτες μουσουλμάνους να το μετατρέπουν ως καταφύγιο, για να καταναλώσουν τα φαγώσιμα που κουβαλούσαν. Είχαν μετατρέψει κυριολεκτικά σε στάβλο το καφεστιατόριο, που άλλοτε έσφυζε από ζωή και ο μουφτής προτίμησε την κατάντια του, αφού δεν κατέστη εφικτό να περάσει στα χέρια του η διαχείριση που διεκδικούσε.

Νομικά κινούνται οι Ε/κ διαχειριστές
Για απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ κάνουν λόγο οι Ελληνοκύπριοι διαχειριστές Αντρέας και Κωσταντίνος Αντρέου, οι οποίοι, αφού πλήρωσαν πέραν των 300 χιλιάδων ευρώ στους προηγούμενους διαχειριστές για αγορά του αέρα της επιχείρησης, ακολούθησαν όλες τις νομότυπες διαδικασίες και είχαν εξασφαλίσει όλες τις άδειες, για την επαναλειτουργία του καφεστιατορίου όπως ήταν. Τα δύο αδέλφια προχώρησαν στην υλοποίηση όλων των υποδείξεων των αρμοδίων φορέων, για την ανακαίνιση του κτιρίου και την επαναλειτουργία του με τους ίδιους όρους, που είχε θέσει ο Κηδεμόνας Τουρκοκυπριακών Περιουσιών. Κι ενώ τα έργα προχωρούσαν, όταν άρχισαν τα τερτίπια του Μουφτή, άρχισαν και οι αρμόδιες υπηρεσίες να πηγαίνουν με τα νερά του, με την αποστολή επιστολών, ότι αρχικά απαγορευόταν η μουσική και η πώληση αλκοόλ.

Το ιστορικό των αδειών
ΣΤΙΣ 10 Σεπτεμβρίου το 2009, εν γνώσει του Κηδεμόνα Τ/κ Περιουσιών, υπογράφηκε η πωλητήρια συμφωνία από τα συμβαλλόμενα μέρη για την αγορά της διαχείρισης του τ/κ υποστατικού, έναντι του ποσού των 320 περίπου χιλιάδων ευρώ.

Στο εν λόγω συμβόλαιο καταγράφονται με λεπτομέρεια όλοι οι όροι χρήσης και εκμετάλλευσης του υποστατικού, ως καφεστιατόριο με άδεια μουσικής και ποτού, όπως λειτουργούσε μέχρι το 2009. Στη συμφωνία που υπεγράφη συνάπτεται και η πολεοδομική άδεια (με αρ. ΠΑ 123/09), που χορηγήθηκε από το Δήμο Λάρνακας και την πολεοδομική Αρχή, η οποία εγκρίνει την αίτηση άδειας που υποβλήθηκε για την ανάπτυξη του υποστατικού, με βάση τα σχέδια που είχαν εγκριθεί και με οποιεσδήποτε τυχόν τροποποιήσεις που δείχνονται πάνω σε αυτά. Καταγράφει, δε, ως ισχύουσα την άδεια λειτουργίας μέχρι τις 28/7/2015.

Στους όρους χορήγησης πολεοδομικής άδειας περιλαμβάνονταν 8 προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων ο πλήρης καθαρισμός του τεμαχίου μετά τις εργασίες ανακαίνισης, η διαμόρφωση χώρου στάθμευσης για 35 αυτοκίνητα, ακόμη και δεντροφύτευση στον υπαίθριο χώρο στη νότια πλευρά του εστιατορίου.


Άλλαξαν άρδην τα δεδομένα

ΤΑ ΔΥΟ αδέρφια ακολούθησαν κατά γράμμα τις υποδείξεις και εφάρμοσαν τους όρους, για να γίνουν δέκτες, μετά από πάροδο μερικών εβδομάδων και συγκεκριμένα στις 13 Δεκεμβρίου, μιας νέας επιστολής από το Υπουργείο Εσωτερικών και τον κλάδο διαχείρισης τ/κ περιουσιών, την οποία και εκαλούντο να υπογράψουν, με τίτλο «το παρόν αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Συμβολαίου» - «Επιπρόσθετοι όροι».

Άλλοι νέοι οκτώ όροι, που άλλαζαν ολοκληρωτικά τα δεδομένα λειτουργίας του υποστατικού, καλούσε τους διαχειριστές να μη χρησιμοποιούν το υποστατικό για κοσμικές εκδηλώσεις, τους απαγόρευαν τη χρήση μουσικής και οινοπνευματωδών ποτών, έθεταν ως ωράριο λειτουργίας μέχρι τα μεσάνυχτα και απαγόρευαν την τοποθέτηση ψησταριάς, γιγαντοοθονών ή κεραιών, καθώς και ντεποζίτων νερού στη στέγη.

Η επιστολή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των διαχειριστών, οι οποίοι μέσω του δικηγόρου τους Μιχάλη Παπαθανασίου (Παπαθανασίου & Παστελλίδης Δ.Ε.Π.Ε.), απάντησαν στις 28 Φεβρουαρίου ότι δεν αποδέχονται τους νέους όρους, καθώς το αίτημα για παραχώρηση του υποστατικού είχε γίνει με σκοπό να συνεχιστεί η επιχείρηση ως είχε, ενώ με τα νέα δεδομένα, κάθε άλλο παρά να συνεχίσουν τη λειτουργία του υποστατικού τούς επιτρεπόταν.

