Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Χρονοδιάγραμμα από τον Ομπάμα για Αφγανιστάν


Ο πρόεδρος ανακοινώνει το σχέδιο αποχώρησης των Αμερικανών


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ευρύ φάσμα συνεπειών προβλέπεται να έχει για το μέλλον της αμερικανικής ανάμειξης στο Αφγανιστάν, όπως και για τις ταραχώδεις σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Ισλαμαμπάντ, το πολυαναμενόμενο χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των Αμερικανών στρατιωτών από τα αφγανικά εδάφη, που ανακοινώνεται σήμερα από τον πρόεδρο Ομπάμα.

Αναζητεί χρυσή τομή


Εν μέσω κλιμακούμενων πιέσεων του Κογκρέσου και της κοινής γνώμης για τον τερματισμό ενός δεκαετούς δαπανηρού πολέμου, ο κ. Ομπάμα εκλήθη να βρει τη χρυσή τομή μεταξύ της άποψης των διοικητών -οι οποίοι ανησυχούν ότι μια εσπευσμένη αποχώρηση θα θέσει σε κίνδυνο όποια εδάφη κερδήθηκαν έναντι των Ταλιμπάν- και εκείνης των συμβούλων του Λευκού Οίκου, οι οποίοι πιέζουν για μια αποχώρηση αρκετά θεαματική ώστε να κατευνάσει την αντιπολεμική πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά και έναν αυξανόμενο αριθμό Ρεπουμπλικανών.

«Οριστικοποιεί την απόφασή του, αναθεωρεί όλες τις εναλλακτικές λύσεις και εκτιμήσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ. Ο κ. Ομπάμα επρόκειτο να παρουσιάσει μια τελική εκδοχή του σχεδίου επιστροφής στην πατρίδα χιλιάδων στρατιωτών σε μια πρώτη φάση αποχώρησης που αρχίζει τον Ιούλιο και να αποσαφηνίσει τη στρατηγική του για την επιπλέον δύναμη των 30.000 ανδρών που αναπτύχθηκε στο Αφγανιστάν με εντολή του στα τέλη του 2009. Ανακοινώνοντας τότε την αποστολή ενισχύσεων, δεσμεύθηκε να αρχίσει την αποχώρηση τον Ιούλιο του 2011, δέσμευση που τον υποχρέωσε να εξηγήσει πώς ακριβώς θα επιτύχει τον στόχο του.

Σύμφωνα με τους News York Times, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέτασε λύσεις ευρείας γκάμας, από την πρόταση για την αποχώρηση μόνο 5.000 στρατιωτών φέτος έως ένα πιο «επιθετικό», όπως χαρακτηρίστηκε, σχέδιο για την απόσυρση μέσα σε 12 μήνες και των 30.000 που αναπτύχθηκαν το 2009. Ωστόσο, ο υπουργός Αμύνης, Ρόμπερτ Γκέιτς, συνέστησε ένα πιο μετριοπαθές σχέδιο απομάκρυνσης των συνολικά 100.000 Αμερικανών που σταθμεύουν αυτή τη στιγμή στο Αφγανιστάν, προκειμένου να αποφευχθεί, όπως υπογράμμισε, μια άσκοπη αναίρεση των έως τώρα επιτευγμάτων, που είναι «εύθραυστα και εύκολα αναστρέψιμα». Μια άλλη λύση που συζητήθηκε ήταν να οριστεί νέα ημερομηνία εντός του 2012 για την τελική ανακοίνωση που θα αφορά την απόσυρση της επιπλέον δύναμης και να ανατεθεί στους διοικητές ο σχεδιασμός του χρονοδιαγράμματος άλλων περικοπών, όπως έγινε και στο Ιράκ. Ανώτατοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου υποστήριξαν έτερο σχέδιο, σύμφωνα το οποίο έως και 15.000 στρατιώτες θα επιστρέψουν στην πατρίδα στα τέλη του 2011 και άλλοι 15.000 στα τέλη του 2012.

Η απόφαση του Ομπάμα ανακοινώνεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς εξετάζει παράλληλα και τις προοπτικές επανεκλογής του το 2012, ενώ βουλευτές από αμφότερα τα πολιτικά κόμματα, οπαδοί της κλιμάκωσης των περικοπών στις ομοσπονδιακές δαπάνες, ασκούν πιέσεις για την απαλλαγή των ΗΠΑ από μια δαπανηρή και διόλου δημοφιλή στρατιωτική ανάμειξη σε κρίση του εξωτερικού. Η εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν στο Πακιστάν τον περασμένο μήνα υποτίθεται ότι ενισχύει τα επιχειρήματα στελεχών της κυβέρνησης ότι υπήρξε πράγματι πρόοδος στο μέτωπο κατά της Αλ Κάιντα, τέτοια που να δικαιολογεί μια εσπευσμένη αποχώρηση.

Μιλώντας στο CNN, ο κ. Γκέιτς παρατήρησε ότι «οποιαδήποτε απόφαση κι αν ληφθεί, σημαντικός αριθμός στρατιωτών θα παραμείνει στο Αφγανιστάν». Ο κ. Γκέιτς, σημειωτέον, αφού ηγήθηκε δύο πολέμων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ για τεσσεράμισι χρόνια, αποσύρεται την ερχόμενη εβδομάδα από το υπουργείο Αμύνης. Επίσης, οι δύο κορυφαίοι Αμερικανοί στρατηγοί στην Καμπούλ, Ντέιβιντ Πετρέους και Ντέιβιντ Ροντρίγκες, πρόκειται να αποχωρήσουν επίσης για να διοριστούν αλλού, μέσα στον Ιούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.