Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Ξεκινά ο εθνικός διάλογος στο Μπαχρέιν για πολιτικές μεταρρυθμίσεις

To δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης θα συμμετάσχει στον εθνικό διάλογο, όμως φοβάται την εθνοτική κρίση.

Ο αρχηγός του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης του Μπαχρέιν δήλωσε ότι το κόμμα του θα συμμετάσχει στον εθνικό διάλογο που αναμένεται να ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα, πρόσθεσε όμως ότι η εθνοτική κρίση είναι αναπόφευκτη αν ο διάλογος δεν οδηγήσει σε πραγματικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Τέσσερις μήνες αφού η σουνιτική κυβέρνηση του Μπαχρέιν κατέστειλε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στις οποίες έπαιρναν μέρος κυρίως σιίτες, ο βασιλιάς Χάμαντ μπιν Ίσα αλ Χαλίφα έχει ορίσει την 1η Ιουλίου ως την ημερομηνία έναρξης του εθνικού διαλόγου στον οποίο θα συζητηθούν οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.

Η αντιπολίτευση έχει επισημάνει ότι μόνο οι βαθιές πολιτικές μεταρρυθμίσεις, και όχι απλώς ο διάλογος, μπορούν να βάλουν τέλος μόνιμα στις κοινωνικές αναταραχές.

«Η κυβέρνηση πρέπει να αναπτύξει προοδευτικές λύσεις. Αυτή η κρίση είναι πολιτική», δήλωσε ο Ράχντι αλ Μουσάουι στο Ρόιτερς. «Χωρίς μόνιμη λύση όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην συνταγματική μοναρχία, η κρίση θα επιστρέψει σε λίγα χρόνια», πρόσθεσε.

Κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως το Ουάαντ, επιθυμούν το κοινοβούλιο να έχει περισσότερες νομοθετικές εξουσίες και να μην αποδυναμώνεται από τη σούρα, το συμβούλιο που διορίζεται από τον βασιλιά.

Η κυβέρνηση του Μπαχρέιν έχει δηλώσει ότι στο διάλογο θα μπορούν να συζητηθούν κάθε είδους πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, όμως η αντιπολίτευση φοβάται ότι το εύρος των θεμάτων θα μειώσει τις πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία για πραγματικό εκδημοκρατισμό.

Όσοι συμμετέχουν στο διάλογο θα στείλουν τις προτάσεις τους για να εγκριθούν από τον βασιλιά αλ Χαλίφα μετά το τέλος των συνομιλιών.

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κερδίσει τους ανθρώπους μπαλώνοντας τις εθνοτικές διαφορές. Οι εθνοτικές διαφορές μπορούν να μας καταστρέψουν. Οι πόλεμοι στον Λίβανο και το Ιράκ μας το έχουν αποδείξει», υπογράμμισε ο Μουσάουι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.