Η απάντηση που έλαβαν στις 29 Απριλίου 2011 ήταν πέρα για πέρα αποκαρδιωτική. Επιστολή και πάλι από το Υπουργείο Εσωτερικών ενημερώνει το νομικό σύμβουλο των δύο αδελφιών ότι, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο αρμόδιο Υπουργείο με όλους τους εμπλεκομένου φορείς, λήφθηκε υπόψη ότι το καφεστιατόριο γειτνιάζει με το τέμενος Χαλά Σουλτάν, το οποίο είναι κηρυγμένο ως αρχαίο μνημείο και καθημερινά το επισκέπτεται μεγάλος αριθμός πολιτών. Αφού, όπως αναφέρει η επιστολή, ζητήθηκαν και οι απόψεις του Τμήματος Αρχαιοτήτων, λήφθηκε η απόφαση να απορριφθεί το αίτημα για επαναλειτουργία και παράλληλα να ακυρώσει την απόφασή του για εκμίσθωση του υποστατικού προς τους πελάτες του. Η επιστολή του υπουργού Εσωτερικών καταλήγει με την παράκληση μέχρι τις 30 Μαΐου 2011, να εκκενώσουν το υποστατικό, διαφορετικά θα ληφθούν μέτρα, τονίζεται, κατά των διαχειριστών.


Σε απόγνωση οι ένοικοι

ΜΕ ΜΙΑ περιουσία που ξόδεψαν για να λειτουργήσουν την επιχείρησή τους, με τα σπίτια και την ακίνητη περιουσία τους σε υποθήκη για να εξασφαλίσουν το χρηματικό ποσό, οι Αντρέας και Κωνσταντίνος Αντρέου βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση και αισθάνονται εξαπατημένοι από το Υπουργείο Εσωτερικών και τον κλάδο διαχείρισης τ/κ περιουσιών, που «τους έκοψαν τα πόδια», σε μια προσπάθεια να ορθοποδήσουν και να λειτουργήσουν το καφεστιατόριο, στο οποίο στηρίζονταν για να ζήσουν τις οικογένειές τους. Δηλώνουν αδικημένοι που εισακούστηκαν τα καμώματα του μουφτή και που οι προσπάθειές τους έπεσαν στο κενό. Σε μια ύστατη προσπάθεια να λειτουργήσουν το καφεστιατόριο, για το οποίο θυσίασαν και χρόνο και χρήμα, απέστειλαν νέα επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη, καλώντας τον να επανεξετάσει τα δεδομένα και να τους επιτρέψει τη λειτουργία της επιχείρησης.

Κλήθηκαν εκ νέου στον Κηδεμόνα
ΑΦΟΥ παρέλαβαν και δεύτερη απαγορευτική απάντηση, κλήθηκαν πριν από δύο βδομάδες, στον κλάδο διαχείρισης τ/κ περιουσιών, όπου τους ζητήθηκαν όλες οι λεπτομέρειες της υποβολής αιτήσεων, καθώς και ο τρόπος σύναψης της πωλητήριας συμφωνίας του τεμαχίου. Η εξέλιξη αυτή ξένισε τα δύο αδέλφια, που παραμένουν στην αβεβαιότητα, γιατί δεν τους δόθηκαν ικανοποιητικές απαντήσεις. Διατύπωσαν έντονα το παράπονό τους στη «Σ», λέγοντας ότι υπάρχουν κι άλλα πολιτιστικά μνημεία στην πόλη της Λάρνακας, όπως η εκκλησία του Αγίου Λαζάρου, αλλά και στην υπόλοιπη Κύπρο και γειτνιάζουν με καφεστιατόρια και μουσικά κέντρα αναψυχής, και δεν θεωρείται ασέβεια. Την ίδια ώρα δηλώνουν αποφασισμένοι να κινήσουν νομικές διαδικασίες εναντίον τόσο του αρμόδιου Υπουργείου, όσο και των προηγούμενων διαχειριστών, σε περίπτωση που δεν τους επιτραπεί η λειτουργία του καφεστιατορίου, να εξασφαλίσουν τουλάχιστον πίσω τα χρήματα που κατέβαλαν και δεν τους επετράπη η συνέχιση της λειτουργίας του Αλ Χαλίλι.
http://www.sigmalive.com/simerini/news/local/395958
Διαβάστε περισσότερα...

Τουρκία-Ιράν: Μια εύθραυστη ισορροπία

Με τις πρόσφατες ενδείξεις από την Τεχεράνη να προκαλούν εκ νέου συναγερμό, οι αξιωματούχοι στην Τουρκία συμφωνούν με τους Δυτικούς ομολόγους τους ότι ένα πυρηνικό Ιράν θα επηρέαζε αρνητικά την ασφάλεια στην περιοχή. Ωστόσο, εξακολουθούν να υφίστανται διαφορές σχετικά με τον καλύτερο τρόπο επίλυσης του προβλήματος.


Ένα πυρηνικό Ιράν "θα μεταβάλλει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή. Η Τουρκία δεν θα ήθελε να συμβεί κάτι τέτοιο αφού θα σήμανε μια ρητή διαφορά ανάμεσα στο Ιράν και την Τουρκία", είπε ο Νουχ Γιλμάζ, διευθυντής του Ιδρύματος Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (SETA), στην Ουάσιγκτον.

Ταυτόχρονα, όμως, η Άγκυρα επιθυμεί διακαώς να διατηρηθεί η σταθερότητα στην περιοχή και διστάζει να ακολουθήσει μια πιεστική διπλωματία. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι κυρώσεις θα επιφέρουν δυσανάλογες επιπτώσεις στην τουρκική οικονομία και δεν κάνουν σχεδόν τίποτα για να μην προχωρήσει η Τεχεράνη με το πυρηνικό του πρόγραμμα -- και ίσως να ενισχύουν τη θέση των σκληροπυρηνικών του ιρανικού καθεστώτος.

"Το συμφέρον της Τουρκίας είναι να έρθει σε επαφή με το Ιράν με σκοπό την μη απόκτηση πυρηνικών όπλων και, συνάμα, να υπερασπίζεται το δικαίωμα του Ιράν να επιδιώξει ένα ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα" εξήγησε ο Γιλμάζ, προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι αντίθετη σε ξένες στρατιωτικές παρεμβάσεις οι οποίες ενδέχεται να διαταράξουν περαιτέρω την περιοχή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, και πολλοί από τους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών, πασχίζουν να πιέσουν το Ιράν να εγκαταλείψει βασικές συνιστώσες του πυρηνικού του προγράμματος, οι οποίες θα συνέβαλαν ενδεχομένως σε ένα πηρηνικό όπλο. Μια βασική πτυχή της στρατηγικής αυτής αφορά στην εφαρμογή μονομερών κυρώσεων από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης, επιδιώκοντας με αυτή την αποκοπή του Ιράν από τους διεθνείς οργανισμούς χρηματοδότησης.
Αντίθετα, η Τουρκία επέλεξε την σταδιακή αντιμετώπιση του προβλήματος μέσω διαπραγματέυσεων που έχουν ως σκοπό την οικοδόμηση εμπιστοσύνης.

