Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Ο Κούρδος Κυβερνήτης του Κιρκούκ προτρέπει τα αμερικανικά στρατεύματα να παραμείνουν ΓΠΕ (AFP)



Κιρκούκ - Ο Κούρδος Κυβερνήτης της πλούσιας σε πετρέλαιο επαρχίας του Κιρκούκ δήλωσε την Τετάρτη ότι ήταν σημαντικό να επεκταθεί η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο Ιράκ για να αποφευχθεί η επιστροφή στην σεκταριστική βία.
Αυτή η ξεκάθαρη θέση, αρκετά σπάνια, έρχεται την ώρα που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ασκούν πίεση στους Ιρακινούς ομολόγους τους να αποφασίσουν γρήγορα αν θέλουν να διατηρήσουν αμερικανικές μονάδες στην χώρα, για τις οποίες η μόνιμη αποχώρηση έχει προγραμματιστεί για το τέλος του χρόνου.

«Η διατήρηση των αμερικανικών στρατευμάτων είναι σημαντική για την προστασία των ουρανών και των συνόρων του Ιράκ και την προάσπιση της εσωτερικής ασφάλειας, γιατί βλέπουμε μια αύξηση της βίας και φοβόμαστε την επιστροφή στην σεκταριστική θρησκευτική βία», τόνισε σε συνέντευξή του ο Nejmeddine Karim στο ΓΠΕ (AFP).
«Η κατάσταση της ασφάλειας θα εκραγεί εάν οι δυνάμεις των ΗΠΑ αποσύρονται τώρα», δήλωσε ο Καρίμ, ο οποίος εξελέγη φέτος επικεφαλής της επαρχίας και ο οποίος ηγείται επίσης της επιτροπής ασφάλειας στο Κυβερνείο.
Το Κιρκούκ, στα βόρεια της Βαγδάτης, βρίσκεται στην καρδιά μιας διαφοράς μεταξύ της ιρακινής κεντρικής κυβέρνησης και των αρχών του Κουρδιστάν, οι οποίοι τo διεκδικούν ως αναπόσπαστο μέρος της αυτόνομης περιοχής τους.
Αυτή η κατάσταση αποτελεί σημαντική απειλή κατά της σταθερότητας του Ιράκ.
Περίπου 45.000 Αμερικανοί στρατιώτες εξακολουθούν να σταθμεύουν στο Ιράκ. Από αυτούς, σχεδόν 1.200 συμμετέχουν σε περιπολίες και ελέγχους μαζί με Ιρακινούς στρατιώτες και τις κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας στο Κιρκούκ και σε άλλες αμφισβητούμενες περιοχές.

«Η αμερικανική παρουσία είναι πολύ σημαντική για τις επίμαχες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Κιρκούκ», δήλωσε ο Καρίμ, νευρολόγος ο οποίος έζησε και άσκησε το επάγγελμα του πολλά χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από την επιστροφή του πέρυσι στο Ιράκ.
Η αιματηρή σεκταριστική θρησκευτική βία αιμάτωσε το Ιράκ το 2006 και το 2007, αφήνοντας δεκάδες χιλιάδες νεκρούς. Αν και η κατάσταση έχει βελτιωθεί, βομβιστικές επιθέσεις και απαγωγές είναι ακόμη πολύ συχνές.

Πηγή μας 15.06.2011
http://infognomonpolitics.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.