Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

WikiLeaks: ΗΠΑ η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων θα προκαλέσει πολιτική αναταραχή στην Τουρκία


To Ψήφισμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων πρόκειται πάλι να εισαχθεί την Τρίτη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ πρός ψήφιση. Με το ψήφισμα καλείται η Βουλή των Αντιπροσώπων να χαρακτηρίσει επίσημα την μαζική σφαγή του πάνω απο 1 εκατομμυρίου Αρμενίων από τους Οθωμανούς στην διάρκεια του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου ως γενοκτονία .Η τύχη του ψηφίσματος αυτού δεν φαίνεται να είναι διαφορετική απο αυτή των παρόμοιων αποφάσεων της Γερουσίας τα τελευταία 16 έτη. Τα απόρρητα έγγραφα του Wikileaks αποκαλύπτουν το παρασκήνιο της μυστικής διπλωματίας των ΗΠΑ και της Τουρκίας.


"Κάθε χαρακτηρισμός απο πλευράς των ΗΠΑ των γεγονότων του 1915 ως γενοκτονία θα προκαλέσει πολιτική θύελλα στην Τουρκία και θα επηρεάσουν τις διμερείς σχέσεις με καταστροφικές συνέπειες για τις πολιτικές, στρατιωτικές και εμπορικές πτυχές σχέσεις προειδοποιήθηκε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τηλεγράφημα από την Άγκυρα, στις 26 Ιανουαρίου, 2010.

«Κάθε έτος διαβιβάζεται αίτημα προς το Ισραήλ απο την Τουρκία παρακαλώντας να βοηθήσει στην παρεμπόδιση της έγκρισης του νομοσχεδίου για τη αναγνώριση της Γενοκτονία των Αρμενίων απο το Κογκρέσο,απόρρητο τηλεγράφημα από το Τελ Αβίβ, το οποίο διαβιβάστηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις 13 Οκτωβρίου 2009.

Άλλα απόρρητα τηλεγραφήματα πρός το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποκαλύπτουν ότι η συνεργασία των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων και των υπηρεσιών πληροφοριών με τις ΗΠΑ πάγωσε προσωρινά καθώς και το εμπόριο πολεμικού υλικού ως αποτέλεσμα της αντίδρασης της Τουρκίας στις προηγούμενες καταθέσεις ψηφισμάτων αναγνώρισης της Αρμενικής Γενοκτονίας απο το Κογκρέσο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.