"Οι Τούρκοι βασίζονται σε αυτό που πιστεύουν ότι αποτελεί φιλικές σχέσεις και την πολιτική της κυβέρνησης του κυβερνώντος ΑΚΡ που αποβλέπει στη δημιουργία φιλικών σχέσεων με τις γείτονες χώρες" είπε ο Χένρι Μπάρκι, επισκεπτόμενος συνεργάτης του Προγράμματος Καρνέγκι για τη Μέση Ανατολή. "Οι Τούρκοι πιστεύουν ότι η οικονομική ολοκλήρωση βοηθά στο να ξεπεραστούν οι πολιτικές διαφορές".

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλί Μπαμπακάν είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους το 2010 ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις ήταν ελεύθερες "να αποφασίσουν μόνες τους" για το εάν θα πρέπει να τηρήσουν τις μονομερείς κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης, σύμφωνα με τους The Los Angeles Times. Όπως έχουν γράψει οι SETimes, πολλές ιρανικές επιχειρήσεις που βρίσκονται στο προσκήνιο στην Τουρκία δραστηριοποιούνται και στην προμήθεια υλικών και τεχνολογίας διπλής χρήσης.

"Η τουρκική κυβέρνηση, και οι διαμορφωτές γνώμης, δεν είναι μονολιθικοί, όπως δεν είναι και οι Αμερικανοί ομόλογοί τους. Σε γενικές γραμμές όμως οι Τούρκοι φαίνεται να πιστεύουν λιγότερο ότι το Ιράν επιδιώκει στ' αλήθεια την απόκτηση της δυνατότητας πυρινικών όπλων -- κρίση που συμμερίζονται και άλλοι -- και ότι δεν απειλείται και τόσο από την προοπτική ενός Ιράν με δυνατότητα πυρηνικών όπλων ή εξοπλισμένου με πυρηνικά" είπε ο δρ. Φίλιπ Μπλικ, πραγματογνώμονας σε θέματα μη διάδοσης των πυρηνικών και επίκουρος καθηγητής του Ινστιτούτου Monterey.

Στο θέμα των σχέσεων, οι Τούρκοι αξιωματούχοι σπεύδουν να επισημάνουν ότι οι δεσμοί ανάμεσα σε αυτές τις δύο αρχαίες δυνάμεις της περιοχής παραμένουν σχετικά σταθεροί αφότου υπεγράφη η συμφωνία του Κασρ-ι Σιρίν, το 1639, με την οποία οριοθετήθηκαν τα σημερινά σύνορα Τουρκίας-Ιράν. Αφότου έληξε ο Ψυχρός Πόλεμος, οι αμοιβαίες ανησυχίες για την άνοδο του κουρδικού εθνικισμού, καθώς και η αυξανόμενη εξάρτηση της Τουρκίας από τις εισαγωγές φυσικού αερίου, έχουν παγιώσει την εταιρική σχέση.

Ωστόσο, οι Δυτικοί εταίροι της Τουρκίας ακολουθούν διαφορετική πορεία. Σύμφωνα με τον δρ. Στήβεν Κουκ, έμπειρο συνεργάτη για τα Μεσανατολικά του Συμβουλίου Ξένων Σχέσεων, η Δύση "απομακρύνθηκε σταδιακά από την πολιτική της δέσμευσης αναφορικά με το Ιράν, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι μια σκληρότερη πολιτική μπορεί να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες για αλλαγή πορείας στο Ιράν".

Βασικό μέρος της πολιτικής αυτής είναι η οικονομική απομόνωση της ισλαμικής δημοκρατίας προκειμένου να αυξηθεί το κόστος του πυρηνικού της προγράμματος, με την ελπίδα ότι τα κόστη αυτά θα ανάγκαζαν τους αξιωματούχους να επανεξετάσουν τα πλεονεκτήματα ενός τέτοιου προγράμματος.

Κατά τον Κουκ, η Δύση θα "ανησυχούσε λιγότερο για τη δέσμευση της Τουρκίας εάν υπήρχε το αίσθημα ότι η προσέγγιση της Άγκυρας προς το Ιράν δεν θα ήταν τόσο ανοιχτή. Επί το παρόντος, φαίνεται ως δέσμευση χάριν δέσμευσης".

"Ο Μπλικ και ο Κουκ συμφωνούν και οι δύο ότι η οικοδόμηση γεφυρών από μόνη της δεν επαρκεί για τη λύση του σημερινού διπλωματικού αδιεξόδου. Διατείνονται δε ότι η Άγκυρα δεν φαίνεται να έχει κάποιο σχέδιο πέρα από τις διαπραγματεύσεις και τη διπλωματική επαφή.

Παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας και της Δύσης να χαμηλώσουν οι τόνοι του συνεχιζόμενου διπλωματικού αδιεξόδου, το Ιράν παραμένει εριστικό, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού.

Το Ιράν πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα εγκαταστήσει 164 σειρές εξελιγμένων φυγοκεντρητών σε εγκατάσταση εμπλουτισμού στο Φόρντοου, που ήταν πριν κρυφή.

Οι νέοι αυτοί φυγοκεντρητές "θα τριπλασίαζαν μέχρι το τέλος του έτους την παραγωγή από το Ιράν ελαφρώς εμπλουτισμένου ουρανίου σε ποσοστό 19,75%", σύμφωνα με έκθεση των Ντέιβιντ Ολμπράιτ, Πολ Μπράναν και Άντρεα Στρίκερ, η οποία εκπονήθηκε για λογαριασμό του Ινστιτούτου Επιστημών και Διεθνούς Ασφάλειας.

