Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Ο αρχηγός των Λίβυων αντικαθεστωτικών θα επισκεφτεί την Κίνα

Ο ηγέτης των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη Μαχμούντ Τζιμπρίλ θα πραγματοποιήσει αυτήν την εβδομάδα επίσκεψη δύο ημερών στην Κίνα, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, διευκρινίζοντας πως ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου θα φτάσει στην Κίνα αύριο Τρίτη.

Ο Τζιμπρίλ βρισκόταν την Παρασκευή στη Νάπολη, αφού τις προηγούμενες εβδομάδες είχε επαφές με στόχο την επίσημη αναγνώριση του συμβουλίου και την οικονομική του υποστήριξη από άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία.

Η κινεζική κυβέρνηση, η οποία θεωρεί την κατάπαυση του πυρός στην Λιβύη ως «απόλυτη προτεραιότητα» ανακοίνωσε πρόσφατα πως έχει επαφές και με τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε τις τελευταίες ημέρες πολλές συναντήσεις ανάμεσα σε Κινέζους διπλωμάτες και εκπροσώπους του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου. Επίσης στις αρχές Ιουνίου ο λίβυος υπουργός Εξωτερικών Αμπντελάτι αλ-Ομπέιντι επισκέφτηκε την Κίνα.

Η Κίνα έχει σημαντικά οικονομικά συμφέροντα στη Λιβύη, απ' όπου απομακρύνθηκαν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο περίπου 36.000 Κινέζοι που εργάζονταν στους τομείς των κατασκευών, των σιδηροδρόμων και των τηλεπικοινωνιών.

Οι επαφές του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης με την Κίνα αποτελούν μια διπλωματική επιτυχία για τους αντικαθεστωτικούς, αφού το Πεκίνο αποφεύγει συνήθως κάθε ανάμειξη στα εσωτερικά άλλων χωρών.

Μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με δικαίωμα βέτο, η Κίνα απείχε της ψηφοφορίας τον Μάρτιο που άνοιξε το δρόμο για τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Λιβύης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.