Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Αποχωρούν και οι Γάλλοι από το Αφγανιστάν


Σε σταδιακή αποχώρηση και σε αναλογία με αυτή των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν θα προχωρήσει η Γαλλία.

Η Γαλλία θα προχωρήσει σε «σταδιακή αποχώρηση» των δυνάμεών της στο Αφγανιστάν «σε αναλογία και με παρόμοιο χρονοδιάγραμμα με αυτό της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων», ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία.

Η ανακοίνωση αυτή ακολουθεί τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ότι μέχρι το καλοκαίρι του 2012 θα έχει αποχωρήσει το ένα τρίτο των αμερικανικών δυνάμεων -33.000 στρατιώτες- από το Αφγανιστάν.

Πριν από την ομιλία του ο Ομπάμα είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του Νικολά Σαρκοζί «για να συζητήσουν την κοινή τους δέσμευση στο Αφγανιστάν», διευκρινίζεται στη γαλλική ανακοίνωση.

Ο Σαρκοζί «υπογράμμισε ότι η Γαλλία συμφωνεί με τις αναλύσεις και τους στόχους των ΗΠΑ και πως είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την απόφαση του πρόεδρου Ομπάμα», προσθέτει η ίδια πηγή.

Μετά τη συνομιλία του με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Σαρκοζί επιβεβαίωσε ότι η Γαλλία θα διατηρήσει την δέσμευσή της με τους συμμάχους της ότι θα παραμείνει στο πλευρό του αφγανικού λαού ώστε να ολοκληρώσει την διαδικασία μετάβασης.

«Με δεδομένη την πρόοδο που έχει σημειωθεί, η Γαλλία θα προχωρήσει σε μια σταδιακή αποχώρηση των στρατευμάτων της από το Αφγανιστάν, σε αναλογία και με ένα χρονοδιάγραμμα παρόμοιο με αυτό της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων, σε συνεννόηση με τους συμμάχους της και με τις αφγανικές αρχές», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σήμερα στο Αφγανιστάν υπηρετούν τέσσερις χιλιάδες Γάλλοι στρατιώτες.

1 σχόλιο:

  1. Μετά την αποχώρηση των Αμερικανών (λίγο πριν από μία αποχώρηση τύπου "Βιετνάμ") αλλά και των υπολοίπων συμμάχων τους του ΝΑΤΟϊκού μπλόκ, πιστεύει κανείς ότι η Κυβέρνηση του Χαμίντ Καρζάι θα κρατηθεί στην εξουσία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.