Οι επωνομαζόμενες P5+1 χώρες -- που περιλαμβάνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Ρωσία και την Κίνα -- έχουν ήδη εκδώσει κοινή ανακοίνωση με την οποία καταδικάζουν το Ιράν για τη μη πλήρη συμμόρφωσή του με το IAEA.

Σε πρόσφατη εξέλιξη, που ενίσχυσε περαιτέρω τις ανησυχίες, η ιρανική ιστοσελίδα Gerdab.ir -- όργανο του παντοδύναμου Σώματος Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης -- ανάρτησε εκ νέου μήνυμα του Σεγέντ Αλί Πουρταμπαταμπάι, ενός 30χρονου από το Κομ, ο οποίος διατηρεί δικτυακό ιστολόγιο με την επωνυμία "Kheyrazanonline".

Το άρθρο υπό τον τίτλο "Η Ημέρα που ακολουθεί την Πρώτη Πυρηνική Δοκιμή του Ιράν είναι μια Συνήθης Ημέρα" συζητά τις επιπτώσεις μιας δοκιμής πυρηνικών όπλων από το Ιράν. Το άρθρο είδε το φως της δημοσιότητας λίγο πριν την επίπληξη του Ιράν από την πρόσφατη Έκθεση του Γενικού Διευθυντή του IAEA ότι αποφεύγει τις ερωτήσεις σχετικά με τις πιθανές στρατιωτικές διαστάσεις του πυρηνικού του προγράμματος.
SETimes.com.
Διαβάστε περισσότερα...

Καμπότζη: Στο Δικαστήριο πρώην ηγετικά στελέχη των Κόκκινων Χμερ

Τέσσερα πρώην ηγετικά στελέχη των Κόκκινων Χμερ οδηγούνται στο δικαστήριο.

Αρχίζει σήμερα η ακροαματική διαδικασία των τεσσάρων πρώην ηγετικών στελεχών των Κόκκινων Χμερ, η οποίοι κατηγορούνται για γενοκτονία, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Οι κατηγορούμενοι, των οποίων η δίκη πραγματοποιείται τριάντα χρόνια μετά από τα αιματηρά γεγονότα, θα καταθέτουν έως την ερχόμενη Πέμπτη. Διαβάστε περισσότερα...

Καταγράφοντας τις επιθέσεις του Ασαντ

Σε ένα υποτυπώδες κέντρο ενημέρωσης, 12 αντάρτες ενημερώνουν με εικόνες τη διεθνή κοινή γνώμη

Τhe New York Times


Ο Τζαμίλ Σαέμπ κοιτάζει προσηλωμένος τη γαλάζια οθόνη του φορητού υπολογιστή του, προσπαθώντας να στείλει βίντεο στο Διαδίκτυο, ενώ φτάνουν στα αυτιά του οι ιαχές των αντικυβερνητικών, από τον κοντινό αυτοσχέδιο καταυλισμό προσφύγων. Ο αέρας στο δωμάτιο του τσιμεντένιου κτίσματος που ο ίδιος και οι φίλοι του έχουν μετατρέψει σε κέντρο ενημέρωσης των Σύρων επαναστατών, είναι πηχτός από τον καπνό. Το δάπεδο του δωματίου είναι καλυμμένο με καλώδια, ψηφιακές κάμερες και φορητούς υπολογιστές. Υπάρχουν ελάχιστοι ξένοι που μπορούν να καταθέσουν τη μαρτυρία τους για τη λαϊκή εξέγερση των τελευταίων τριών μηνών στη Συρία, εναντίον του καθεστώτος Ασαντ, που κυβερνά τη χώρα τα τελευταία 40 έτη και το οποίο επιβάλλει σοβαρό περιορισμό στο Ιντερνετ και έχει απαγορεύσει σε ξένους δημοσιογράφους την είσοδο στη χώρα. Για να ενημερωθεί ο πλανήτης για τα τεκταινόμενα στη Συρία, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα βίντεο στο Διαδίκτυο, που αποτυπώνουν τόσο τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις όσο και την καταστολή του καθεστώτος, η οποία, σύμφωνα με τους ακτιβιστές, έχει συνέπεια να σκοτωθούν τουλάχιστον 1.300 άνθρωποι και να φυλακιστούν 10.000.

Πολλά από αυτά τα βίντεο προέρχονται από αυτό το υποτυπώδες κέντρο ενημέρωσης, που βρίσκεται σε ένα λόφο κοντά στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, και στο οποίο ζουν, τρέφονται και κοιμούνται, 12 επαναστάτες που έχουν γίνει πρόσφυγες.

«Προσπαθούμε να καταγράψουμε όλα τα εγκλήματα της κυβέρνησης και να τα δείξουμε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης», λέει ο 34χρονος Σαέμπ, ο οποίος διέφυγε εδώ την περασμένη εβδομάδα, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος επετέθησαν εναντίον της πόλης του, της Τζισρ αλ Σουγκούρ. Οι νεαροί εδώ έχουν επίσης καταγράψει τις μαρτυρίες έξι αξιωματικών του συριακού στρατού που πρόσφατα λιποτάκτησαν και διέφυγαν από τη Συρία. Η αποστολή των νεαρών Σύρων είναι επικίνδυνη και απαιτεί λίγες τεχνικές γνώσεις και πολλή τόλμη. Την περασμένη εβδομάδα, τρεις συνάδελφοί τους εξαφανίστηκαν ενώ κινηματογραφούσαν στρατιωτική επιχείρηση στο χωριό Αλ Σαρμανίγια. «Πρέπει να κρυβόμαστε διότι για τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας είμαστε όλοι τρομοκράτες όπως ο Οσάμα μπιν Λάντεν», λέει ο Σαέμπ.

Τα περισσότερα από τα βίντεο που δημοσιοποιούν, έχουν γυριστεί στην περιοχή τους, τη φτωχή και εγκαταλελειμμένη βορειοδυτική Συρία, καθώς και στους πολύβουους δρόμους του λιμανιού της Λατάκειας. Το έργο τους, το οποίο προβάλλεται μέσω του YouTube και ομάδων του δικτύου κοινωνικής δικτύωσης Facebook, με ονόματα όπως Syrian Revolution, έχει συμβάλει στο να μεταφέρει στον υπόλοιπο κόσμο την ιστορική εξέγερση που συμβαίνει στη χώρα τους.

Το έργο των νεαρών που άρχισε τον περασμένο Μάρτιο έχει προσλάβει μεγάλη σημασία τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καθώς οι συριακές δυνάμεις προελαύνουν στην περιοχή με τανκς, πυροβολικό και επιθετικά ελικόπτερα. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι ακτιβιστές διοχέτευσαν στο YouTube περισσότερα από 250 βίντεο, τα οποία προβλήθηκαν περισσότερες από 220.000 φορές.

Κρυμμένοι πίσω από κλειστά παράθυρα ή σε σκοτεινούς διαδρόμους σε κτίσματα πολιορκημένων πόλεων, οι ακτιβιστές φιλμάρουν τις δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας, ενώ συνεχίζουν την επιχείρηση καταστολής στο αγροτικό βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Οι νεαροί Σύροι (μεταξύ των συγκεκριμένων ακτιβιστών δεν υπάρχει ούτε μία γυναίκα) ανεβάζουν τα βίντεο στο Facebook και το YouTube.

Ο Σαέμπ γλίτωσε από τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Τζισρ αλ Σουγκούρ, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ενας άλλος ακτιβιστής, ο 27χρονος Μοχάμεντ, που δίνει μόνο το μικρό του όνομα φοβούμενος τη σύλληψη, διέφυγε εδώ και αρκετές εβδομάδες από τη Λατάκεια, αφότου εγκατέλειψε τη δουλειά του ως εικονολήπτης στο δίκτυο της κρατικής τηλεόρασης της Συρίας. Στη δουλειά του ασφυκτιούσε, όμως εκεί απέκτησε τα προσόντα για να εξελιχθεί σε ακτιβιστή στον χώρο των μέσων ενημέρωσης. «Τα μέσα ενημέρωσης της Συρίας λένε ψέματα», τονίζει. «Επρεπε να αφήσω τη δουλειά μου, για να προστατεύσων τον λαό της Συρίας», καταλήγει.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_26/06/2011_447244
Διαβάστε περισσότερα...

Αντιφατικές οι πληροφορίες για την υγεία του Τσάβες

Αντιφατικές πληροφορίες για την υγεία του προέδρου Τσάβες, ο οποίος αναρρώνει μετά την εγχείριση στην οποία υποβλήθηκε στην Κούβα.

Η υγεία του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες έγινε το αντικείμενο αντιφατικών δηλώσεων και δημοσιευμάτων το Σάββατο. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Νικολάς Μαδούρο εμφανίστηκε ανήσυχος σε μια τηλεοπτική συνέντευξη η οποία μεταδόθηκε σε εθνικό δίκτυο για την υγεία του προέδρου, που απουσιάζει από τη χώρα του επί σχεδόν τρεις εβδομάδες.

«Η μάχη που δίνει ο πρόεδρος Τσάβες για την υγεία του είναι η μάχη των μαχών, η μάχη για τη ζωή και το άμεσο μέλλον της πατρίδας μας», είπε ο Μαδούρο. «Αυτό είναι όλο που μπορούμε να πούμε στο λαό αυτή τη στιγμή».

Η ισπανόφωνη εφημερίδα El Nuevo Herald, η οποία εκδίδεται στο Μαϊάμι των ΗΠΑ, ανέφερε το Σάββατο, επικαλούμενη πηγές που πρόσκεινται στις αμερικάνικες υπηρεσίες πληροφοριών, πως ο Τσάβες βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. «Κρίσιμη, όχι στα πρόθυρα του θανάτου, αλλά κρίσιμη, μια περίπλοκη κατάσταση», φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα μια πηγή των αμερικάνικων υπηρεσιών πληροφοριών σχολιάζοντας την κατάσταση της υγείας του Τσάβες.

Ο 56χρονος πρόεδρος της Βενεζουέλας υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση πριν από δύο εβδομάδες στην Κούβα όπου αναρρώνει. Σύμφωνα με επίσημες πηγές η εγχείριση έγινε για να αντιμετωπιστεί ένα απόστημα στην πύελο.

Η υπουργός Προεδρίας της Βενεζουέλας Έρικα Φαρίας υπογράμμισε ότι η ανάρρωση του Τσάβες προχωρά όπως αναμενόταν. «Γνωρίζουμε ότι ο πρόεδρος αναρρώνει, με ισχυρή θέληση για ζωή και έντονη ενέργεια», είπε.

Την Παρασκευή ο λογαριασμός του Τσάβες στον ιστότοπο Twitter ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά σε 20 ημέρες, για να μεταδοθεί ένα μήνυμα που ανέφερε «Είμαι εδώ μαζί σας στην διάρκεια των σκληρών μαχών καθημερινά! Ως τη νίκη πάντοτε! Νικάμε! Και θα νικήσουμε!». Δεν είναι σαφές πότε ο Τσάβες θα επιστρέψει στη Βενεζουέλα.

Ο Τσάβες αναχώρησε από το Καράκας την 5η Ιουνίου, πραγματοποιώντας επισκέψεις στη Βραζιλία και στον Ισημερινό προτού φθάσει στην Κούβα. Στο μεσοδιάστημα έδωσε μια τηλεφωνική συνέντευξη στην οποία διαβεβαίωσε ότι είναι «εντελώς υγιής». Φωτογραφήθηκε όρθιος και χαμογελαστός πλάι στο κρεβάτι, στο νοσοκομείο όπου χειρουργήθηκε, μαζί με τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο και τον αδελφό του, πρώην ηγέτη της Κούβας Φιδέλ Κάστρο.

Ως σήμερα δεν έχει εκδοθεί επίσημο ιατρικό ανακοινωθέν για τη σοβαρότητα της επέμβασης ή το αποτέλεσμά της. Ο Τσάβες σχεδιάζει να διεκδικήσει την επανεκλογή του στην προεδρία της λατινοαμερικάνικης χώρας στα τέλη του 2012.
Διαβάστε περισσότερα...

Απών ο Μ. Καντάφι στις συνομιλίες για τη Λιβύη

Ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι συμφώνησε να μη συμμετάσχει στις συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων στη Λιβύη που μαίνονται εδώ και τέσσερις μήνες και πλέον, δήλωσε σήμερα η Επιτροπή Μεσολαβητών της Αφρικανικής Ένωσης για τη Λιβύη.

Η Επιτροπή, που αποτελείται από πέντε αρχηγούς κρατών, ξεκίνησε σήμερα το πρωί τις εργασίες της στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής, με αντικείμενο τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να τερματιστεί ο πόλεμος στη Λιβύη.

Μετά τη λήξη των εργασιών της εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι η Επιτροπή «χαιρετίζει την απόφαση του συνταγματάρχη Καντάφι να μην λάβει μέρος στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων."

Στην ανακοίνωση επαναλαμβάνεται η έκκληση της Αφρικανικής Ένωσης για μία άμεση κατάπαυση του πυρός που θα επιτρέψει τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων.

Ο πρόεδρος της Μαυριτανίας Μοχάμεντ Ουλντ Άμπντελ Αζίζ είναι επικεφαλής της Επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν ακόμη οι πρόεδροι της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα, του Κονγκό Ντένις Σάσου Νγκουέσο, του Μάλι Αμαντού Τουμανί Τουρέ και της Ουγκάντας Γιοουέρι Μουσεβένι.

Η Αφρικανική Ένωση έχει προτείνει ένα «οδικό χάρτη» για τον τερματισμό της κρίσης στη Λιβύη. Το σχέδιο αυτό, που προβλέπει εκεχειρία και μια μεταβατική περίοδο που θα οδηγήσει σε δημοκρατικές εκλογές, το έχει αποδεχτεί ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι αλλά το απορρίπτουν οι εξεγερμένοι.
Διαβάστε περισσότερα...

Η απαγωγή του στρατηγού Κράιπε


Η μυθιστορηματική επιχείρηση κατά του Γερμανού διοικητή των δυνάμεων κατοχής της Κρήτης από τον Πάτρικ Λη Φέρμορ


Ο Πάτρικ Λη Φέρμορ (11 Φεβρουαρίου 1915 - 10 Ιουνίου 2011) έφυγε πρόσφατα, πλήρης ημερών. Ο δρόμος του ήταν μακρύς, «γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις». Επέλεξε την Καρδαμύλη της Μάνης σαν μια από τις Ιθάκες του και έζησε εκεί πολλά ευτυχισμένα χρόνια. Ο «Πάντυ» ήταν η βρετανική εκδοχή του ελληνικού «καλός καγαθός», ένας περιπετειώδης Κέλτης που ανακάλυψε τον κόσμο, όπως οι αρχαίοι πρόγονοί του βαδίζοντας από τη βορειοδυτική στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι θεοί των κελτικών δασών τον προίκισαν με τις αρετές των μυθικών ηρώων. Ηταν ατρόμητος, ωραίος, ταλαντούχος και γενναιόψυχος. Οι εθελοντικές υπηρεσίες του προς τη βρετανική Special Operations Executive κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, περιλαμβάνουν και τη μυθιστορηματική απαγωγή, τον Μάιο του 1944, του Γερμανού στρατηγού Χάινριχ Κράιπε, διοικητή των δυνάμεων κατοχής της Κρήτης. Η επιτυχία του γέμισε όλους τους Συμμάχους με ενθουσιασμό. Ο ίδιος διηγήθηκε αργότερα την περιπέτεια αυτή με τα λόγια που δημοσιεύουμε εδώ σήμερα.Θανος Bερεμης

Του Patrick Leigh Fermor

Τα Ανώγεια, το μεγαλύτερο χωριό στην Κρήτη, ήταν πολύ απομακρυσμένα και απομονωμένα για μια μόνιμη φρουρά. Ψηλά στις βόρειες πλαγιές του Ορους Ιδη, αποτελούν το κλειδί για όσους θέλουν να διασχίσουν αυτόν τον μεγάλο όγκο. Φημισμένα για το ανεξάρτητο πνεύμα τους, την ιδιομορφία τους σε ένδυση και προφορά, ήταν για μας πάντοτε ένα σπουδαίο κρησφύγετο. Την προηγούμενη χρονιά, ο Μάικ Στόκμπριτζ και εγώ είχαμε βαφτίσει την κόρη του γενναίου τοπικού καπετάνιου Στεφανογιάννη Δραμουντάνη και έτσι γίναμε κουμπάροι του. Είχε σκοτωθεί -τον πυροβόλησαν ενώ προσπαθούσε να δραπετεύσει, πηδώντας πάνω από έναν τοίχο με τα χέρια του δεμένα- μετά την περικύκλωση του χωριού από τους Γερμανούς. Αλλά εγώ ήξερα ότι μπορούσαμε να βρούμε όση υποστήριξη χρειαζόμασταν από τους συγγενείς του και τους οπαδούς του, και από τον διάδοχό του στη διοίκηση, τον καπετάν Μιχάλη Ξυλούρη. Εμείς, ο Γιώργης Τυράκης κι εγώ, ανεβαίναμε το βουνό μέχρι τα Ανώγεια όλη τη νύχτα, και όταν φτάσαμε σε εκείνους τους ανεμοδαρμένους βράχους, λουσμένους από το φως της αυγής, φορούσα ακόμη γερμανική στολή...

Η ανάβαση ήταν κοπιώδης -ο στρατηγός είχε δεχτεί ένα άσχημο χτύπημα στο πόδι κατά τη διάρκεια της πάλης στο αυτοκίνητο- αλλά ασφαλής. Τώρα είχαν βρει καταφύγιο σε μια χαράδρα ένα με δύο μίλια μακριά. Τους είχε σταλεί στα κρυφά ένα καλάθι με τρόφιμα και εγώ επρόκειτο να τους συναντήσω αφού θα είχε σκοτεινιάσει, με έναν οδηγό και ένα μουλάρι για τον στρατηγό...

Μία ώρα μετά τη δύση του ήλιου οι δυο ομάδες μας είχαν σμίξει ξανά και ανηφορίζαμε έναν ελικοειδή και απότομο κατσικόδρομο που μόλις διακρινόταν. Πάνω σε ένα μουλάρι ανάμεσά μας, τυλιγμένος, για προστασία από το κρύο, με το φαιοπράσινο πανωφόρι χωροφυλακής του Στρατή, με τον Μανώλη στο πλευρό του, προχωρούσε ο στρατηγός ή μάλλον, ο Θεόφιλος: οι λέξεις «Κράιπε» ή «στρατηγός» ήταν απαγορευμένες ήδη από την Κασταμονίτσα. Ο Μπίλλυ μου είπε ότι είχαν έναν συναγερμό για Γερμανούς στη διάρκεια της ημέρας και είχαν μεταφέρει την κρυψώνα τους. Ισως ο συναγερμός είχε σημάνει επειδή με είδανε από μακριά, από πάνω από τα Ανώγεια, ντυμένο με γερμανική στολή, και τον Γιώργη φανερά οπλισμένο και με στολή εκστρατείας, που δεν ήταν όμως ευδιάκριτη, καθώς ο μαύρος του μπερές ήταν χωμένος στην τσέπη του. Ο στρατηγός, είπαν όλοι, είχε φανεί λογικός και συνεργάσιμος· η μεγαλύτερη έγνοια του -την οποία μου επανέλαβε όταν για πρώτη φορά σταματήσαμε για τσιγάρο στα βράχια- ήταν η απώλεια του Σταυρού του των Ιπποτών του Σιδηρού Σταυρού, ένα παράσημο που φοριέται γύρω από τον λαιμό. Του είπα ότι πιθανόν να βγήκε στην πάλη· ίσως είχε βρεθεί κατά την εκκαθάριση, στην οποία περίπτωση θα φρόντιζα να του επιστραφεί, και με ευχαρίστησε...

Σύντομα ήμασταν στη σπηλιά του Ξυλούρη, τριγυρισμένοι από αντάρτες που μας καλωσόριζαν...

Εκεί, επίσης, βρισκόταν ένα κεφάτο τρίο Αγγλων συναδέλφων. Ο Τζων Χάουσμαν, ένας νεαρός υπολοχαγός στους Κόλπους, ο Τζων Λιούις, με στιβάνια και γένια, και, σαν από θαύμα, ο ασυρματιστής του Τομ Ντάνμπαμπιν και ο ασύρματός του. Είχε πληροφορηθεί, μέσω Καΐρου, για τα μηνύματά μας στον Σάντυ, και ο Τομ είχε στείλει τον σταθμό ασυρμάτου του στο Ορος Ιδη για να μας βοηθήσει. Το πρόβλημα που είχαμε στις επικοινωνίες είχε λυθεί. Με χαρά έγραψα ένα σήμα, κάνοντας γνωστά τα νέα, προτρέποντας σε δράση του BBC και της RAF και ζητώντας ένα πλοίο σε όποιον ορμίσκο βόλευε το Ναυτικό νότια του Ορους Ιδη, αλλά κατά προτίμηση στα Σαχτούρια. Ευτυχώς ένα προγραμματισμένο πλοίο για Κάιρο έφθανε σύντομα· θα μπορούσαμε να περιμένουμε εκεί, να τακτοποιηθούμε με την ησυχία μας, να διασχίσουμε την Ιδη, να ξεγλιστρήσουμε στη θάλασσα, και μετά από εκεί για την Αίγυπτο. Με λίγη τύχη, το BBC θα έπειθε τον εχθρό ότι είχαμε φύγει, περιορίζοντας την αντίδρασή τους σε μία συμβολική επίδειξη δύναμης ή ακόμη και τίποτα.

Ηταν μία μέρα συναντήσεων. Τα κιάλια μας εντόπισαν τρεις φιγούρες να έρχονται από τα ανατολικά: τους δύο Αντώνηδες (Ζωιδάκη και Παπαλεωνίδα) και τον Γρηγόρη Καναράκη, αλλά χωρίς τον οδηγό του αυτοκινήτου. Αρχισα να ανησυχώ. Ολοι μας -δηλαδή η ανασυγκροτημένη ομάδα απαγωγής- πήγαμε παράμερα, ανάμεσα στους ογκόλιθους. «Δεν γινόταν αλλιώς, κύριε Μιχάλη», μου εξήγησε ο Αντώνης Ζωιδάκης, δίνοντάς μου ένα γερμανικό ατομικό βιβλιάριο και μερικές ξεθωριασμένες οικογενειακές φωτογραφίες. Ηταν πολύ αναστατωμένος. Τον Χανς, τον οδηγό, τον είχαν αφήσει μισοαναίσθητο, τον φουκαρά. Μπορούσε να περπατήσει μόνο με την ταχύτητα χελώνας. Σχεδόν τον κουβάλησαν διά μέσου της πεδιάδας μέχρι τους ανατολικούς πρόποδες· μετά, το απόγευμα, ξεκίνησε το ανθρωποκυνηγητό: άνδρες του μηχανοκίνητου πεζικού είχαν κατέβει από τα οχήματά τους σε όλα τα χωριά γύρω από τις ανατολικές πλαγιές των βουνών και άρχιζαν να ανεβαίνουν τη λοφοπλαγιά σε ανοιχτό σχηματισμό. Αν άφηναν πίσω τους τον οδηγό και τον πρόφταιναν οι Γερμανοί, όλο το σχέδιο, και το παραμύθι περί συμμετοχής μη ντόπιων, θα ξεσκεπαζόταν· ολόκληρη η περιοχή θα ερημωνόταν από τις φλόγες και τις σφαγές· αν έμεναν μαζί του, οι ίδιοι θα συλλαμβάνονταν. Απέμενε μονάχα ένα πράγμα· ο εχθρός βρισκόταν πολύ κοντά για να διακινδυνεύσουν τον κρότο ενός όπλου· πώς τότε; Ο Αντώνης έγειρε επίμονα μπροστά, έβαλε το ένα χέρι στη φιλντισένια λαβή του κρητικού του μαχαιριού με το ασημένιο θηκάρι και, με το πλάι του άλλου του χεριού, έκανε μία σφοδρή κοψιά στον αέρα. «Τον εξαφνιάσαμε. Σε μια στιγμή». «Δεν κατάλαβε τίποτα», είπε ένας από τους άλλους. Υπήρχε μια βαθιά σχισμή πρόχειρη και πολλές πέτρες· δεν θα τον έβρισκαν ποτέ. «Κρίμας. Φαινότανε καλός άνθρωπος, κι ας ήτανε Γερμανός»...

Ο αγγελιοφόρος έφερε νέα για κινήσεις στρατευμάτων στο Τυμπάκι, στις Μέλαμπες, στο Σπήλι και στους Αρμένους· στήλες σκόνης κατευθύνονταν προς το Ορος Ιδη από το γεμάτο φρουρές σεληνιακό τοπίο της Μεσαράς· αναγνωριστικά αεροσκάφη διασκορπίζονταν πάνω από τους νότιους πρόποδες. Ενας δρομέας από τα Ανώγεια έφερε αναφορές για πανομοιότυπες κινήσεις του εχθρού στα βόρεια: φορτηγά ξεφόρτωναν πεζικό σε όλους τους πρόποδες προς τα δυτικά, μέχρι τη σπουδαία Μονή Αρκαδίου (ένα περιβόητο λημέρι όλων των φίλων μας μέχρι που προδόθηκε), όπου τα γερμανικά στρατεύματα είχαν βομβαρδίσει τον ηγούμενο Διονύσιο και τους μοναχούς του με την ίδια ερώτηση που ρωτούσαν παντού: «Πού είναι ο στρατηγός Κράιπε;». Ομως μέχρι στιγμής, και αντίθετα από το αναμενόμενο, σημειώθηκε ελάχιστη βία, λίγες συλλήψεις, κανένας πυροβολισμός. Υπήρχε μια αχτίδα ελπίδας, την οποία απέδωσα στο γράμμα που είχα αφήσει για τις γερμανικές αρχές, το οποίο έλεγε ότι αυτόν τον Βρετανό κομάντο τον οδηγούσαν Ελληνες τακτικοί στρατιώτες που υπηρετούσαν στη Μέση Ανατολή...

Για τον στρατηγό, το να φάει ψωμί με τον καπετάν Μιχάλη και τους άνδρες του κι εμάς, θα πρέπει να φάνηκε πολύ παράξενο: τα πολλά σταυροκοπήματα προτού ριχτούμε στο φαΐ και μετά το τσούγκρισμα των ποτηριών με τις συνήθεις προπόσεις της Αντίστασης. «Νίκη!», «Λευτεριά!», «Η Παναγιά μαζί μας!», «Να ξεσκουριάζη τα όπλα μας!», «Να πεθάνομε αντρόπιαστοι!». Ο Μιχάλης κι η παρέα του ήταν σχολαστικά ευγενικοί· αλλά το βρήκαν δύσκολο να τραβήξουν το βλέμμα τους από το περίεργο έπαθλό μας.

Δύο μέρες αργότερα, καθώς δεν υπήρχαν αρκετά καλύμματα, ο Μπίλλυ, ο στρατηγός κι εγώ καταλήξαμε, όχι για τελευταία φορά, να κοιμόμαστε και οι τρεις μας κάτω από την ίδια κουβέρτα, με τον Μανώλη στη μία πλευρά και τον Γιώργη στην άλλη, να περιποιούνται τα Marlin τους και να κοιμούνται με βάρδιες.

Ξυπνήσαμε στα βράχια, ακριβώς τη στιγμή που μια εκτυφλωτική αυγή ξημέρωνε πάνω από την κορυφογραμμή του Ορους Ιδη, το οποίο επί δύο μέρες πασχίζαμε να διασχίσουμε. Και οι τρεις μας καπνίζαμε ξαπλωμένοι χωρίς να μιλάμε, όταν ο στρατηγός, μιλώντας πιο πολύ στον εαυτό του, είπε αργά:

«Vides ut alta stet nive candidum

Soracte...»

Ημουν τυχερός. Είναι η πρώτη γραμμή μίας από τις λίγες ωδές του Ορατίου που ξέρω απέξω (Ad Thaliarchum). Αρχισα να απαγγέλλω από εκεί που είχε σταματήσει:

«... Nec iam sustineant onus

Silvae laborantes, geluque

Flumina constiterint acuto»

και συνέχισα, με τις πέντε στροφές που είχαν απομείνει, μέχρι το τέλος.

Τα γαλάζια μάτια του στρατηγού σταμάτησαν να κοιτούν τη βουνοκορφή και στράφηκαν στα δικά μου - και όταν τελείωσα, μετά από μια μακρά σιωπή, είπε: «Ach so, Herr Major!». Ηταν πολύ παράξενο. «Ja, Herr General». Λες και, για μια παρατεταμένη στιγμή, ο πόλεμος είχε πάψει να υπάρχει. Είχαμε πιει και οι δύο από τις ίδιες πηγές πριν από πολύ καιρό· και τα πράγματα μεταξύ μας θα ήταν διαφορετικά για το υπόλοιπο του χρόνου μας μαζί.

Το κείμενο αποτελούν αποσπάσματα από το «Abducting a General», μία προσωπική αφήγηση για την Επιχείρηση Κράιπε, την οποία ο Patrick Leigh Fermor έγραψε κατά παράκληση του Αυτοκρατορικού Πολεμικού Μουσείου το 1969.

Επιμέλεια - Mετάφραση: Στέφανος Xελιδονης
Διαβάστε περισσότερα...